Main Content

Viac gólov padať nebude. Prichádza brankárska hokejová revolúcia

utorok, 12. január 2016 11:58 | Autor: Dávid Lech

Viac gólov padať nebude. Prichádza brankárska hokejová revolúcia
Viac gólov padať nebude. Prichádza brankárska hokejová revolúcia | zdroj: © TASR

V NHL sa čoraz viac rieši klesajúci trend strelených gólov v zápase. Zväčšia sa brány? Zmenší sa už tak skresaná výstroj gólmanov? Zakladateľ brankárskej asociácie tvrdí, že prichádza nová vlna revolúcie v hre gólmanov. A to môže počet strelených gólov výrazne ovplyvniť.

Hra brankárov sa rok čo rok zlepšuje a súčasný trend dokazuje, že strieľanie gólov je pre hokejistov čoraz náročnejšie. Gólmani z mnohých krajín odchádzajú do najlepšej hokejovej ligy sveta stále lepšie pripravení a pre vedenie ligy sú obrovskou dilemou. Predstavitelia National Hockey League chcú totiž zatraktívniť hokej čo najvyšším počtom strelených gólov. Ako to ale docieliť, keď brankári sa doslova každým zápasom zlepšujú a pilujú svoje zručnosti medzi tromi žrďami?

Dôležité je, že chápu zásadným pilierom akými sú správne vykorčuľovanie z brány proti strelcovi a výber uhlu, dobrá práca nohami a schopnosť dostať sa kolmo k puku. Ak nechápete jednu z týchto vecí, v podstate len ťaháte za kratší koniec. Potom len skáčete všade možne a hádžete sa po zemi vo chvíli, keď by ste to robiť nemali,“ stránka nhl.cz cituje názor bývalého gólmana Steva  Valiquettea na súčasný trend brankárov.

Časy, kedy gólmani sústavne padali do kolien a snažili sa vykryť puk zo zeme sa pomaly vytrácajú. „Na jednej strane je tu štýl osemdesiatych rokov, keď brankári často stáli a na druhom konci šmýkajúci motýlik, ktorý prevládal v dobe rozkvetu Patricka Roya v Colorade Avalanche. Pomaly ale isto sa kyvadlo začína obracať späť v smere, keď brankári stoja v bráne vzpriamene,“ vysvetľuje Justin Goldman, zakladateľ organizácie Goalie Guild špecializovanej na pomáhanie gólmanom pri chytaní. Goldman si tak myslí, že brankári sa opäť vracajú k osemdesiatym rokom, kedy sa snažili ustáť čo najviac striel na nohách.

Nhl.cz pokračuje v citácii: „Je to niečo, čo fanúšikovia uvidia stále častejšie v ďalších rokoch. Brankári sa budú viac spoliehať na svoje nohy a nebudú pri každej príležitosti padať k zemi, pokiaľ to nebude absolútne nutné.

Brankári začali v posledných rokoch pracovať na úplných maličkostiach hry. Gólman Minnesoty Wild Devan Dubnyk dokonca výrazne vylepšil výkonnosť vďaka sledovaniu trajektórie puku: „Brankári udržujú hlavu dole a otáčajú ju za pukom namiesto toho, aby puk sledoval len očami. Je to postavené na malom vykorčuľovaní dopredu a správnom vykrytí uhlu puku. Ak si toto osvojíte, zrazu si uvedomíte, akí veľkí ste v bráne a to vám dodá mnoho sebavedomia. Môžete potom stáť v bráne celý deň a nechať hru plynúť pred sebou, bez toho, aby ste museli ísť skoro na zem,“ popisuje revolučnú metódu bývalý brankár New Yorku Islanders, Edmontonu Oilers a New Yorku Rangers Steve Valiquette.

Revolučné zmeny

Čoraz viac hokejových brankárov sa sústredí na drobné vylepšenia vo svojej hre. Medzi výrazné zmeny brankárskeho štýlu patrí zlepšenie pohybu. Systém brankárom umožňuje sa odraziť od jednej tyčky, zapichnúť sa o druhú a následne ju vykryť ramenom, vďaka čomu rýchlo vykryjú akýkoľvek priestor. Je to veľmi efektívne,“ prezentuje stránka nhl.cz názor gólmana Ricka St. Croixa na tzv. reverzný brankársky štýl.

Medzi pokrokových brankárov sa radí aj jeden z najlepších gólmanov súčasnosti Henrik Lundqvist, ktorý sa rozhodol vymeniť typ korčúľ. „Korčule má teraz ľahšie a lepšie tvarované. Vďaka tomu sa môže veľmi rýchlo znovu odraziť od vnútornej hrany, keď jednu korčuľu zdvihne z ľadu. Je skutočne neuveriteľný v práci s nohami a myslím, že veľa spoločného s tým má práve jeho revolučná výstroj,“ povedal Goldman.

Všetko tak nasvedčuje tomu, že hokejoví priaznivci sa v NHL tak skoro pravidelných gólových hodov nedočkajú. Prakticky po každej noci internetom oblietajú videá s famóznymi zákrokmi gólmanov a možno očakávať, že tento trend bude ešte narastať. Hokejoví fajnšmekri a obľúbenci výnimočných brankárskych výkonov si teda v najbližších rokoch rozhodne prídu na svoje.