Main Content

Irving ako najlepší rozohrávač NBA? Ešte nie, no Curryho môže dobehnúť

štvrtok, 7. január 2016 13:35 | Autor: De Fa

Irving ako najlepší rozohrávač NBA? Ešte nie, no Curryho môže dobehnúť
Irving ako najlepší rozohrávač NBA? Ešte nie, no Curryho môže dobehnúť | zdroj: © TASR

V minuloročnom finále sa proti sebe postavili tímy Cavaliers a Warriors. Veľa odborníkov v ňom bolo zvedavých na duel Irvinga s Currym. Zaujímala ich odpoveď na jednoduchú otázku, či je Irving schopný vyrovnať sa Currymu, ktorý sa stal celkom očakávane MVP ligy.

Kyrie Irving sa však v úvodnom zápase finále, v ktorom podal pozoruhodný výkon, zranil a táto otázka preto zostala stále otvorená.

Irving sa po takmer šiestych mesiacoch rekonvalescencie vrátil do hry a okamžite pozdvihol útočnú hru Cavaliers na iný level. S ním je pre tím Davida Blatta, ktorá je založená na rýchlom pohybe lopty, zrazu jednoduchšia. V pondelok Irving odohral najlepší zápas sezóny, keď pri výhre nad Torontom Raptors (122-100) zaznamenal 25 bodov pri streľbe 10-16. Pridal aj šesť doskokov a osem asistencií - to všetko za 29 minút.

Tímový kolega a najväčšia hviezda tímu LeBron James po zápase nešetril chválami na jeho adresu. „Je to špeciálny hráč. Je proste oveľa lepší ako "len" All-Star hráč. Ak bude pokračovať v takom trende hry, akou sa prezentoval dnes a bude pokračovať v rozvíjaní svojej hry, dokáže v lige ešte veľmi veľké veci,“ povedal reportérovi ESPN Dave McMenaminovi a dodal: „Nebudem však na neho vyvíjať príliš veľký tlak. No ja veľmi dobre viem, čo sa z neho môže stať.“

Na otázku týkajúcu sa Irvinga a možnosti jeho nominácie do základnej zostavy východu na blížiacom sa All-Star Game NBA odpovedal slovami: "Myslím si, že nikdy nebola pochybnosť o tom, či je Kyrie Irving MVP. Kým je na ihrisku a je zdravý. Nie je tu veľa hráčov na pozícií rozohrávača, ak vôbec, ktorí sú na lepšej úrovni ako on. Takže si nemyslím, že by to bola vôbec otázka.“

Irving má len 23 rokov, po jednej sezóne strávenej na univerzite Duke bol v roku 2011 draftovaný ako jednotka, vyhral cenu najlepšieho nováčika NBA, bol nominovaný do zápasu hviezd v troch predchádzajúcich sezónach. Bol vyhlásený za All-Star Game MVP v roku 2014. Minulú sezónu odohral svoj najefektívnejší rok v kariére, v tíme, ktorý sa prebojoval až do Finále NBA.

Ak sa vrátime k hlavnej myšlienke tohto článku, či je Kyrie Irving najlepším rozohrávačom ligy, odpoveď bude pravdepodobne u väčšiny odborníkov – zatiaľ nie. Ak vezmeme v úvahu všetky faktory akými sú vek, zdravie, skúsenosti a schopnosti, tak je určite v hornej trojke celej ligy. Myšlienka LeBrona Jamesa, že raz sa určite dostane na úroveň, keď s ním bude súperiť o cenu MVP, je dosiahnuteľná v horizonte 3-4 rokov.

Irving už v takomto mladom veku dokazuje svoju výnimočnosť. Ak si porovnáme jeho hru v 23 rokoch s hrou Stephena Curryho, keď mal 23 rokov, výkony „Uncle Drewa“ sú ešte o level vyššie. Po ďalších troch rokoch môžeme spätne bilancovať, či Irving dosiahol kvalitu „súčasného“ Curryho a snáď už budeme mať aj jasnú odpoveď na to, kto je najlepším rozohrávačom ligy.