Main Content

5 ofenzívnych tínedžerov, ktorých čaká sľubná sezóna (+VIDEO)

utorok, 20. október 2015 14:14 | Autor: Timotej Gašper

5 ofenzívnych tínedžerov, ktorých čaká sľubná sezóna (+VIDEO)
5 ofenzívnych tínedžerov, ktorých čaká sľubná sezóna (+VIDEO) | zdroj: © TASR

Sú mladí, nadaní a hlavne hladní po úspechoch. Reč je o piatich útočníkoch, ktorí napriek svojmu veku lámu rekordy a partia k najväčším hviezdam svojej generácie.

Kelechi Iheanacho (19 rokov, Manchester City)

Iheanacho sa ukázal najmä počas Majstrovstiev Afriky do 17 rokov, kde za reprezentáciu Nigérie dokázal počas turnaja streliť 6 gólov. Po sympatických výkonoch zvolila Konfederácia Afrického futbalu Kelechiho za najväčší talent roku 2014, pred ním túto cenu dostali hviezdy ako John Obi Mikel, Mohamed Salah či Kwadwo Asamoah. Africký futbalista je v posledných týždňoch vynášaný ku hviezdam a bodaj by nie, veď za posledný polrok predviedol skvelý progres a vypýtal si miesto v A-tíme Manchestru City, v ktorého akadémií je od leta 2014. Pre kouča Pellegriniho je po Aguerovi a Bonym útočnou voľbou číslo 3, ale počas dlhej a náročnej sezóny určite svoje šance dostane.


Breel-Donald Embolo (18 rokov, FC Bazilej)

Breel Embolo je produktom slávnej akadémie švajčiarskeho Bazileja, ktorá vychovala aj hráčov ako Xherdan Shaqiri, alebo Ivan Rakitić. Švajčiar debutoval v drese FC Bazilej ako sedemnásťročný v Európskej lige a neskôr v jeho prvom ligovom zápase mu na premiérový gól stačili len štyri minúty. Počas minulej sezóny mal Embolo v klube už oveľa väčšiu rolu a počas ročníka 14/15 nastrieľal v rôznych súťažiach vrátane Ligy majstrov slušných 17 gólov. Aj keď je Embolo rodák z Kamerunu, rozhodol sa reprezentovať Švajčiarsko, za ktoré si odbil debut v marci 2015.

Jednou z najsilnejších stránok Breela Embola je univerzálnosť, pretože okrem hrotu dokáže hrať na krídlach ale aj ako ofenzívny stredopoliar. Napriek urastenej postave ma skvelé zrýchlenie a v súbojoch nezvykne strácať loptu, čo z neho robí jeden z najhorúcejších talentov tejto sezóny.


Richairo Živković (19 rokov, Willem II-hosťovanie z Ajaxu Amsterdam)

Richairo začal svoju profesionálnu kariéru v holandskom Groningene, no už po roku sa sťahoval do Ajaxu Amstredam. Mladý útočník v terajšom klube Alberta Rusnáka ml. zanechal výraznú stopu. Počas jednej sezóny stihol prelomiť rekord a strelil gól ako najmladší hráč Groningenu v histórií, pred ním tento rekord držal Arjen Robben. Zivković je podľa trénerov Groningenu typ „živého útočníka“, ktorého najsilenejšie schopnosti sú obratnosť a tempo. Počas minulej sezóny hrával Richairo poväčšine v rezerve Ajaxu, kde počas 25 duelov nastrieľal 18 gólov a čoraz častejšie sa objavoval aj v prvom tíme Franka De Boera. Pred touto sezónu bol Ziković poslaný na hosťovanie do klubu Willem II Tilburg, kde od nedávna pôsobí aj náš Adam Nemec. Zivković má nepochybne obrovský potenciál stať sa ťahúňom holandskej reprezentácie a byť členom jedného z najväčších svetových klubov.


Santi Mina (19 rokov, Valencia CF)

Než sa Luis Enrique stal trénerom FC Barcelona, trénoval Celtu Vigo, ktorá síce v tabuľke tápala a nepredvádzala oslnivé výkony, no jej káder skrýval množstvo mladých potencionálnych hráčov. Jedným z nich bol aj Santi Mina, ktorý za Celtu debutoval už ako 17 ročný. Najväčší ruch okolo mladého Španiela bol v apríli tohto roku, keď Santi v La Lige zbombardoval Rayo Vallecano štyrmi gólmi. Ku koncu sezóny bolo takmer jasné, že Celta Vigo Minu neudrží a tak sa aj stalo. Boj, ktorý okrem španielskych gigantov zvádzali aj ostatné európske futbalové veľmoci, vyhrala Valencia.

Mladý forward sa v tíme „Netopierov“ pomaly ale isto udomácňuje a zbiera prvé minúty. Aj keď na jeho poste je konkurencia v podobe Negreda a Alcacéra, tréner Nuno Santo má rád mladých potencionálnych hráčov a preto si Mina na herné vyťaženie určite sťažovať nebude.|


Enes Unal (18 rokov, KRC Genk- hosťovanie z Manchestru City)

Už počas prvých prestupových dní oznámil Manchester City príchod novej posily, no nešlo o nejak extra zvučnú posilu, ale skôr o nádej do budúcna. 18 ročný útočník bol krátko po podpise zmluvy s City poslaný na dvojročné hosťovanie do belgického Genku, aby nazbieral dostatočné skúsenosti a zvykol si na herné vyťaženie. Enes je synom slávneho tureckého hráča Mesuta Unala, ktorý hral v Bursaspore. Rovnako ako otec, aj Enes svoj futbalový talent rozvíjal v tureckom Bursaspore, odkiaľ ho vo veku 15 rokov chceli do akadémií získať kluby ako Chelsea alebo Atlético Madrid. Unal udivoval verejnosť najmä svojim pohybom a hrou zblízka, v ktorej mladý Turek skutočne vyniká. Svoj debutový gól v drese Bursasporu strelil ešte ako 16 ročný, čím nastavil nový klubový rekord. Unal je skôr typ silového ako rýchlostného útočníka a preto niet divu, že jeho idolom je bývalá hviezda Arsenalu či Manchestru United, Robin Van Persie.