Main Content

Reakcie trénerov Premier League na prepustenie Josého Mourinha

sobota, 19. december 2015 17:48 | Autor: Timotej Gašper

Reakcie trénerov Premier League na prepustenie Josého Mourinha
Reakcie trénerov Premier League na prepustenie Josého Mourinha | zdroj: © TASR

Jeden z najúspešnejších trénerov v histórií Premier League je od štvrtka bez práce. Jose Mourinho bol prepustený z funkcie trénera Chelsea Londýn sedem mesiacov po tom, čo s „The Blues“ získal ligový titul.

Chelsea, ktorá minulú sezónu skončila na čele Premier League s 8 bodovým náskokom a získala aj ligový pohár, je v tejto sezóne stratená. Deväť prehier z doterajších 16 ligových zápasov stačí Londýnčanom na škandalóznu 16.priečku v tabuľke, jeden bod nad pásmom zostupu.

Mourinho síce v tomto ročníku vyhasol, no jeho  bývalí kolegovia napriek rivalite ostali šokovaní a prekvapení, keď vo štvrtok vydal klub vyhlásenie o jeho prepustení.

Portugalský tréner je pritom najsúspešnejší manažér v histórii Chelsea, ktorý vyhral s klubom tri ligové tituly, FA Cup a tri Ligové poháre.


REAKCIE trénerov Premier League:

Louis Van Gaal, Manchester United: "Bolo to pre mňa veľké prekvapenie, proste niečo, čo som naozaj nečakal. Je to fantastický manažér s takou reputáciou, ktorú má len málokto na svete a drží rekordy, ktoré zatiaľ nikto okrem neho nedosiahol. Najhlavnejšie sú výsledky, potom chémia medzi hráčmi a trénerom a napokon vedenie klubu. Nemôžem povedať, že čo sa v Chelsea stalo, no bol som naozaj veľmi prekvapený týmto rozhodnutím.“

Manuel Pellegrini, Manchester City: "Premier League stratila veľmi dôležitú osobu a manažéra. S Mourinhom som síce veľakrát nesúhlasil a rozmýšľali sme úplne iným spôsobom, no je treba povedať, že nikdy to nebol môj nepriateľ Je to zlé pre Premier League a aj pre Mourinha. Anglicko bude chýbať jemu no aj on bude chýbať Anglicku. Samozrejme, mne nebude chýbať nikto, no ak si mám vybrať, preferujem Premier League  radšej s Mourinhom, ako bez neho.

Alex Neil, Norwich: "V Londýne to nebolo o výkonoch hráčov, veď Chelsea má jeden z najlepších kádrov. Ale to je úkaz futbalu v dnešnej dobe. Vedenie nakúpi hráčov a poskladá káder za stovky miliónov eur a keď sa nedarí, je jednoduchšie vyhodiť trénera ako 20 hráčov. Pozrite sa, tím, ktorý pred rokom ovládol Anglicko tu teraz stojí na chvoste tabuľky a predvádza menej než štandardné výkony. Tréner a hráči sú v tom rovnako, niečo tu teda nieje správne.“

Sam Allardyce, Sunderland FC: "Táto správa ma veľmi zaskočila. Je jasné, že nikto z nás trénerov nemôže pokračovať na veky, keď proste niesu očakávané výsledky,  no nemyslel som si, že by to mohlo byť tak skoro, zvlášť tesne pred najťažším obdobím sezóny, kedy sa zápasy hrajú aj viackrát v týždni. Vyhodiť trénera v tomto období nebol dobrý krok. Nie som sudca, no môže to mať na formu klubu všelijaké účinky. Ale kto vie kde bola chyba, keďže Chelsea v posledných týždňoch vôbec nehrala zle."

Slaven Bilić, West Ham United: "Môžem povedať len to, že som rozhodne ostal prekvapený. Keď ste najlepší v tom, čo robíte a veľa ľudí to vie, nemali by ste byť vyrazený po kratšom období neúspechu. Je to veľká strata pre Premier League. Naozaj dúfam, že sa Jose vráti do futbalového sveta čím skôr. Nikto nevie, čo presne sa stalo, ale Chelsea je proste v nepríjemnej situácii, ale nepanikária. Nie je to jediný prípad, kedy sa toto stalo veľkoklubu, vezmite si Kloppovú Borussiu pred rokom. Mourinho bol úkazom toho ako brať svoju prácu vážne, ako pristupovať k hráčom a viesť ich k najlepším výkonom. Neverím, že niektorých hráčov to ovplyvní natoľko, že sa ukáže pokles formy, nehovoriac o zlej hre tímu. Sú to špičkoví a profesionálni hráči."

Tony Pulis, West Bromwich Albion: "Mourinho bol nepochybne najlepším trénerom v tejto lige, dosiahol veľké veci. Mal som tú príležitosť sa s ním na chvíľu stretnúť pred vzájomnými zápasmi. Bol na mňa veľmi dobrý, pôsobil priateľsky. No teraz som sklamaný, myslel som si, že sa ešte uvidíme. Je pekné, keď sa tréneri klubov bez formy stretnú podajú si ruky a zaželajú si viac úspechov Som trochu sklamaný, že sa to stálo s Chelsea práve jemu. Ale kto som ja, aby som ich kritizoval? Veľká vec je, že všetci tréneri európskych veľkoklubov, pod ktorými praská stolička, sa musia mať na pozore, pretože jedna z najväčších rýb, Mourinho, je opäť k dispozícií.“