Main Content

Extraliga: Súboj Košíc a Popradu na diametrálne rozdielnych plochách

piatok, 12. marec 2010 18:24 | Autor: TASR

Umiestnenie po základnej časti hokejovej Slovnaft extraligy 2009/2010 dalo vo štvrťfinále dohromady dvoch tradičných rivalov, keď o semifinálovú miestenku zabojujú v sérii hranej na štyri víťazstvá Košice a Poprad.

Košičania ako obhajca minulosezónneho celkového prvenstva a tretí tím po dlhodobej časti tohto súťažného ročníka vstupujú do súbojov ako mierny favorit, ale Podtatranci určite nebudú chcieť "predať svoju kožu lacno". V drese Popradu proti svojim bývalým spoluhráčom nastúpi dvojica Juraj Faith a Juraj Kledrowetz, ktorá sa pred necelým rokov radovala z majstrovského titulu ešte v vo farbách oceliarov. Séria zápasov medzi Košicami a Popradom bude mať zaujímavý nádych aj v tom, že sa uskutoční na najmenšej a najväčšej hracej ploche v najvyššej slovenskej hokejovej

"Je to veľký paradox, že ide o najmenšie a najväčšie ihrisko. Nám viac sedí väčšie ihrisko, pretože máme všetko technických hráčov, nie hromotĺkov. Na zápasy v Košiciach sa veľmi tešíme. U nás doma bude zase najmenšia hracia plocha a tešíme sa aj na ňu," uviedol útočník Popradčanov Juraj Faith. Kormidelník Košíc Rostislav Čada na margo tejto odlišnosti klzísk uviedol: "Čakajú nás dva extrémy. Pokiaľ chcú byť mužstvá úspešné, potrebujú sa s tým vyrovnať. Dúfam, že nám sa to podarí lepšie." Jeho náprotivok Július Pénzeš aj vo veľkosti hracej plochy vidí rozdiel v hernom štýle oboch kolektívov: "Obe mužstvá sú dosť vyrovnané. My ho máme viac skúsenejšie, Košice majú viac dobrých korčuliarov. Aj to je dôsledok toho, že plocha u nás je dosť malá a v Košiciach má maximálne rozmery. Bude to boj dvoch rozdielnych taktík. Kto bude úspešnejší, ukážu až jednotlivé zápasy."

V základnej časti sa Košičanom podarilo získať o štyri body viac ako Popradu a aj preto predzápasové prognózy hovoria v ich prospech. "Samozrejme nejdeme do tohto súboja ako favoriti, Košice sú stále úradujúci majster. Posledné zápasy odohrali vo forme. Určite však nejdeme do série s tým, že budeme Košiciam iba akýmsi sparingpartnerom. Máme dosť skúsené mužstvo na to, aby sme sa pobili o postup. To je našim cieľom a urobíme všetko pre to," poznamenal bývalý kapitán Košíc Juraj Faith, ktorý metropolu Východu opustil za nie príliš vyjasnených okolností: "Určité väzby tam samozrejme sú, veď som tam prežil viac ako tri roky a každý s nejakou medailou. To, čo sa stalo, je už za mnou, aj keď mi to nedá príliš spať až do konca života. Ale ide sa ďalej, teraz som v Poprade, v známom prostredí. Pred nami je prvý zápas, treba ísť postupnými krokmi a dobre sa pripraviť na Košice," doplnil Juraj Faith.

Pred zápasmi proti súperovi zvučnejšieho mena neskladá zbrane ani kormidelník "kamzíkov" Július Pénzeš: "Súťaž je veľmi vyrovnaná a o víťazovi nikdy nie je vopred rozhodnuté. Ak chceme pomýšľať v tejto sérii na úspech, musíme raz vyhrať v Košiciach. Podriadime všetko tomu, aby sa nám to podarilo. V akom rozsahu budeme úspešní, uvidíme až v samotných zápasoch. V úvodných súbojoch v Košiciach určite nenastúpi Pavol Segľa, ktorý má problémy s ramenom. Dlhodobo nám chýba aj Bednár, ktorý je po operácii. Ostatní hráči sú zdravotne v poriadku," doplnil Pénzeš.

Podľa trénera Košíc Čadu sú najväčšou zbraňou Popradčanov presilové hry. "Vieme o tom, že Poprad zvláda presilovky najlepšie v extralige. Môže za to užší ľad, na ktorom sa orientujú lepšie ako súperi, ale aj samotné skúsenosti ich hráčov. Na druhej strane sme už dokázali, že to nie je neprekonateľná zbraň a víťazný gól sme naposledy strelili v Poprade dokonca vo vlastnom oslabení,“ pripomenul pre Hokej.sk tréner oceliarov.

Prvý zápas série je na programe v pondelok 15. marca o 17.00 h v košickej Steel Aréne, druhý vzájomný štvrťfinálový duel sa uskutoční o deň neskôr v rovnakom čase a na rovnakom mieste.