Main Content

Prečo nevychovávame hráčov pre NHL? Hokejisti sú leniví, ale nie je to len o tom

utorok, 26. január 2016 11:47 | Autor: Martin Gregor

Prečo nevychovávame hráčov pre NHL? Hokejisti sú leniví, ale nie je to len o tom
Prečo nevychovávame hráčov pre NHL? Hokejisti sú leniví, ale nie je to len o tom | zdroj: © TASR

Prečo sa na Slovensku neobjavujú talenty, ktoré by mohli v NHL nahradiť pomaly lúčiacich sa veteránov Cháru, Hossu, či Višňovského? Zaujímavý názor na nepriaznivú situáciu vo výchove slovenských hokejových talentov povedal v diskusii v športovom RTVS hráčsky agent Peter Kadleček.

Švédi, Fíni, či Rusi produkujú každým rokom desiatky hráčov, ktorí sú zaujímaví pre zámorský trh a v rankingoch pred draftom NHL tradične figurujú na popredných miestach. Na Slovensku a naopak radujeme, keď sa raz za 5 rokov (alebo 10?) objaví jeden Martin Réway. Napríklad pred tohtoročným draftom to vyzerá tak, že nebude vybraný ani jeden slovenský hokejista. O tom si prečítajte viac tu.

Situácia je nepochybne zlá, čo naznačili naposledy výkony našej reprezentácie na MS do 20 rokov. Tá sa prezentovala netvorivým deštrukčným hokejom bez náznaku hokejovej myšlienky. O tom prečo u nás nevyrastajú nové talenty typu Gáborík, či Marián Hossa, sa rozprávali cez víkend v štúdiu RTVS.

,,V prvom rade je problém v samotných hráčoch. To znamená, nám dnes tí hráči zleniveli. Stále žijeme v stave veľkého alibizmu. Slovenský hráč stále niečo rieši. Hľadá podporu, kto mu pomôže, kto mu čo vybaví. Ten svetový trend je dnes na tom, že svetový hráč, či sú to Kanaďania, Švédi, Fíni, robia všetko pre to, aby hrali najvyššie súťaže, aby sa dostali do NHL. To znamená, že v prvom rade hokej bolí. Každý úspech bolí. Každý hráč by mal začať sám od seba. Zvýšiť pripravenosť na každý zápas, každý tréning. Musí dať do toho 100% toho svojho úsilia, aby raz mohol povedať, že je rád, že za jeho hobby niekto niekedy vôbec zaplatil,“ vyjadril agent Peter Kadlečák kritický názor na súčasnú vyrastajúcu generáciu hokejistov.

K náročnej práci skautov mal čo povedať aj tréner reprezentácie do 20 rokov Ernest Bokroš. Ten priznáva, že vôbec nejde o jednoduchú profesiu, keďže talentov je u nás čoraz menej. ,,Máme troch slovenských skautov, je to pán Gajdošík, pán Haščák a pán Kroupa, ktorí pôsobia vlastne zo Slovenska a robia medzinárodný skauting. Samozrejme, že s nimi komunikujeme. Oni sami tvrdia, že už aj pre nich je na československom trhu problém nájsť chlapcov, korých by mohli ponúknuť na draft. Je to ich práca, je to ich vyznamenanie, alebo vizitka, keď oni objavia chlapcov. Komunikujeme s nimi, doporučujeme im, aby sa pozreli aspoň „na toho“, ale je to naozaj z roka na rok ťažšie pre nich, a samozrejme aj pre nás, nájsť tých top hráčov, ktorí by sa dnes uplatnili v NHL.“

Nenechajte sa však zmiasť. Na Slovensku neubúdajú talenty len pre lenivosť samotných detí. Problémy, pravdepodobne väčšieho rázu, treba hľadať aj inde. Zaujímavé myšlienky, o ktorých sa v hokejových kruhoch hovorí len veľmi sporadicky, vyjadril v úvode januára v rozhovore pre TA3 tréner Ľubomír Pokovič. „Príčin je samozrejme viac, no tá základná príčina je pre ľudí možno až neuveriteľná. Jednoducho, naši mladí hráči končia so sezónou príliš skoro. Vo februári majú tí, ktorí nepostúpia do play-off, prakticky po sezóne. Odovzdajú výstroj a ich príprava na ľade končí. Deje sa to možno posledných dvanásť-pätnásť rokov a všetci to považujú za normálne, všetci si na to zvykli. Za mojich hráčskych čias sme na ľade trávili osem-deväť mesiacov. Hráči dnes na ňom trávia tak päť a pol až šesť mesiacov. Ak si zrátame, že sa sezónu im chýbajú minimálne dva mesiace športovej prípravy na ľade, tak za tri roky je to v podstate jedna celá sezóna, čo naši chlapci nekorčuľujú,“ povedal Pokovič. „Týmto chlapcom vlastne samotné kluby, či zväz, ktorý to zastrešuje, berú šancu stať sa dobrými hokejistami,“ pokračoval Pokovič v relácii TA3.

„Genetika sa na Slovensku nezmenila. Stále sú to tí istí ľudia. Talenty nevymreli, len im treba dať šancu,“ dodal.

Takže prečo nemáme koho ponúknuť NHL? Vážnych dôvodov je očividne viac. Treba ich začať riešiť.