Main Content

Slovenský vlak, ktorý ohúril futbalový svet. Aká ho čaká budúcnosť? (Rozhovor) (+VIDEO)

štvrtok, 5. november 2015 12:30 | Autor: Silvia Petrašková

Slovenský vlak, ktorý ohúril futbalový svet. Aká ho čaká budúcnosť? (Rozhovor) (+VIDEO)
Slovenský vlak, ktorý ohúril futbalový svet. Aká ho čaká budúcnosť? (Rozhovor) (+VIDEO) | zdroj: © TASR

Stal sa hitom uplynulých týždňov. O turistickom vláčiku v obci Čierny Balog, ktorý si to počas svojej jazdy ženie priamo popri tribúne a ihrisku miestneho futbalového klubu TJ, sa už športoví fanúšikovia dočítali nielen na domácich, ale aj zahraničných webových stránkach a sociálnych sieťach.

Táto neobyčajná obecná atrakcia podporujúca tak turistické, ako aj športové dianie v dedine zaujala aj redakciu portálu sport7.sk. Redaktorka Silvia Petrašková sa preto rozhodla podrobne zmapovať situáciu okolo miestneho vláčika a v exkluzívnom rozhovore vyspovedala samotného starostu obce pána Ing. Františka Budovca a manažérku obecného futbalového klubu TJ Tatran Čierny Balog Marcelu Belkovú.

Pán starosta, Vaša obec a s ňom spojený miestny futbalový klub TJ Tatran Čierny Balog sa stal v poslednom období známym nielen u nás, ale aj v zahraničí. Celosvetový ošiaľ vyvolala práve Vaša lesná železničná trať a vlak premávajúci rovno popri tribúne a ihrisku miestneho futbalového klubu. Ako reagovala obec na túto nevšednú no milú reklamu?

Pre nás v obci to bol prekvapivý záujem na situáciu, ktorá nie je čerstvá, ale asi tri roky zabehnutá a všetci sú už na to zvyknutí. Záujem médií nás teda prekvapil a čakali sme ako to bude prezentované, no našťastie to bolo prezentované aj prijaté pozitívne.

Podľa informácií bola železničná trať postavená prv, než samotného futbalové ihrisko, prečo sa potom v obci rozhodli miestni občania postaviť športový areál práve na takomto mieste?

V obci nie je veľa možností na výstavbu takéhoto typu stavieb. Terén je členitý a svahovitý a rovných plôch je minimum. Premávka železničky bola v minulosti veľmi riedka, vlak prešiel najviac štyrikrát cez deň, počas pracovných dní. Takže po pracovnej dobe a cez víkendy vlaky nejazdili a nedochádzalo k súbehu aktivít na ihrisku a na železničke.

Ako na túto nevšednú atrakciu reagujú Vaši turisti, či samotní obyvatelia obce?

Obyvatelia v obci si na túto raritu postupne zvykli, aj keď to nejaký čas trvalo, pretože premávka v tomto úseku bola obnovená po viac ako tridsiatich rokoch. Turisti to zažívajú prvýkrát a je to pre nich určite nevšedná rarita, ale to je aj samotná železnička, takže majú o nevšedný zážitok z pobytu na Čiernom Balogu viac.

VIDEO: Pozrite si video, ktoré sa stalo hitom internetu aj v zahraničí. Objavilo sa okrem iného aj na goal.com či idependent.co.uk.

Je obľúbený nielen u turistov, či miestnych obyvateľov, ale milujú ho aj samotní hráči domáceho futbalového klubu. Aká budúcnosť čaká tento obecný vláčik, tak na to sme sa už opýtali manažérky TJ Tatran Čierny Balog Marcely Belkovej.

Aké ohlasy vyvolal tento turistický vlak u hráčov na ihrisku? Vyskytli sa v spojitosti s ním počas zápasov niekedy nejaké nečakané problémy?

Hráči reagujú s úsmevom. Povedia, že to je riadna „haluz“, že nám počas zápasov chodí cez ihrisko vlak. No nám to už také nepríde, pretože hráme na tomto ihrisku už piaty rok ako dorastenci a muži oveľa skôr, no vlak tadiaľto chodí tretí rok. Nie vždy sa nám to podarí, že hráme a vlak tadiaľ práve vtedy prechádza, nakoľko hráme striedavo raz von a raz doma. No je to pre nás už pohoda, vláčik si pred vstupom zapíska, aby upozornil, že vchádza do areálu ihriska, otvorí si bránu, zatvorí ju a prejde. Turisti nám kývajú a niektorí si to aj fotia, diváci im tlieskajú a tiež kývajú. Niekedy keď rozhodca zle píska, tak sa mu fanúšikovia vyhrážajú, že mu ide vlak, nech radšej nastúpi. (smiech) Nestalo sa nám, žeby rozhodca práve vtedy pískal nejaký pokutový kop, aby tréner na lavičke musel nejako zasahovať pokrikom na hráčov, lebo aj tak by to bolo zbytočné.

Ako naň reagujú diváci na tribúnach?

Diváci a niekedy aj samotní hráči cestujú vlakom na zápas. Teda vtedy je vláčik dopravným prostriedkom a je to proste zážitok. Či už ideme do Hronca, alebo oni k nám a tiež diváci z Valaskej, keď sme naposledy s nimi hrali, tak sa takto dopravili. Samozrejme, keď sa ešte k tomu vyhrá zápas, tak je nálada úžasná už vo vlaku a ten následne píska keď prichádzame na domáce ihrisko s víťaznými bodmi.

Akú budúcnosť bude mať táto futbalová atrakcia do najbližších rokov? Plánuje sa v jej fungovaní a prevádzke zotrvať?

Čo sa týka perspektívy to závisí od dopytu turistov, čo si myslím, že po týchto reklamách a videách, ktoré sa denne zjavujú na verejných sieťach, bude záujem len stúpať. My práve dohrávame posledné kolo (pozn. red. v čase editácie rozhovoru bola dohrávka ligového kola ukončená) a už len v marci pokračujeme vo futbale a cestovný poriadok bude platný na budúci rok od 1.5 -1.9.2016 a potom už chodí individuálne. Takže uvidíme čo prinesie nový rok pre nás ako priamych účastníkov týchto stretnutí.

VIDEO: Cesta vlakom cez futbalový štadión