Main Content

13-ročný slovenský talent Martin Šviderský žiari v akadémii Arsenalu (ROZHOVOR)

utorok, 15. december 2015 13:50 | Autor: Silvia Petrašková

13-ročný slovenský talent Martin Šviderský žiari v akadémii Arsenalu (ROZHOVOR)
13-ročný slovenský talent Martin Šviderský žiari v akadémii Arsenalu (ROZHOVOR) | zdroj: © TASR

Príbeh ako z najkrajšej futbalovej rozprávky začal úplne nevinne, jediným obyčajne neobyčajným videom na internete. A sen mladého, 13-ročného futbalistu z Vranova nad Topľou sa mohol stať skutočnosťou...

Jeho talent objavil bývalý slovenský futbalista a tréner, ktorý v súčasnosti zastáva úlohu futbalového agenta Ľubomír Moravčík. Skauti londýnskeho Arsenalu ho zas získali do klubovej akadémie v gréckom Solúne. V nej si talentovaný futbalista Martin Šviderský plní sen o ktorom snívajú mnohí. Aj jeho cesta na vrchol však prináša svoje obete. Viac o svojom pôsobení v akadémii mladých „kanonierov“ nám prezradil v exkluzívnom rozhovore.

Martin, kým prejdeme k tvojmu pôsobeniu v akadémii slávneho Arsenalu Londýn, vráťme sa na úplný začiatok tvojho futbalového príbehu. Svoje prvé futbalové skúsenosti si zbieral postupne v rôznych slovenských kluboch. Začínal si v rodnom Vranove nad Topľou, neskôr v Michalovciach, no vyskúšal si si aj pôsobenie v Tatrane Prešov. Ako si na obdobie tvojich futbalových začiatkov v týchto kluboch spomínaš?

Doma vo Vranove som začínal ako 6-ročný, ale po pol roku som odišiel do Michaloviec, kde boli pre futbal lepšie podmienky. Po skončení vyučovania vo Vranove som sadol do auta a dochádzal na tréningy. V Michalovciach som hrával jeden a pol roka a potom som odišiel do Prešova. Podmienky na futbal tam boli o čosi lepšie, ale pre mňa to znamenalo opäť každodenné hodinové cestovanie na tréningy, alebo zápasy. V každom klube som sa niečo naučil, spoznal som veľa hráčov i trénerov.

Dvere do zahraničného futbalu sa ti otvorili aj vďaka na Slovensku známej futbalovej osobnosti Ľubovi Moravčíkovi. Videá na internete s tvojim neobyčajným talentom ho natoľko zaujali, že ti sprostredkoval angažmán v škótskom Celticu Glasgow a francúzskom Saint-Etienne. Ako z tvojho pohľadu hodnotíš pôsobenie v týchto kluboch?

Áno, do zahraničia som sa dostal vďaka Ľubomírovi Moravčíkovi. Keď som mal 10 rokov tak som už trénoval s hráčmi francúzskeho Saint-Etienne. V Škótsku som už chodil aj do školy. Mal som možnosť porovnať ako chlapci v týchto mužstvách hrajú a trénujú. Francúzi boli viac taktickejší a skôr s loptou pracovali, Škóti zase agresívnejší, ale futbalová kvalita a podmienky v ktorých sa chlapci pripravujú je úplne iná ako u nás. Je veľkým zážitkom mať možnosť trénovať v takýchto podmienkach. Sú to veľké skúsenosti a hlavne sa veľa naučíte.

VIDEO: Martin Šviderský vo Francúzsku a Škótsku (rok 2013)

Tvoj veľký deň D však prišiel až na známom prešovskom turnaji Fragaria Cup, kde si ťa všimli skauti Arsenalu Londýn. Pozvali ťa na skúšky, ktoré si úspešne zvládol a stal si sa súčasťou slávnej akadémie anglického klubu v gréckom Solúne. Ako si na tento deň a okolnosti tejto pre teba isto pamätnej chvíle spomínaš?

