Main Content

Sekera je v Edmontone hviezdou: „Mám vplyv aj na hráčov v kabíne,“ hovorí

piatok, 15. január 2016 12:54 | Autor: Dávid Lech

Sekera je v Edmontone hviezdou: „Mám vplyv aj na hráčov v kabíne,“ hovorí
Sekera je v Edmontone hviezdou: „Mám vplyv aj na hráčov v kabíne,“ hovorí | zdroj: © TASR

V lete podpísal šesťročnú zmluvu v hodnote 33 miliónov USD. Nebolo to ľahké. Zmena prostredia, hľadanie formy a nový herný systém. Ako bonus obrovské očakávania zo strany klubu. Andrej Sekera si ale postupne zvyká na nový klub, stáva sa z neho líder tímu a srší z neho obrovská spokojnosť.

Slovenský obranca Andrej Sekera sa vo vlaňajšej sezóne trápil. V poslednom roku kontraktu v Caroline Hurricanes nedokázal nadviazať na svoj prelomový ročník a napokon bol vymenený do Los Angeles Kings. V kalifornskom tíme ale taktiež nenaplnil očakávania a „králi“ napokon ostali pred bránami play-off.

V lete sa bojnický rodák stal voľným hráčom a kývol na ponuku Edmontonu Oilers. Kanadský klub z provincie Alberta ponúkol slovenskému reprezentantovi šesťročnú zmluvu s cap-hitom 5,5 miliónov USD. Úvod ročníka mu ale nevyšiel a v zámorských kuloároch sa začalo hovoriť o tom, že Edmonton sa v Sekerovi mýlil. „"Keď podpíšete dlhodobú zmluvu a prídete do klubu, ktorý hľadal posilu do obrany, uprie sa na vás množstvo pozornosti. Nastúpil do nového tímu, medzi nových spoluhráčov a pod nových trénerov. Do nového prostredia, kde ho od začiatku brali ako hviezdu. A to nie je jednoduché," stránka nhl.com/sk poskytuje pohľad kouča Todda McLellana v rozhovore pre denník Edmonton Journal na nemastný-neslaný Sekerov štart do sezóny.

Karta sa ale postupom času obrátila. „Postupne sa usadil a dáva nám, čo potrebujeme. Dokáže hrať vo všetkých situáciách: v presilovke, v oslabení, päť na päť i v predĺžení. Na ľade strávi veľa času a je to všestranný obranca," pokračoval zjavne spokojný kormidelník „olejárov.“

Každý tím je iný, každý hrá iným štýlom. Trvalo mi dlhšiu dobu, než som si zvykol. Niekedy boli situácie, keď som si hovoril: Prečo je tento chlapec tu, a nie tam? Ale to bolo len tým, že som nebol zvyknutý na systém,“ slovenská verzia stránky nhl.com prináša pohľad 29-ročného zadáka na nepresvedčivý úvod sezóny.

Všetci vedia, aký som. Vedia, čo odo mňa môžu očakávať, čo prinášam do tímu a vedia, že mám vplyv aj na hráčov v kabíne. Chcem byť komplexný bek, ktorý hrá solídnu obranu,“ nechal sa počuť hokejista draftovaný Buffalom Sabres v roku 2004 v treťom kole z celkového 71. miesta.

Hokejista s vyše 500 odohranými zápasmi v najlepšej hokejovej lige sveta je v chladnom meste spokojný. Edmonton Oilers je vďaka obrovskému potenciálu mladých hráčov v kádri tímom budúcnosti a Sekera je jednou z hlavných tvárí defenzívy kanadského mančaftu. Tá potrebuje ešte výrazne posilniť, no s príchodom nového kouča McLellana a generálneho manažéra Petra Chiarelliho výkony Oilers stúpajú a možno očakávať, že v najbližších rokoch sa zaradia medzi najlepšie tímy Západnej konferencie.

Sekera je zjavne v Edmontone spokojný a je odhodlaný splniť podmienky jeho kontraktu. So súčasným zamestnávateľom by mal spolupracovať do leta 2021: „Zdravotne nemám žiadne problémy, cítim sa skvele. Našiel som si ubytovanie, pripadám si tu už ako doma. V tíme je dobrá partia, Edmonton nie je žiadna megalopola a proti Caroline je to tu trošku chladnejšie. Ale pre normálny život je to príjemné mesto,“ povedal pre nhl.com/sk.

Edmonton Oilers sa v aktuálnom ročníku napriek veľkému potenciálu v kádri trápi. V 39 bodmi v 45 dueloch mu patrí 29. priečka v NHL a v konkurencii ďalších trinástich tímov Západnej konferencie patrí kanadskému mančaftu posledné štrnáste miesto. 183 centimetrov vysokému bekovi neostáva nič iné len veriť, že výkonnosť tímu sa postupom času vylepší. Dopomôcť k tomu by mal aj on sám vďaka početným skúsenostiam.