Main Content

Rodgers by mal skončiť na lavičke Liverpoolu (5 dôvodov prečo)

utorok, 29. september 2015 14:06 | Autor: Timotej Gašper

Rodgers by mal skončiť na lavičke Liverpoolu (5 dôvodov prečo)
Rodgers by mal skončiť na lavičke Liverpoolu (5 dôvodov prečo) | zdroj: © TASR

S liverpoolskym FC je zle. V lige začal nevyraznými výsledkami a počas minulého týždňa zachraňoval pohárový zápas proti štvrtoligovému Carlisle United až v penaltovom rozstrele. Nepriaznivé výsledky zvyšujú pravdepodobnosť vyhadzovu trénera Rodgersa. Tu je päť dôvodov, prečo by mal súčasný tréner Liverpoolu dostať padáka.

Komentár Timoteja Gašpera

Svoje príležitosti už premrhal

Brendan Rodgers sa stal trénerom Liverpoolu v júni 2012. Od tej doby však prešli už viac ako 3 roky a „The Reds“ stále čakajú na výraznejší úspech. Náznak úspechu prišiel počas sezóny 13/14, kedy bol Liverpool jedným z najväčších kandidátov na zisk titulu. Liverpool sa týždne držal na najvyššej priečke, no zaváhania v posledných kolách Rodgersovcov pripravili o titul. LFC sa za Rodgersa nepresadilo ani v pohárovej Európe.

Prestupové prešľapy

Nikto nemôže tvrdiť, že Rodgersovi neboli dopriate finančné injekcie od vedenia klubu, tie ale neboli využité najlepšie. Rodgers urobil na prestupovom trhu najmä v posledných dvoch rokoch pomerne dosť zlých krokov. Počas zázračnej sezóny 13/14 stál celý LFC len na útočnom tandeme SAS a hlavne na uruguajskom kanonierovi Luisovi Suarézovi. „El Pistorelo“ nastrieľal súperom ohromných 31 gólov a stávalo sa pomaly jasné, že „Luisito“ Anfield Road v lete opustí, zvlášť keď prejavila záujem Barcelona. Za jeho predaj Liverpool zinkasoval 81 miliónov eur a tréner Rodgers mal dostatok finančných možnosti na nákup nového útočníka. Severný Ír ale namiesto jednej, či dvoch hviezd, doviedol do mužstva rad priemerných hráčov, ktorí sa nedokázali zhostiť s rolou lídra veľkoklubu, akým je Liverpool. Za najväčšie prešľapy možno označiť príchod Dejana Lovrena, Lazara Markoviča a hlavne Maria Balotelliho. Brendan Rodgers káder obmenil aj počas tohto leta, no nové posily sa zatiaľ nezohrali a preto ich prínos ťažko hodnotiť.

Nedostatočná dôvera kádru

Azda najdôležitejším aspektom práce trénera je získať si plnú dôveru svojho kádra. Zatiaľ čo Mourinho alebo Wenger majú svojich hráčov plne pod kontrolou a získali si ich plný rešpekt, v liverpoolskom tréningovom centre Melwood to vyzerá tak, že Rodgersovi sa trénerská lojalita pomaly ale isto vymyká spod kontroly. Od malých nezhôd až po minulosezónnu kauzu Streling, ktorá vyústila k odchodu mladého Angličana. Klub ako Liverpool nemôže mať trénera bez rešpektu a preto je otázne, ako túto situáciu vyrieši vedenie klubu.

K dispozícií sú kvalitní tréneri

Toto leto ostalo bez práce viacero kvalitných trénerov, po ktorých poškuľuje nejeden klub, ktorý má problémy. V podobnej situácií je aj Liverpool a preto posledné informácie o možnom príchode nového trénera môžu byť pre fanúšikov „The Reds“ vcelku pozitívne. Po výpovedi v Madride je na „voľnej nohe“ Carlo Ancelotti, ktorý by so svojimi bohatými skúsenosťami z Anglicka, Talianska, Španielska, či Francúzska, bol veľkou nádejou LFC k ceste za úspechom. Ďalší vysoko kvalitný manažér, ktorý by mohol zavítať na Anfield Road, je bývalý šéf Dortmundu, Jurgen Klopp. Nemecký tréner je bez práce od konca minulej sezóny a potencionálny angažmán v Anglicku by preňho určite nebol zlou voľbou. Navyše Liverpool má pomerne mladý káder a s tým dokáže Klopp pracovať.  

Zlyhávanie vo veľkých zápasoch

Posledné veľké výsledky si Liverpool vo veľkom pamätá zo sezóny 2013/14, kedy v bitke o titul porážal aj najväčších rivalov. Odvtedy ale „Škrtelovci“ nedokážu pretiahnuť víťaznú šnúru na svoju stranu. Dvakrát po sebe padli s Manchestrom United a so „Citizens“ dokázali vybojovať len bod. Ak chce Liverpool útočiť na pozície Ligy majstrov, veľké zápasy musí zvládať, no vyzerá to tak, že nie pod Rodgersovým vedením.