Počas Fragarie ma oslovili skauti Arsenalu a ponúkli mi skúšky v Grécku. Ja som ani nevedel, že Arsenal má vybudovanú akadémiu pre celú juhovýchodnú Európu. Bol som veľmi prekvapený, ale vedel som, že pozvánka ešte nič neznamená.

Byť súčasťou akadémie slávneho anglického klubu musí byť pre každého futbalistu splnením jeho detského sna. Ako si si však ty osobne zvykal na pôsobenie v akadémii vo svojich začiatkoch? Bolo náročné zvyknúť si na odlúčenie od rodiny, domova a kamarátov?

Aj napriek tomu, že som už pôsobil v zahraničí a trochu som poznal ako to funguje, tak začiatky boli veľmi ťažké, no ani teraz to nie je vôbec jednoduché. Všetko bolo, ale aj je iné, ako na Slovensku. Musel som si zvykať na školu, stravu, jazyk, prostredie a o futbalovej príprave, tréningovom zaťažení, spoluhráčoch a tréneroch ani nehovorím. Odlúčenie od rodiny je niečo, čo neviem slovami opísať.

Ako znášajú rodičia tvoju neprítomnosť doma na Slovensku? Podporujú ťa v tvojej futbalovej kariére?

S rodičmi telefonujem každý deň. Rozprávam im ako bolo v škole, na tréningu, zápase a o všetkom čo sa v akadémii deje. Domov sa dostanem tak štyri krát do roka. Otec za mnou dochádza každý mesiac asi na týždeň, pretože vždy treba niečo vybaviť, zabezpečiť, či už v škole, alebo v akadémii. Ak je pri mne, tak počas víkendu s ním idem do mesta.

Kde budeš tráviť najbližšie vianočné sviatky?

Na Vianoce odchádzajú všetci domov. Aj ja budem vtedy týždeň doma s rodinou a kamarátmi. Na Nový rok sa však vraciam späť, lebo 3. januára začíname prípravu.

Práve Arsenal Londýn je tým klubom, ktorý je známy svojou zanietenou prácou s mladými a talentovanými futbalistami. Je táto jeho filozofia futbalového zmýšľania tak silno viditeľná aj v samotnej akadémii?

Arsenal je známy tým, že práca a starostlivosť o mladých hráčov je jeho prioritou, čoho dôkazom je aj vytvorenie Elite Academy v Grécku. Má vlastnú filozofiu výchovy, prípravy hráčov, ale aj ich vyhľadávania. K nám chodí veľké množstvo hráčov zo všetkých krajín juhovýchodnej Európy, ktorí sú testovaní v tréningoch a v zápasoch a čakajú na to, že aj oni budú mať možnosť obliekať dres Arsenalu.

Tými najdôležitejšími persónami v akadémii sú zrejme samotní tréneri, ktorí dohliadajú na váš futbalový rast. Kto okrem trénerov tvorí súčasť gréckej akadémie?

V akadémii je nás 16 hráčov, čiže štyri vekové kategórie a starostlivosť nám zabezpečuje 14-členný personál, ktorý tvoria tréneri, asistenti trénerov, profesionálne vychovávateľky, lekári, učitelia, či kuchárky (pozn. strava je upravovaná a prispôsobená zaťaženiu). Nachádzajú sa tu aj ľudia, ktorí majú na starosti pitný režim, pranie, upratovanie a samozrejme starostlivosť o tréningové plochy, lebo celý rok trénujeme na prírodnej tráve.

Tvoj denný program v akadémii Arsenalu Londýn je skutočne pestrí. Svoj čas v nej venuješ futbalu, ale aj škole...

