Main Content

Kvalifikácia MS: Obrovský úspech futsalistov! Slováci porazili top tím Talianska a sú v play-off!

nedeľa, 13. december 2015 19:47 | Autor: TASR

Kvalifikácia MS: Obrovský úspech futsalistov! Slováci porazili top tím Talianska a sú v play-off!
Kvalifikácia MS: Obrovský úspech futsalistov! Slováci porazili top tím Talianska a sú v play-off! | zdroj: © TASR

Bisceglie 13. decembra (TASR) - Slovenská futsalová reprezentácia sa zázračným spôsobom prebojovala do play off o postup na MS 2016.

V 7. skupine hlavného kola kvalifikácie senzačne otočila skóre nedeľňajšieho duelu proti obrovskému favoritovi Taliansku, ktoré po góloch Mareka Belaníka zdolala 2:1 a obsadila v tabuľke postupové 2. miesto. Duel sa hral v meste Bisceglie.

Skupinu vyhrali domáci Taliani, "čierny Peter" ostal v rukách Macedónsku. Všetky tri tímy mali na konte zhodný počet 6 bodov, balkánsky zástupca však zostal pred bránami play off vzhľadom na horšie skóre v mikrotabuľke vzájomných zápasov.

Zverenci trénera Mariána Berkyho odštartovali zápolenia na Apeninskom polostrove víťazstvom 3:1 nad Moldavskom, škrt cez rozpočet im však urobila piatková prehra 1:2 s Macedónskom. Postup si mohli zaistiť jedine vďaka víťazstvu nad Talianskom. Dlhé minúty síce Slováci prehrávali po zásahu Patiasa, ale potom prišli chvíle mladého hráča Slov-maticu FOFO Bratislava Belaníka, ktorý dvoma zlepenými gólmi zariadil cenný skalp jedného z najlepších mužstiev na svete.

Priamo na šampionát nepostúpi nik, prvé dva tímy z každej zo siedmich skupín hlavného kola kvalifikácie sa prebojujú do dvojzápasovej play off, ktorá určí sedmičku postupujúcich na finálový turnaj do Kolumbie (14. septembra - 2. októbra 2016).

Žreb play off sa uskutoční 12. februára budúceho roka počas vyvrcholenia európskeho šampionátu v Belehrade.

7. skupina hlavného kola kvalifikácie MS 2016 vo futsale:

SLOVENSKO - Taliansko 2:1 (0:1)

Góly: 29. a 31. Belaník - 3. Patias. Rozhodovali: Sliva (Lit.), Christodoulis (Gr.), ŽK: Směřička, Paštrnák

zostava SR: Herko (Brndiar) - Kozár, Kyjovský, Brunovský, Drahovský - Rafaj, Belaník, Paštrnák, Směřička, Hudáček, Papajčík, Bahna

Marián Berky, tréner SR: "Bolo to veľmi ťažké, ale mali sme výborný videorozbor hry Talianov a najmä ich rohových kopov. Dokázali sme eliminovať túto ich najsilnejšiu zbraň a hoci sme po prvom polčase prehrávali, po zmene strán sme využívali každú príležitosť na hru v power play. Hráči vedeli, že Macedónsko vyhralo a nám zaistí postup tiež len triumf nad Talianskom. Povedal som im, že nemáme čo stratiť. Vyšlo nám to, Marek Belaník dal dva góly ako cez kopirák. Pri našom vedení sme umne kúskovali hru a v závere sme sa ubránil talianskej power play, keď nás podržal brankár Herko. Ďakujem hráčom aj celému realizačnému tímu, zdolať Talianov, ktorí sú úradujúcimi majstrami Európy na ich pôde, nie je bežná záležitosť. Najmä pre našich mladých hráčov ako Hudáček, Paštrnák, Směřička sú takéto zápasy veľmi poučné. V play off už niet slabého súpera, ale jedného favorita mám. Je to Azerbajdžan, ktorý nám vystavil stopku v baráži ME 2016. Radi by sme si proti nemu zahrali znova."

ďalší výsledok:

Moldavsko - Macedónsko 2:5 (0:2)
Góly: 25. Negara, 40. Lascu - 12. Petrovič, 15. Leovski, 21. Gligorov, 38. Micevski (pok. kop), 40. Marinho De Souza

tabuľka:

1. Taliansko 3 2 0 1 10:4 6 *
2. SLOVENSKO 3 2 0 1 6:4 6 *
3. Macedónsko 3 2 0 1 8:9 6
4. Moldavsko 3 0 0 3 4:11 0
* - postup do play off