Main Content

Mal byť hviezdou Arsenalu a Liverpoolu. Skončil v singapurskej lige

štvrtok, 14. január 2016 13:12 | Autor: Jakub Mihálik

Mal byť hviezdou Arsenalu a Liverpoolu. Skončil v singapurskej lige
Mal byť hviezdou Arsenalu a Liverpoolu. Skončil v singapurskej lige | zdroj: © TASR, Instagram

Ako 16-ročný prestupoval do Arsenalu za rekordnú sumu. Bývalá hviezda Premier League, či La Ligy sa musí uspokojiť so Singapurom.

Keď sa na konci minulého storočia objavil v drese slávneho klubu Notts County nevysoký krídelník Jermaine Pennant, Anglicko ostalo očarené. Rýchlonohý driblér so skvelou technikou narúšal predstavu o typickom krajnom stredopoliarovi, ktorého v tom čase zosobňoval David Beckham. Angličania sa tešili na nový vietor vo svojom futbale. Pennant predznamenal odklon od typického ostrovného štýlu k oveľa technickejšej podobe.

Pennant upútal pozornosť Arsenalu. Wenger neváhal za ešte len 16-ročného hráča zaplatiť 2 milióny libier, čo v roku 1999 znamenalo svetový rekord medzi hráčmi, ktorí nedovŕšili dospelosť. Rekordný bol aj jeho debut v drese Gunners, keď sa vo veku 16 rokov a 319 dní stal najmladším Gunnerom v histórii klubu (odvtedy ho prekonali Cesc Fábregas a Jack Wilshere). 

Premárnený talent

Možno práve príliš rýchly kariérny rast ublížil Pennantovmu talentu. Kmeňovým hráčom Arsenalu bol Pennant šesť rokov, počas ktorých dostal viacero príležitostí na to, aby sa etabloval medzi hviezdami vtedajšieho tímu, no mladík mal problémy najmä mimo ihriska so zvládaním svojho postavenia. 

Zmeškané tréningy, opakovaná jazda pod vplyvom alkoholu (pri jednom zo zadržaní tvrdil, že je Ashley Cole, jeho vtedajší spoluhráč) a následný súd. Počas neho sa prepierala Pennantova minulosť, pomery, z ktorých futbal vyšiel i jeho nedostatok vzdelania. “Keď prišiel do Arsenalu, mal len chabé schopnosti čítať a písať. V klube ho vychovali,” bránil Jermaine jeho právny zástupca, ktorý tak chcel súd presvedčiť, aby futbalistu neposielal do väzenia, ale nechal ho vo “výchove” klubu.

Väzeniu sa síce nevyhol, no strávil v ňom “len” tridsať dní, vďaka čomu mohol pokračovať v sezóne . Arsena Wengera však nakoniec prestal baviť Pennantov prístup k futbalu. "Musel som sa vysporiadať s enormným tlakom už keď som mal 15 rokov a niekedy som nereagoval správnym spôsobom," spomínal neskôr, už ako dospelý. K tomuto poznaniu však viedla dlhá cesta.

Anglicko –> Španielsko -> India

Po mnohých hosťovaniach a úspešnom pôsobení v Birminghame City dal druhú šancu na hviezdnu kariéru Pennantovi Liverpool. 

“Dosť sa zlepšuje. Mentálne je oveľa vyspelejší a mám k nemu blízko,” prizvukoval Rafael Benítez. V drese The Reds sa Pennant dokázal dostať do výbornej formy, vďaka čomu fanúšikovia volali po jeho reprezentačnej pozvánke. Napriek tomu, že v drese dvadsaťjednotky absolvoval 24 duelov a figuroval v Benítezovej základnej jedenástke vo finále Ligy majstrov v roku 2007, do seniorského tímu sa už nikdy neprepracoval.

Liverpoolu sa po dvoch rokoch prestalo dariť a spolu s ním klesala aj forma Pennanta. Anglický krídelník sa junažil obnoviť na hosťovaní v Portsmouthe, či následnom pôsobení v španielskom klube Real Zaragoza, no z La Ligy sa porúčal po tom, ako trikrát za dva týždne zmeškal tréning kráľovského klubu.

Posledným záchvevom nádeje na Premier League bolo Pennantovo pôsobenie v Stoke City, kde za viac ako dva roky odohral 52 ligových zápasov, viac štartov v najvyššej anglickej súťaži si však už zrejme nepripíše.

V roku 2014 podpísal zmluvu s klubom indickej najvyššej súťaže, FC Pune City, za ktorý odohral 7 zápasov. Ani slušné výkony v drese Wiganu Athletic nezabránili klubu vo vypadnutí do tretej ligy v lete 2015, po čom sa Pennant rozhodol nepredĺžiť s klubom zmluvu.

Priekopník singapurského futbalu?

“Môžete očakávať novinky ešte dnes, najneskôr zajtra,” odpovedal Pennant v stredu, dva dni pred svojimi 33. narodeninami, novinárom, keď sa ho pýtali na ďalšie pôsobisko. Ešte pred niekoľkými týždňami bol spájaný s prestupom do Thajska, no po skúške v klube z prestupu zišlo. “Ani neviem prečo. Musíte sa spýtať klubu. Možno politika?,” hovoril vtedy.

Podľa vlastných slov odmietol aj lukratívne ponuky z Južnej Kórei, Austrálie i Malajzie.

Nakoniec sa však rozhodol posilniť klub Tampines Rovers z najvyššej singapurskej súťaže, ktorý v minulej sezóne obsadil druhé miesto, keď sa musel skloniť pred brunejským klubom. V Singapúre sa Pennant opäť plánuje naplno venovať futbalu.

“V živote spravíte veľa chýb, ale musíte sa zodvihnúť, poučiť sa z nich a znášať ich dôsledky,” povedal v Singapure v rozhovore pre ESPN. “Presne to teraz robím. Teraz je to všetko o futbale, užívaní si ho, robení správnych vecí, so správnym prístupom a taktiež o staraní sa o svoju rodinu.”

Myslím, že zmenu prístupu má na svedomí moja manželka…prinútila ma dospieť,” povedal na margo svojej súčasnej partnerky Pennant. Oženil sa s ňou v roku 2014 po tom, čo opustil matku svojho jediného syna.

“Do Singapúru som neprišiel pre peniaze. Chcem nadchnúť divákov, pritiahnuť ichna tribúny, zanechať tu nejaké dedičstvo. Chcem skúsiť stať sa hviezdou a spraviť čo najviac pre futbal,” ozrejmil svoje zámery Pennant pred podpisom s Tampines.