Už som si zvykol na to, že ak nemám na nohe loptu, tak nám v ruke knihu. Ak nie som na ihrisku, tak som určite v študovni. Arsenal veľmi dbá na to, aby jeho hráči boli vzdelaní. Sme žiakmi súkromnej školy. V škole je vyučovacím jazykom gréčtina, no na tréningu komunikujeme anglicky. Ďalším povinným jazykom je francúzština. Voľného času máme veľmi málo, preto lebo aj v sobotu a v nedeľu dopoludnia trénujeme. Všetko máme organizované a kontrolované, preto je psychicky náročné všetko zvládať, už aj preto, že som tu sám.

Každodennú dávku tréningov absolvuješ ráno i večer. Ako prebiehajú a čo konkrétne je ich obsahom?

Tréningy sú zamerané na prácu s loptou, ktorej základom je jej individuálne ovládanie. Súčasťou tréningu sú rôzne prípravne hry na malom priestore na minimálny počet dotykov. Vzhľadom na to, že sú tu vybraní hráči z rôznych krajín, tréningy sú rýchle, fyzicky náročné a ťažké z hľadiska myslenia a rozhodovania.

Nemenej dôležité popri futbalu je určite i  vzdelanie. Na čo okrem určite kvalitnej výučby cudzích jazykov, kladú vaši učitelia dôraz?

Tým, že chodíme do súkromnej školy a v triede je nás málo, výhodu vidím v individuálnom prístupe učiteľa a žiaka. Častejšie komunikujeme s vyučujúcim, a preto sa rýchlejšie učíme. Píšeme veľa písomiek, to znamená, že sa musím veľa pripravovať a to tak individuálne, ako aj s učiteľmi. Okrem toho som ešte študentom cirkevného gymnázia vo Vranove nad Topľou a to znamená, že keď skončím školu v Grécku a prídem domov na prázdniny, tak sa ešte pripravujem na záverečné ročníkové skúšky.

Okrem tréningov a vzdelávania absolvuješ podľa informácii i sériu turnajov, ktoré sa uskutočňujú v polovici júna...

Počas môjho prvého roku v akadémii sme boli na turnaji v Rumunsku, Rakúsku a v Anglicku. K nám zase prichádzajú mužstvá Grécka, Maďarska, Bulharska, Cypru, Macedónska a ja mám možnosť vidieť veľa hráčov z rôznych futbalových akadémii a môžem potvrdiť, aké je to ťažké sa dnes vo svete presadiť. Na začiatku roka odchádzam spolu s trénerom trénovať a odohrať niekoľko zápasov do Anglicka.

Si súčasťou akadémie mladých a talentovaných futbalistov z celého sveta. Aké vzťahy prevládajú medzi vami?

Vzhľadom k tomu, že sú to chlapci rôznych národnosti a každý má iné vlastnosti, alebo zvyky, sme odkázaní na vzájomnú pomoc. Tak ako aj na ihrisku nedokážete nič sám urobiť, tak aj mimo neho potrebujete pomoc ostatných.

Martin, patríš do akadémie anglického klubu, ty sám však svoj obdiv a futbalovú vášeň prechovávaš k španielskemu klubu FC Barcelona. Nelákala ťa preto pozvánka skôr do slávnej barcelonskej „La Masie“?

Každý by chcel pôsobiť v akadémii Barcelony, ale Arsenal je známy svojou prácou s mladými hráčmi a myslím si, že práca v oboch akadémiách je podobná.

Moja posledná obligátna otázka na záver. Aké sú tvoje kariérne plány do budúcna?

Určite by som v budúcnosti chcel pôsobiť v niektorom európskom futbalovom klube a samozrejme hrať zaujímavú ligu. Momentálne však musím zvládnuť školu, prostredie a všetko, čo k futbalu patrí. Na záver by som chcel odkázať všetkým mladým futbalistom, aby si čo najlepšie plnili svoje školské povinnosti a na školu nezabúdali, lebo skôr či neskôr sa sami presvedčia, aké je vzdelanie pre futbal veľmi dôležité.