Main Content

Xaviho dojímavý odkaz Messimu: „Nikdy by ma nenapadlo, že raz bude najlepším hráčom v histórií!“

piatok, 15. január 2016 09:48 | Autor: Timotej Gašper

Xaviho dojímavý odkaz Messimu: „Nikdy by ma nenapadlo, že raz bude najlepším hráčom v histórií!“
Xaviho dojímavý odkaz Messimu: „Nikdy by ma nenapadlo, že raz bude najlepším hráčom v histórií!“ | zdroj: © TASR

Päťnásobný víťaz ocenenia Ballon d´Or, Lionel Messi, je najlepší hráč na svete, napísal do dojímavého listu bývalý Leov spoluhráč a legenda svetového futbalu, Xavi Hernandéz.

Bývalý kapitán Barcelony sa pre španielsky El Pais nechal počuť, že len veľmi ťažko niekto ešte dokáže prekonať Messiho, dokonca  Argentínca zaradil k najväčším hráčom celej histórie, čím aj vyvolal vlnu ohlasov.

Messi len pred pár dňami získal v Zurichu svoju už piatu Zlatú loptu, čím prerušil dvojročné kraľovanie rivala Cristiana Ronalda.  
Xavi hral po boku Messiho veľa rokov a duo argentínskej ofenzívy a španielskej techniky prinieslo na Nou Camp množstvo trofejí.

Pre plátok El Pais si legendárny Xavi zaspomínal aj na časy, kedy bol Lionel Messi mladé ucho, no jeho talent prevyšoval nad všetkými ostatnými.

 „Keď som toho mladíka sledoval na tréningu, veľakrát som od úžasu ostal stáť ako prikovaný, bol som z neho mimo! Dalo by sa povedať, že Leo bol iný, no predovšetkým mal dar, ktorý je len ťažko dosiahnuť v tak nízkom veku, ako to dokázal on. Bolo to chápanie hry. On mohol prejsť cez hocikoho, či s ľavačkou alebo pravačkou, zozadu či spredu, veď ten chalan prechádzal okolo najlepších obrancov sveta akoby nič!,cituje úvod Xaviho listu portál goal.com.

"Po chvíli prišiel do prvého tímu, kedy začala naša spoločná cesta.  Ja som bol z neho ohromený. Prišiel do šatne ako chlapča, no bol vzdelaný, veľmi úctivý a pokorný. Nenamýšľal si a ostával nohami na zemi. Vedel som, že z tohto chalana niečo bude.“


foto: TASR

"A práve toto z neho teraz robí najväčšieho hráča. Ide príkladom pre tisíce ľudí. A prečo? Pretože dokázal nestratiť svoje hodnoty, s ktorými pred toľkými rokmi prišiel do FC Barcelona. Nestratil ani trochu pokory a rešpektu. Myslím si, že Leo nikdy nechcel byť odlišný od ostatných."

Aj keď Xavi pred viac než 10 rokmi tušil, že z Messiho bude hviezda, určite si ani nepredstavoval, kam až jeho priateľ dokráča.  

,,On bol naozaj iný, ale mal len 16 rokov, tak som zbytočne veľa nečakal, pretože viem, aká je futbal náročná hra. Nevedel som, ako sa chytí v prvom tíme či ako bude reagovať na veľký tlak médií a fanúšikov, nikdy by ma nenapadlo, že by sa raz stal najlepším hráčom v histórii," povedal Xavi.

"No odkedy som ho spoznal, jeho futbalový vývoj sa nezastavil a stále sa rozvíja. Nielenže sa naučil góly strieľať, naučil sa na nich prihrávať, kombinovať, tvoriť, proste všetko, čo potrebuje mať dokonalý hráč,“ spomína ďalej.

"Nezvykol dávať extra veľa gólov, no teraz sa jeho stroj na presne zásahy nemôže zastaviť! A navyše kope aj penalty a priame kopy, čo už vôbec nebola kedysi jeho parketa, proste ako povedal Pep Guardiola: „Messi ovláda každý jeden herný aspekt!“"

"Môj odkaz Leovi zakončím len tým, že ľudia už nikdy viac neuvidia niečo podobné. Nielen kvôli tomu, čo všetko ešte môže dosiahnuť, ale kvôli tomu, čo všetko tomu odovzdal.“

Španielska legenda a argentínska superstar spolu v drese „Blaugranas“ odohrali viac než 11 rokov.