Main Content

Najsilnejšie kluby Európy zvažujú vznik novej Superligy

piatok, 22. január 2016 13:44 | Autor: Jakub Vaverka

Najsilnejšie kluby Európy zvažujú vznik novej Superligy
Najsilnejšie kluby Európy zvažujú vznik novej Superligy | zdroj: © TASR

Najkvalitnejším a najbohatším futbalovým tímom v Európe sa prestížna a uznávaná Liga majstrov máli, zvažujú založenie novej európskej Superligy. Prvý ročník plánovej súťaže by sa mohol odohrať už v roku 2018.

ECA, európska asociácia klubov, medzi ktorými sú napríklad španielski giganti Real Madrid a FC Barcelona, zvažuje založenie novej európskej klubovej súťaže. Išlo by o model podobný Lige majstrov, avšak klientela by bola luxusnejšia a uzavretejšia, čo by znamenalo, že by sa predišlo účasti outsiderov a tímov z menej kvalitných futbalových krajín. Slovenskí fanúšikovia by v pripravovanej súťaži taktiež hľadali svoje tímy márne.

Španielsky portál Fichajes.net informuje, že okrem spomínaných gigantov z Primera División by vznik takzvanej Európskej Superligy podporil aj Bayern Mníchov. Prezident Bavorov a zároveň aj vedúca osobnosť ECA Karl- Heinz Rummenigge priznal, že súťaž by mohla odštartovať približne v roku 2018 a nezáleží na tom, či ju UEFA podporí alebo nie. Superliga by mala byť pre kluby výnosnejšia a prakticky v každom zápase by na seba narazili európske veľkokluby. Zo Španielska by si podľa Fichajes.net mohlo v tejto súťaži zahrať ešte stále zlepšujúce sa Atlético Madrid.

Hlavnými iniciátormi vzniku lukratívnej Európskej Superligy sú predovšetkým tímy z nemeckej Bundesligy, talianskej Serie A a španielskej Primera División. Špekuluje sa, že by mohli byť zapojené aj kluby anglickej Premier League, ktoré pre Nemcov, Talianov či Španielov predstavujú tradičných rivalov. Mužstvá ako Manchester United, Chelsea či Arsenal by súťaž istotne obohatili. Fichajes.net na záver dodáva, že momentálne nie sú jasné detaily a ani fakt, ako by nová súťaž ovplyvnila populárnu Ligu majstrov.