Main Content

Petr Čech diriguje obranu Arsenalu v štyroch jazykoch

piatok, 1. január 2016 17:24 | Autor: Timotej Gašper

Petr Čech
Petr Čech | zdroj: © TASR

Český reprezentačný brankár Petr Čech sa od leta 2015 drží vo skvelej forme. Po prestupe z Chelsea do Arsenalu Londýn je Čech opäť neohrozenou jednotkou medzi troma žrďami a v nedávnom rozhovore pre The Mirror pravdepodobne prezradil recept na aktuálne výbornú formu „Gunners“.

Čech, ktorý v zápase proti Bournemouthu zlomil rekord Davida Jamesa v počte čistých kont dokazuje, že jeho dlhoročné skúsenosti a jazykové zručnosti sú kľúčové k chodu obrannej línie klubu z Emirates Stadium.

Tridsaťtri ročný brankár dokáže komunikovať piatimi rôznymi jazykmi: česky, anglicky, francúzsky, nemecky a španielsky. Ako sám Petr povedal, je to skvelý spôsob ako zoradiť defenzívnu líniu a ostať v pokoji.

"S krajnými obrancami, Nachom Monrealom a Héctorom Bellerínom, komunikujem v šanielčine, na Laurent Koscielneho kričím po francúzsky a s Perom Mertesackerom hovorím v angličtine. Mohol by som skúsiť aj nemčinu, no Per ako líder sám organizuje celý tím po anglicky, čiže to máme na rovnako,“ vysvetľuje Čech pre Mirror.

Aj keď sa zahraniční hráči po istom čase anglicky naučia, niekedy počas zápasu vás nebudú rozumieť ani tie najjednoduchšie pokyny. Treba si potom uvedomiť, že je ľahšie povedať to v ich jazyku, než dúfať, že vám porozumejú. To sa môže stať kedykoľvek. Mne to ale nevadí, je to ľahšie obojstranne, ako pre nich, tak aj pre mňa.“

Petr Čech bol Wengerov jediný letný nákup potom, čo na Stamford Bridge stratil miesto jednotky. Aktuálny víťaz Premier League sa však trápi na 14.mieste zatiaľ čo „večne štvrtý“ Arsenal okupuje prvé miesto tabuľky Premier League a „Gunners“ sú na dobrej ceste za ziskom ligového titulu po dlhých 12 rokoch.

Teraz má teda Arsenal pravdepodobne najlepšie šance na úspech aj vďaka skvelému brankárovi Petrovi Čechovi, ktorý sa v lete vyjadril, že by sa nepripojil ku klubu, v ktorom by necítil šancu vyhrávať tituly. "Uvedomil som si, že ešte nieje čas sedieť na lavičke. Chcel som hrať, pretože som veril, že ešte stále mám čo ponúknuť a Arsenal je miesto, kde sa sa moje vízie naplnili, začo som ohromne šťastný.“

Odísť do Arsenalu však nebolo jednoduché. "Nebolo to ľahké rozhodnutie, ale vždy som chcel ísť do tímu, ktorý by mohol vyhrať trofeje. Hrám futbal, je to moja práca aj hobby a aj v 33 rokoch som cítil, že chcem prijať novú výzvu a súťažiť s najlepšími hráčmi sveta, a samozrejme mať šancu vyhrať trofeje.“

"Verím, že tento tím má predpoklady vyhrať ligu a dúfajme, že sa nám podarí udržať si dobrú formu počas celej sezóny. Je to však veľmi ťažké a dlhé obdobie, ale viem, že tento mančaft na to má. V novom roku máme skvelú pozíciu, no za nami sú perfektné kluby, ktoré sa rovnako ako my snažia získať titul. Bude už len na nás, ako dlho sa dokážeme udržať na vrchole,“ dodal.