Main Content

Budaj si sypal popol na hlavu. Teraz ho nevedia vynachváliť, je hviezdou ligy

utorok, 22. december 2015 11:38 | Autor: Dávid Lech

Budaj si sypal popol na hlavu. Teraz ho nevedia vynachváliť, je hviezdou ligy
Budaj si sypal popol na hlavu. Teraz ho nevedia vynachváliť, je hviezdou ligy | zdroj: © TASR

Peter Budaj v lete dostal šancu od Los Angeles Kings reštartovať svoju kariéru v NHL. Kvôli brankárskemu pretlaku v kalifornskom tíme napokon skončil na farme. Toto rozhodnutie ale neľutuje. V AHL sa radí medzi najväčšie osobnosti ligy.

Vždy som sa pozeral na to, čo robia ostatní chlapci, a nepozeral som na to, čo robím ja, čo je mojou úlohou,“ sypal si popol na hlavu banskobystrický rodák v rozhovore pre pe.com. Slovenský gólman na seba vyvíjal príliš veľký psychický tlak, čo ho na ľade výrazne ovplyvňovalo.

Nemyslím si, že som bol pripravený. Príliš som na seba tlačil, aby som sa dostal späť (do NHL) akonáhle to bude možné, ale to nikdy skutočne nepomôže. Len som na seba vytváral väčší tlak.

Peter Budaj výrazne zmenil prístup k hre. Svoju úlohu v tíme Ontario Reign z AHL prijal a stotožnil sa s pozíciou brankára na farme. Výsledkom toho je fakt, že dlhodobo panuje štatistikám druhej najprestížnejšej hokejovej ligy v zámorí. Po 20 odchytaných dueloch s priemerom 1,49 inkasovaných gólov na zápas kraľuje tejto štatistike a prvenstvo mu patrí aj v percentuálnej úspešnosti zásahov. S 93,8% úspešnosťou zákrokov sa o prvú priečku delí s Mattom Murrayom a Garretom Sparksom. Obaja brankári ale odchytali menej zápasov ako slovenský brankár.

Z brány má jednoducho upokojujúci vplyv na mužstvo. Hoci je v našom obrannom pásme chaos, Budaj má jedinečný spôsob ako zostať v pohode a pokoji pod tlakom a robiť skvelé zákroky. Jeho správanie v bráne je pre náš tím skutočne prínosné,“ nadšene chválil svojho zverenca kouč Mike Reign v rozhovore pre pe.com.

Tento rok sa snažím udržať svoju koncentráciu na hru, udržať myseľ v okamihu, v ktorom sa nachádzam. Neviem, čo sa stane zajtra alebo čo sa stane o dva dni. Nestarám sa o to. Prišiel som tu každý deň pracovať, tvrdo pracovať, baviť sa s chlapcami, užívať si tento moment. Je to privilégium byť tu,“ rozhovoril sa skromný 33-ročný hokejista, ktorý už počas svojho pôsobenia v NHL patril medzi najobľúbenejších spoluhráčov.

Budaj sa po viacerých vypätých situáciách a boji o miesto v NHL opäť baví hokejom. Jeho štatistiky jasne dokazujú, že sa radí medzi najlepších gólmanov v AHL a vyššie uvedenými vyjadreniami opäť potvrdil, že je tímovým hráčom, ktorého vo svete hokeja len tak ľahko nenájdete. Ak bude pokračovať v nastolenom trende, málokto pochybuje o tom, že sa opäť vráti na klziská NHL. Niekdajší brankár Colorada Avalanche a Montrealu Canadiens by mohol byť ideálnou voľbou pre tímy, ktoré potrebujú posilniť brankársky post.