Main Content

Ako sa pripravili kluby v SBL na novú sezónu (dotazník)

nedeľa, 18. október 2015 11:08 | Autor: Viktor Štefaňák

Ako sa pripravili kluby v SBL na novú sezónu (dotazník)
Ako sa pripravili kluby v SBL na novú sezónu (dotazník) | zdroj: © TASR

Zisťovali sme u ligových klubov a ich predstaviteľov, kde sa vidia v novej sezóne 2015/2016, s akými cieľmi do nej vstupujú, či sú spokojní s prípravou a dokonca, koľko vytiahli do A tímu odchovancov. Odpovede od predstaviteľov sú neupravené.

Iskra Svit, predseda Ján Drobný:

- ambícia do novej sezóny: Napĺňať športovú halu a pritiahnuť čo najviac mládeže k basketbalu. Výsledková ambícia je získať medailu.

- najväčšia hviezda tímu a očakávania od nej: Najväčšou hviezdou tímu by som si prial celý tím!

- spokojnosť s prípravou: Nie. Nevyšla nám podľa predstáv ani náhodou.

- najväčšia letná zmena: Žiadna veľká zmena nenastala. Stále robíme v skromných podmienkach, s veľkým srdcom.

- počet odchovancov na súpiske: 10

 

MBK SPU Nitra, generálny manžér Peter Seman:

- ambícia do novej sezóny: Play off

- najväčšia hviezda tímu a očakávania od nej: Filip Pejovič, byť lídrom na ihrisku aj v šatni.

- spokojnosť s prípravou: Splnili sme všetko, čo sme si predsavzali.

- najväčšia letná zmena: odchod dvoch najlepšie bodujúcich hráčov z minulej sezóny. Uvidíme ako sa nám ich podarí nahradiť.

- počet odchovancov na súpiske: 3

 

VŠEMvs Karlovka Bratislava, PR a marketingový manažér Michal Duchovič:

- Ambície do novej sezóny: Po nováčikovskej sezóne, v ktorej sme sa umiestnili na peknom šiestom mieste, by sme radi minimálne dorovnali túto pozíciu aj v tomto roku. Proti nám je však osem podobne ambicióznych tímov, preto verím, že urobíme všetko preto, aby sme naše ambície premenili aj v reáli.

- Najväčšia hviezda tímu a očakávania od nej: Nás tím v prvom rade zdobí kolektívny výkon, hľadať najväčšiu hviezdu v našom prípade nie je prioritou. Dôležité je, aby každý jeden člen nášho kádru akceptoval našu filozofiu a vedel ju naplno prejaviť v zápasoch. Na súpiske je približne 15 hráčov, každý z nich môže byť v istom momente hviezdou tímu.

- Spokojnosť s prípravou: Ako tím máme za sebou kvalitnú prípravu na novú sezónu. Tradičným štartovacím bodom bolo v prvom rade kondične sústredenie v Piešťanoch pod dohľadom nášho kondičného trénera Mareka Mikletiča. V samotnej zápasovej príprave sme odohrali kvalitné stretnutia proti top 3 tímom z minulej sezóny - Komárno, Prievidza, Inter, ale aj proti zahraničným celkom. Ako celok možno prípravu hodnotiť pozitívne, jej plody by sa mali naplniť prejaviť počas celého priebehu sezóny.

- Najväčšia letná zmena: Klubovou filozofiou je stavať káder na dlhšie časový úsek, preto nenastali v tíme žiadne výraznejšie zmeny. Oproti minulej sezóne odišiel z tímu jediný hráč - Rišo Kucsa, ktorý zastával pozíciu hrajúceho asistenta tímu. Za neho sme našli plnohodnotnú náhradu v podobe Brána Brliťa, ktorý sa po vyše polročnej pauze opäť vracia k súťažnému basketbalu. Naopak, nás káder sa výraznejšie posilnil, z Prievidze sme získali pod kôš Juraja Hasana, čím sme zacelili našu najväčšiu dieru v minulom ročníku - podkošový priestor. Prírastkami sú tiež talentovaný Matúš Jurčina z Komárna, bývalý krídelník Žiliny Michal Podhorský a Andrej Galád, ďalší skúsený a talentovaný hráč.

- Počet odchovancov na súpiske: Sme čisto slovenský tím, filozofie hrania so slovenskými hráčmi sa držíme, budeme držať, preto možno nájsť v našom tíme viacero odchovancov, ktorých počet neustále narastá. Veríme, že touto filozofiou sme otvorili oči aj inde a podobnú cestu budú raziť aj ostatné slovenské tímy do budúcna.

