Main Content

Marinčin neustále napreduje, všimol si to aj tréner Babcock

piatok, 8. január 2016 10:36 | Autor: Dávid Lech

Marinčin neustále napreduje, všimol si to aj tréner Babcock
Marinčin neustále napreduje, všimol si to aj tréner Babcock | zdroj: © TASR

V lete 2015 sa Martin Marinčin stal posilou Toronta Maple Leafs. Zvyknúť si na nový celok po pôsobení v Alberte nebolo jednoduché, no slovenský obranca si postupne buduje v mekke hokeja povesť spoľahlivého beka – a všimol si to aj náročný kouč Mike Babcock.

23-ročný slovenský obranca odohral v tejto sezóne 26 súbojov, v ktorých sa bodovo presadiť nedokázal. V „tabuľke pravdy“ má na konte neutrálnu nulu a na ľade trávi takmer 13 minút za zápas. Postupom času si ale začína u kouča Mikea Babcocka budovať dôveru. „Je to veľký chlap, ktorý je ale zručný a má dobré korčuľovanie. Musí sa ale sám viac zapájať do hry a byť sebavedomejší. NHL je náročná liga a uspejú v nej len tí najodolnejší. V tomto smere musí na sebe ešte veľa pracovať," cituje slovenská verzia webu nhl.com kouča Toronta Maple Leafs Mikea Babcocka.

Mladý zadák, ktorého hokejovým vzorom je kapitán Bostonu Bruins a krajan Zdeno Chára, mal tú česť bojovať po boku svojho idolu na Zimných olympijských hrách 2014 v Soči. „Snažil som sa od Zdena odkukať čo najviac a veľa sme spolu hovorili počas tréningu aj po zápasoch," zaspomínala si celková 46ka draftu 2010.

Marinčin je stále pomerne mladý hokejista, ktorý má ešte dostatok času a priestoru zlepšovať sa. „Hral som päť na päť, oslabenia aj predĺženia. Veľmi mi to pomohlo, hlavne pred olympiádou som získal dosť skúseností," vrátil sa k svojmu pôsobeniu v Edmontone Oilers. Ako hodnotí presun z Edmontonu do Toronta? „Čo sa týka prostredia, je to super. V Toronte je množstvo vecí, ktoré môžeme aj s priateľkou robiť,“ spovedal sa pre nhl.com.

Momentálne košický odchovanec zbiera skúsenosti po boku Čecha Romana Poláka. „Martin je vynikajúci hokejista, ktorý dokáže presne prihrať. Keď nastupujeme spolu, tak ja mám defenzívnu úlohu a on rozohráva puk,“ chváli svojho kolegu z obrannej dvojice 29-ročný bek. Medzi sebou napriek veľmi podobným materinským jazykom komunikujú v angličtine. „Aj tak treba len pár dôležitých slov. Hlavne nechceme popliesť spoluhráčov. Veci treba robiť jednoducho,“ vysvetľuje skúsený Polák.

Marinčin má síce na starosti rozohrávku, no sústredí sa predovšetkým na bezchybný výkon pred vlastnou bránou. „Obaja radšej zostávame doma. Roman je silný hráč, spoločne nám to klape.

Babcock ako dobre známy maximalista síce Marinčina pochválil, no stále vníma priestor na zlepšenie zo strany šikovného beka. „Kouč chce, aby som sa stále rozvíjal a makal na sebe. Ale keď potrebujem, dokáže mi poradiť. Mám jedného z najlepších trénerov na svete, ktorý ma niečo naučí a urobí zo mňa lepšieho hokejistu. Náš vzťah je na profesionálnej úrovni,“ pochvaľuje si spoluprácu s renomovaným trénerom.

Čo je jedna z najsilnejších stránok Marinčina? „Myslím si, že zvládam celkom dobre všetko, ale korčuľovanie je pre mňa asi najdôležitejšie,“ ohodnotil svoje zručnosti samotný hráč. Jeho korčuliarske zručnosti sú vzhľadom k jeho 193-centimetrovej výške skutočne úctyhodné.

Aká budúcnosť čaká slovenského zadáka ostáva nejasné. V lete sa mu končí jeho kontrakt a neostáva mu nič iné len veriť, že vedenie „javorových listov“ s ním ráta aj do ďalších sezón.