Main Content

SVF sa po srbskom ortieli neodvolala, Singer: Bolo by to zbytočné

nedeľa, 11. október 2015 12:05 | Autor: TASR

SVF sa po srbskom ortieli neodvolala, Singer: Bolo by to zbytočné
SVF sa po srbskom ortieli neodvolala, Singer: Bolo by to zbytočné | zdroj: © TASR

Busto Arsizio 11. októbra (TASR) - Lopta, ktorá možno obrala slovenských volejbalistov o lepší výsledok. Sporná situácia z otváracieho duelu D-skupiny majstrovstiev Európy SR proti Srbsku (2:3) sa ihneď stala jednou z najdiskutovanejších tém na prebiehajúcom šampionáte. Voči verdiktu poľského rozhodcu Piotra Dudeka, ktorý obral Slovákov o zisk setu na 2:1 a poslal do výhody súpera, sa Slovenská volejbalová federácia (SVF) napokon neodvolala.

Technológia "jastrabieho oka" sa vo volejbale používa približne tri roky. Myšlienka pomôcť rozhodcom pri posudzovaní sporných situácií sa začala realizovať na MS 2012, no na pozitívnom ohlase nabrala najmä počas finále Svetovej ligy 2013 v argentínskom Mar del Plata. V súčasnosti sa používa len na vybrané duely, respektíve zápasy na veľkých fórach. V dueli Slovenska so Srbskom sa však prejavili jej nedostatky. Zápas sa celkovo niekoľkokrát výrazne natiahol pre problémy s technikou, no najspornejšia situácia prišla v treťom sete za stavu 28:27 v prospech Slovákov.

Rozhodcovia usúdili, že Michalovič sa nedotkol srbského smeču letiaceho hlboko do autu a bod s celým tretím setom získali Slováci. Srbský tréner však skúsil šťastie. Videorozhodca posudzoval sporný moment veľmi dlho, napokon verdikt zmenil. Skóre sa vyrovnalo na 28:28 a Srbi následne získali set vo svoj prospech. SVF sa po prehratom stretnutí (2:3) rozhodla, že oficiálne odvolanie nepodá. Dôvod objasnil viceprezident federácie Tomáš Singer. "Mali sme možnosť odvolať sa do 30 minút od skončenia zápasu. Tu však išlo o rozhodnutie rozhodcu, ktoré je definitívne a na tom by sa nič nezmenilo. Zápas by sa neopakoval, také niečo sa v histórii volejbalu ešte nestalo. Bolo by absolútne zbytočné podávať protest," vysvetlil.

Používanie modernej techniky pre posudzovanie sporných situácií malo byť obrovskou pomôckou pre rozhodcov. Pred spomínaným zápasovým momentom si "challenge" dvakrát vypýtal aj kouč Alberto Giuliani, v oboch prípadoch sa rozhodnutie zmenilo a bod získal jeho tím. Potom však prišla situácia z konca tretieho dejstva. "Rozhodcovská komisia si okamžite vyžiadala jej videozáznam. Možno prídu dodatočné konzekvencie pre rozhodcov, ktorí to posudzovali. Videli sme a vieme, že sa pomýlili. Žiaľ, tieto systémy sú rôzne. Používa sa taliansky, poľský a japonský. Traduje sa, že práve Taliani majú v tomto najväčšie nedostatky," ozrejmil ďalej Singer.

Dianie v Busto Arsizio sa vyhrotilo počas sobotňajšieho stretnutia Srbska s Fínskom. Situácia sa po rozhodnutí videorozhodcu v neprospech severanov opäť objavila na veľkoplošnej obrazovke a výrazne pobúrila asi tri tisícky prítomných fínskych fanúšikov. "Lopta išla veľmi tesne do autu, čo všetci v hale videli. Diváci okamžite vyjadrili svoj nesúhlas, bol to búrlivý piskot a bučanie. Ďalšie takéto záznamy sa na veľkoplošnej obrazovke v hale už nezobrazili. Najskôr si odsúhlasili, že si to fanúšikovia môžu verejne pozrieť, svojimi rozhodnutiami však idú sami proti sebe. Jednoducho "challenge" by mal pomáhať k fair play a nie naopak. Musí to byť rýchle a jasné. Ak to videorozhodca nevidí alebo nie je o svojej pravde presvedčený, nemal by meniť rozhodnutie hlavných arbitrov," dodal Singer.