 

BK Inter Bratislava, PR manažér Adam Solga:

- ambícia do novej sezóny: Chceli sme hrať vo finále play-off, čo nám nevyšlo. Teraz sme si povedali, že opäť sa chceme dostať do finále. Za seba a verím, že aj za ostatných v klube, môžem povedať, že našou ambíciou je získať titul. O zápasoch v európskych pohároch ťažko hovoriť vopred, lebo to pre nás bude nová skúsenosť. Pevne veríme, že najmä doma nás prídu povzbudiť diváci a naše zápasy budú lákadlom.

- najväčšia hviezda tímu a očakávania od nej: na papieri ich máme viacej. Či už MVP minulej sezóny T.J. Bannister, podľa nás druhý najúspešnejší rozohrávač z minulého ročníka Goran Bulatovič, Rakič či Saša Jankovič a nakoniec aj bratia Rančíkovci. Na súpiske máme veľa zvučných mien, ale potrebujeme čas, aby sme sa stali tímom s veľkým „T“ a naplnili očakávania vedenia i našich priaznivcov.

- spokojnosť s prípravou: Myslím, že sme odviedli dobrú prácu. Mali sme dostatok času, aby sme hráčov pripravili na to, čo sa od nich očakáva počas sezóny. Odohráme v nej viac ako päťdesiat zápasov, čo bude isto náročné. Ale sme na to pripravení. Ak by som mal vypichnúť neabsolvovali ani jediný tréning v plnej sile. Zaúradovali zranenia a choroby, ale to je normálne. V športe aj v živote.

- najväčšia letná zmena: Prestavali sme komplet káder, máme nového trénera, ideme hrať európsky pohár a úspešne sa nám podarilo položiť novú palubovku či doplniť sedačky na štadióne. No v zmenách a vylepšeniach budeme pokračovať aj naďalej.

- počet odchovancov na súpiske: 4

 

Eucos Levickí Patrioti, manažér Ladislav Garaj

- ambícia do novej sezóny: Našou hlavou ambíciou je mať plnú športovú halu, spokojných fanúšikov a partnerov klubu. Čo sa týka športových cieľov, je to umiestnenie do 6. miesta v základnej časti a útok na semifinále v play-off.

- najväčšia hviezda tímu a očakávania od nej: Zrejme slovenský reprezentant Milan Žiak. Očakávame od neho vyrovnané výkony a zodpovedné riešenia situácii v rozhodujúcich momentoch zápasov. Celkovo je však družstvo stavené na kolektívnosti a to by mohla byť jedna z našich najväčších prednosti.

- spokojnosť s prípravou: Určite áno, až na zranenia, ktoré nás sprevádzali počas prípravy a tak isto aj počas začiatku súťaže.

- najväčšia letná zmena: Noví majitelia klubu. Juraj Hazucha a MUDr. Gabriel Foldi prebrali klub, aby ho postupne dostali opäť medzi basketbalovú špičku na Slovensku. Pozitívom aj účasť v medzinárodnom pohári Alpa-adria cup.

- počet odchovancov na súpiske: štyria stály hráči + jeden dorastenec

 

BK 04 AC LB SNV, predseda Rasťo Javorský

- ambícia do novej sezóny: Po zmenách vo vedení klubu, sme sa rozhodli zmeniť filozofiu. A preto ambíciou na túto sezónu je zvýšiť priemernú divácku návštevnosť a etablovať minimálne dvoch mladých hráčov do 18 rokov do extraligy

- najväčšia hviezda tímu a očakávania od nej: Jednoznačne Vlado Hovaňák. Očakávame od neho hlavne odovzdávanie skúsenosti mladým hráčom.

- spokojnosť s prípravou: Príprava bola hlavne krátka. Zápasy, ktoré sme odohrali nám ukázali, kde sú naše rezervy

- najväčšia letná zmena: Klub prešiel kompletnou zmenou. Vymenilo sa vedenie klubu, prišiel nový tréner, zmenila sa filozofia klubu.

- počet odchovancov na súpiske: okrem jedného hráča (Dolník) sú všetci hráči na našej súpiske odchovanci Spišskej Novej Vsi

Ostatné kluby z Košíc a Prievidze sa nevyjadrili do uzávierky článku.