Main Content

Prví v NHL. Edmonton podporil gejov a lesby

streda, 27. január 2016 12:19 | Autor: Martin Gregor

Prví v NHL. Edmonton podporil gejov a lesby
Prví v NHL. Edmonton podporil gejov a lesby | zdroj: Instagram

Edmonton Oilers sa ako prvý klub v NHL rozhodol verejne podporiť osoby s menšinovou sexuálnou orientáciou.

V januári po vzore NHL All-Star Game sa v Edmontone tradične uskutočňuje akcia pre fanúšikov Oilers, ktorým hokejisti predvádzajú svoje umenie v súťažiach zručností. Tento ročník sa vedenie klubu rozhodlo spojiť akciu s verejnou podporou homosexuálov.

Podpora menšiny spočívala v projekte zvanom Pride Tape, čo je označenie pre oblepenie hokejky v dúhových farbách, ktoré sú typické pre LGBT komunitu.

,,Na profesionálnych hokejistov veľa ľudí hľadí ako na svoje vzory, prípadne vzory pre ich deti. Cítili sme, že práve toto gesto je skvelý spôsob, ako dať najavo, že v našom športe sú všetci vítaní,“ povedal o akcii pre oficiálnu stránku Oilers obranca Andrew Ference, ktorý je známy svojou zapálenosťou pre riešenie spoločenských problémov. ,,Sme hrdí, že reprezentujeme mesto a klub, ktoré rešpektuje rozmanitosť a ľudské práva,“dodal.

Edmonton podporil iniciatívu prostredníctvom svojej charitatívnej organizácie aj finančne, aby sa dostala ešte viac do povedomia ľudí. Snahou projektu je okrem iného to, aby sa homosexuáli nebáli venovať športu a priznať sa k svojej orientácii. Podľa štúdii sa totiž tieto osoby cítia v športe ako nevítané.

V NHL nepôsobí žiadny hráč, ktorý by sa verejne priznal k homosexuálnej orientácii. Známy je však prípad Bryana Burkea, študenta Miami University, ktorý sa v roku 2009 priznal k svojej orientácii a verejne bol podoprený novinármi, fanúšikmi aj spoluhráčmi. Bryan žiaľ tragicky o rok nato zomrel pri autonehode. Krátko po jeho smrti vznikla organizácia You Can Play, ktorej cieľom je vymazanie homofóbie zo športovej mapy.