Main Content

Okolo Drouina a Stamkosa sa rozpútalo šialenstvo. S Tampou chce obchodovať skoro každý

sobota, 16. január 2016 15:48 | Autor: Dávid Lech

Okolo Drouina a Stamkosa sa rozpútalo šialenstvo. S Tampou chce obchodovať skoro každý
Okolo Drouina a Stamkosa sa rozpútalo šialenstvo. S Tampou chce obchodovať skoro každý | zdroj: © TASR

Od úvodu kalendárneho roka silnejú hlasy ohľadom výmeny obrovského talentu Jonathana Drouina z Tampy Bay Lightning. Aby toho nebolo málo, kanonier Steven Stamkos sa taktiež nedokáže dohodnúť na novom kontrakte s Bolts. Ostatné tímy cítia šancu na zisk jedného z týchto hviezdnych hráčov a vzduchom tak lietajú hviezdne mená!

Saint Louis Blues, Buffalo Sabres, Montreal Canadiens, Minnesota Wild, Detroit Red Wings, New York Rangers, Anaheim Ducks, Ottawa Senators, New York Islanders, Colorado Avalanche, Winnipeg Jets a New Jersey Devils. To všetko sú tímy, ktoré pravidelne vytáčajú číslo generálneho manažéra Tampy Bay Lightning Steve Yzermana.

Podľa webovej stránky hockeybuzz.com sa veci vo floridskom klube pohli. Ostrostrelec Steven Stamkos je údajne bližšie k podpisu nového kontraktu a vedenie tímu má zároveň viac jasno, s ktorými záujemcami o Drouina sa oplatí obchodovať.

Podľa mojich zdrojov sú Minnesota Wild a New York Rangers mimo hry, naopak, Montreal Canadiens, Anaheim Ducks a Saint Louis Blues majú stále šancu,“ píše redaktor „Eklund“ pre obľúbený zámorský web hockeybuzz.com.

V zámorí panuje Drouinmania 

Približne polovica klubov NHL prejavilo záujem o celkovú trojku draftu 2013. Kluby sú ochotné obetovať množstvo talentovaných hráčov i hotových hokejistov.

Buffalo Sabres si robí veľký zálusk na Drouina a jeho najväčším tromfom má byť ochota zbaviť sa šikovného krídelníka Tylera Ennisa. Jeden z najhorších celkov zámorskej profiligy sa totiž túto sezónu hotuje zbaviť viacerých hráčov.

A čo Ottawa Senators? „Senators by potrebovali elitného útočníka ale nie za cenu Codyho Ceciho, pravorukého obrancu, ktorého, myslím, Lightning budú požadovať ako časť protihodnoty za Drouina. To nie je cesta pre Ottawu. Nemyslím si, že „senátori“ sa budú chcieť zbaviť tohto mladého zadáka,“ píše renomovaný novinár pre espn.go.com Pierre LeBrun.

Pierre LeBrun má čerstvé informácie aj z kuchyne Saint Louis Blues. „Stále som počúval o Saint Louis Blues a Montreale Canadiens. Najväčším menom v poslednom týždni, ktorý by mohol odísť do Tampy by mohol byť Kevin Shattenkirk (obranca St. Louis). Bol by som skutočne šokovaný, ak by sa tento obchod v najbližších týždňoch uskutočnil.

Podľa redaktora Minnesota Star Tribune, Michaela Russa „Wild tlačili na zisk Ryana Johansena s Columbusom Blue Jackets predtým ako center č. 1 odišiel do Nashvillu Predators výmenou za Setha Jonesa. Generálny manažér Minnesoty Chuck Fletcher vraj ponúkal obrancu Jonasa Brodina a jedného útočníka,“ reprodukuje slová minnesotského novinára web hngn.com.

Požadovaná cena Yzermana za Drouina bude „mladý hráč podobnej úrovne“ – tvrdí Russo. Wild sa tak nebudú musieť zbaviť skvelého Brodina a oželieť budú musieť len tretieho najlepšieho nováčika minulej sezóny Matta Dumbu. Zároveň by do tímu priviedli hráča schopného hrať v jednej z prvých dvoch útočných formácií.

Anaheim nemôže skórovať v tejto sezóne z akéhokoľvek dôvodu. Ducks majú mnoho skvelých talentov, ktoré by mohli byť pre Tampu uspokojujúce, ak sa Anaheim rozhodne priviesť Drouina,“ píše sa na espn.go.com.

Stojí vôbec Drouin za to?

A znova. Dovoľte mi zmieniť toto: Yzerman vymení Drouina keď bude cítiť, že vo výmene dostane požadovanú hodnotu, že obchod pomôže Lightning. Nemusí sa nikam ponáhľať. Stane sa to, kedy sa to stane,“ píše Pierre LeBrun.

Tampa Bay Lightning si je tak zrejme istá, že z Drouina vyrastie ofenzívna superhviezda a to ju chráni od zbytočnej zbrklosti pri výmene. Faktom ale ostáva, že 20-ročný útočník má za sebou v NHL odohratých len 89 duelov so ziskom 40 bodov za bilanciu 6+34, čo rozhodne nie je dych berúca štatistika. Mnohí odborníci sa tak v zámorí búria a nechápu obrovský ošiaľ ohľadom Drouinovej osoby, ktorý sa v NHL zatiaľ nikdy výraznejšie nepresadil.

Čo bude so Stamkosom?

Generálny manažér Steve Yzerman musí popri jednaní o Drouinovej výmene upierať zrak aj na najväčšiu hviezdu Stevena Stamkosa, ktorý v polovici januára stále nemá podpísaný nový kontrakt. V lete sa tak môže stať neobmedzeným voľným hráčom a „blesky“ môže opustiť bez akejkoľvek protihodnoty.

Jeden z najlepších súčasných GM tak musí riešiť zapeklitú otázku. Vymeniť Stamkosa a snažiť sa za neho získať čo najviac alebo sa spoľahnúť na fakt, že skôr či neskôr s Bolts predĺži zmluvu?

Faktom ostáva, že množstvo klubov o jedného z top kanonierov súčasného hokejové sveta túži po zisku „Stammera.“ Najaktuálnejšie informácie hovoria o tom, že medzi top záujemcov sa radí Detroit Red Wings, ktorý má v talóne množstvo mladých hokejových talentov. Navyše, Steve Yzerman je klubová ikona „červených krídel“ a s bývalým zamestnávateľom má určite veľmi dobré vzťahy.

Stále však ide len o špekulácie. Je takmer isté, že Drouin neodíde, kým si Tampa Bay nebude istá podpisom zmluvy so Stevenom Stamkosom. Prísť totiž o najväčšiu hviezdu klubu a zároveň aj o jedného z najväčších kanadských talentov súčasnosti by rozhodne nebol najlepší manažérsky ťah. Prestupové obdobie v NHL končí až v závere februára a „Bolts“ tak majú dostatok času na to, aby si všetko dokonale premysleli. „Steve Y“ zatiaľ hrá s ostatnými klubmi veľmi vydarenú mediálnu hru a spopulárnením tejto situácie si výrazne pomohol pri získavaní protihodnoty za Drouina, ktorý dlhodobo túži opustiť floridský celok.