Main Content

S Benítezom Real neprehráva. Dokáže však vyhrávať?

štvrtok, 22. október 2015 17:12 | Autor: Jakub Mihálik

S Benítezom Real neprehráva. Dokáže však vyhrávať?
S Benítezom Real neprehráva. Dokáže však vyhrávať? | zdroj: © TASR

Nový tréner Realu Madrid viditeľne pozdvihol defenzívu Realu Madrid. Benítez by si tak mal spomenúť na to, že trénerské miestečko v Reale Madrid na dlhé obdobie zabezpečujú iné veci.

Blog Jakuba Mihálika

Len dva inkasované góly v ôsmich ligových zápasoch, dokonca žiadny počas troch zápasov milionárskej Ligy majstrov. Aj tí fanúšikovia futbalu, ktorí nesledujú detailne všetky zápasy španielskej La Ligy mohli vo včerajšom zápase proti PSG vidieť zmeny, ktoré priniesol facelift herného systému Realu s príchodom Rafaela Beníteza na lavičku Merengues. 

Biely balet bráni tímovo, efektívne. Obrana pôsobí oproti minulej sezóne celistvejšie, hoci v nej  v podstate nedošlo k výraznej personálnej zmene. Zmeny sa však týkajú systému, keď sa Rafael Benítez dotkol najmä úloh dovtedy ofenzívnych postov. Krídelníci už nemajú toľko voľnosti ako doteraz, aj preto na týchto pozíciách nastupujú Lucas Vásquez, či Jesé, ktorí sú ochotní defenzívne úlohy plniť. Aj preto v úvode sezóny napríklad Gareth Bale hral v podhrotovej pozícii, nie na krídle a Ronaldo sa  z krídla posunul na hrot. 

Zmeny prinášajú ovocie. Realu sa naozaj strieľajú góly ťažko. A keď gól nedostanete, neprehráte. Dalo by sa tak povedať, že v minulosti na defenzívne chyby náchylné mužstvo v tomto ohľade Benítez vylepšil. 

Avšak, to, že Real momentálne ťažko poraziť neznamená, že je víťaznou mašinou. Zápasy proti Atléticu Madrid, Málage, PSG, ale aj Gijónu, či Granade naznačili, že posilnením defenzívy sa o niečo oslabil útok. A to bez ohľadu na to, že skóre v domácej súťaži i v Lige majstrov tomu až tak nenasvedčujú.

Publikum, ale aj vedenie Realu Madrid je špecifické. Nestačí im vyhrávať. Je pre nich dôležité, aby Real vyhrával a popritom hral pekný ofenzívny futbal. Neraz práve na tú druhú podmienku doplatil nejeden tréner, ktorý mal úspechy i trofeje. Spýtajte sa za všetkých Fabia Capella. 

Preto musí Rafa Benítez okrem defenzívy vylepšiť aj ďalšie aspekty svojho pôsobenia na lavičke Realu. S ofenzívnym, gólovo bohatým futbalom ide ruka v ruke spokojnosť niektorých hráčov. Ronaldo, Bale i Benzema v novej sezóne naznačujú, že v spokojnosti majú rezervy. Prví dvaja s herným systémom, posledne menovaný zas s priestorom na ihrisku. A spokojnosť svojich troch najväčších hviezd musí byť pre Beníteza jedným z najdôležitejších aspektov, veď nespokojná kabína bola začiatkom konca aj takého Josého Mourinha. 

Veľa by mohli Benítezovi pomôcť návraty ofenzívnych opôr ako James, či Bale, no ako včera správne poznamenal Marián Zeman, to už nie je až tak o individualitách, ako o systéme. Rafa si tak musí dať veľký pozor. Ak chce v Reale pôsobiť dlhšie obdobie, musí okrem toho, že z Realu spraví mužstvo, ktoré neprehráva, aj mužstvo, ktoré vyhráva. Mužstvo, ktoré vyhráva ofenzívnym futbalom a v ktorom panuje spokojnosť hráčov i fanúšikov. Ani trofeje totiž nie vždy stačia.