Main Content

Obhajca Djokovič hladko zdolal Nadala a postúpil do finále

sobota, 21. november 2015 17:05 | Autor: TASR

Obhajca Djokovič hladko zdolal Nadala a postúpil do finále
Obhajca Djokovič hladko zdolal Nadala a postúpil do finále | zdroj: © TASR

Londýn 21. novembra (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič je prvým finalistom londýnskeho Turnaja majstrov. Obhajca titulu a najvyššie nasadený hráč zdolal v sobotňajšom semifinále Španiela Rafaela Nadala hladko v dvoch setoch 6:3 a 6:3. V boji o svoj štvrtý titul v sérii a piaty celkovo nastúpi v nedeľu proti úspešnejšiemu zo švajčiarskeho derby medzi Rogerom Federerom a Stanom Wawrinkom.

Suverénny líder svetového rebríčka Djokovič potvrdil v súboji s Nadalom pozíciu favorita a zdolal ho aj štvrtýkrát v tomto roku, opäť bez straty setu. Navyše prvýkrát v kariére vyrovnal vzájomnú bilanciu s dlhoročným rivalom, keď upravil stav na 23:23. Nadal na triumf na koncoročnom výberovom podujatí stále čaká, jeho doterajším maximum zostáva finálová účasť v rokoch 2010 a 2013.

Už úvod zápasu naznačil, kto bude na dvorci pánom. Djokovič zobral súperovi hneď prvé podanie čistou hrou a rýchlo sa tak ujal vedenia 3:0. Dvadsaťosemročný Srb mal vysokú úspešnosť prvého podania, ťažil z presných víťazných úderov a v kľúčových momentoch sa prezentoval v lepšej fazóne ako Nadal. Aj preto si náskok udržal až do konca prvého setu, ktorý za 34 minút vyhral 6:3. Pri svojom podaní využil hneď prvý setbal, keď return Nadala skončil v sieti.

Piaty nasadený Nadal nenašiel recept na svojho protivníka ani v druhom dejstve. Djokovič pevne kráčal za postupom a už v prvej hre mal pri podaní súpera brejkbal. Ten ešte zostal nevyužitý, no Nadal prišiel o výhodu servisu v piatej hre. Zverenec Nemca Borisa Beckera a slovenského trénera Mariána Vajdu tak získal rozhodujúci náskok, keď brejk vzápätí potvrdil na 4:2. Triumf spečatil pri podaní Španiela v deviatej hre a po 79 minútach hry si vybojoval finálovú účasť.

Nadal prehral osem z uplynulých deviatich súbojov s Djokovičom, v sobotu sa počas celého duelu dokonca nedostal ani k jedinému brejkbalu.

 

Turnaj majstrov v Londýne:

semifinále

Novak Djokovič (1-Srb.) - Rafael Nadal (5-Šp.) 6:3, 6:3