Main Content

Zámorskí fanúšikovia diskutujú o výmene Réwaya v rámci NHL. Dočkáme sa prestupu?

utorok, 19. január 2016 14:20 | Autor: Dávid Lech

Zámorskí fanúšikovia diskutujú o výmene Réwaya v rámci NHL. Dočkáme sa prestupu?
Zámorskí fanúšikovia diskutujú o výmene Réwaya v rámci NHL. Dočkáme sa prestupu? | zdroj: © TASR

Na prestupovom trhu NHL je každý deň rušno a špekulácie ohľadom možných výmen neobišli ani celok Montrealu Canadiens. Špekulácie zasiahli aj slovenského útočníka Martina Réwaya. Dočkáme sa jeho výmeny?

Blíži sa koniec prestupového obdobia a fanúšikovia NHL intenzívne disktujú o možných prestupoch. Inak tomu nie je ani medzi priaznivcami Montrealu Canadiens. Klubu, ktorému stále patria v rámci zámoria práva na Martina Réwaya. Možno prekvapujúco, keďže Réway v zámorí aktuálne nepôsobi, je slovenský útočník azda ich najčastejšie spomínaným menom. Výmenou 20-ročného talentu by totiž ,,Habs" mohli veľa získať.

V poslednej dobe sa točia všetky prestupové fámy okolo mien ako Scherbak, MacCaron a Beaulieu a tí sú vnímaní ako najväčší prestupový ťahák. Réway výrazne chýba v tomto zozname a pritom je to pravdepodobne náš najväčší talent. Má stále len dvadsať rokov a tento rok pritom pozbieral mnoho bodov v európskych hokejových ligách. Zbiera vyše bod na zápas vo švajčiarskej lige aj v českej lige, ktoré sú mierne nad úrovňou AHL. V NLA má takmer identický bodový priemer ako Auston Matthews. (očakávaná jednotka tohtoročného draftu pozn. red.).

,,Jeho najväčšou nevýhodou je jeho výška (173 cm) a to, že sa nedokáže vyrovnať s fyzickou hrou tak ako Gallagher alebo Desharnais. Jeho postoj je taktiež veľký problém. V úvode sezóny bol Spartou Praha v Extralige suspendovaný a preradený do nižšej ligy, hoci viedol bodovanie ligy kvôli zlému správaniu a nízkej pracovnej morálke. Ja osobne ho aktuálne označujem za náš najväčší talent, no jeho hodnotu mierne znižuje fakt, že je menšej postavy a komplikovanej povahy a hrá v Európe. Napriek tomu očakávam, že by bol na prestupovom trhu omnoho väčším prínosom ako Scherbak, Hudon či MacCarron,
“ píše vo svojom bloguathiestweed.

Pod touto úvahou fanúšika s výrazne dobrým prehľadom o kariére a súčasnej situácii Réwaya sa začalo medzi fanúšikmi „Habs“ vášnivo diskutovať. Užívateľ InterestingHamster dôrazne napísal: „Nevymieňajte Réwaya!

K nemu sa pridal aj fanúšik „TheHydroImpulse", ktorý vyzdvihol kvality slovenského reprezentanta: „Čo som videl, tak jeho pracovná morálka je skutočne dobrá. Vždy sa snaží, vždy tvrdo pracuje, nevidel som na ňom žiadny zlý prístup k hre. Réway by sa mohol stať základom tímu Canadiens. Stáva sa z neho veľmi dobrý hráč. Ja by som urobil všetko pre to, aby som ho udržal v organizácii.

Samotný bloger napokon pridal do diskusie ešte jeden názor vďaka čomu vysvetlil prečo by si vedel predstaviť výmenu 20-ročného Slováka: „Je opakom Therrienovho (tréner Montrealu pozn. red.) ideálneho hráča. Zmýšľa ofenzíve, nehráva oslabenia, nehrá dôrazne. Ako poznám Therriena, Réway strávi na ľade 7 minút, potom ho posadí na striedačku a po troch dueloch ho pošle na farmu do AHL,“ znel skeptický názor kanadského fanúšika.

Tak či onak. Situácia ohľadom Martina Réwaya je veľmi zaujímavá. Nad jeho budúcnosťou visí otáznik a je nejasné či má ambíciu preraziť v najlepšej hokejovej lige sveta. Na starom kontinente sa mu výnimočne darí a to vlaňajšiemu bronzovému medailistovi z MS do 20 rokov môže vyhovovať viac ako bojovať o miesto v prvom tíme NHL. Kluby zámorskej profiligy by výrazne zvažovali jeho výmenu, pretože je nejasné či Réway má vôbec záujem o nastúp do prípravného kempu klubu NHL a boj o miesto v prvom tíme.

Akým smerom by sa mala uberať kariéra Martina Réwaya? Vyjadriť sa môžete v komentári pod článkom.