Main Content

Davis Cup: Kližan vybojoval pre Slovensko dôležitý prvý bod

piatok, 18. september 2015 18:05 | Autor: TASR

Davis Cup: Kližan vybojoval pre Slovensko dôležitý prvý bod
Davis Cup: Kližan vybojoval pre Slovensko dôležitý prvý bod | zdroj: © TASR

Gdyňa 18. septembra (TASR) - Slovenskí tenisti vedú v barážovom stretnutí o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára v Gdyni nad domácim Poľskom 1:0.

O úvodný bod pre hostí sa postaral líder slovenského tímu Martin Kližan, ktorý si po koncentrovanom výkone poradil s poľskou dvojkou Michalom Przysieznym za 2:08 h v troch setoch 6:4, 6:4, 6:4. V druhom singli si na tvrdom povrchu Acrylic v Gdyňa aréne zmerali sily Jerzy Janowicz a Norbert Gombos.

Kližanovi vyšiel úvod zápasu s Przysieznym, keď v druhom geme prelomil podanie súpera, po potvrdení brejku si vybudoval náskok 3:1 a prvý set získal vo svoj prospech. Kližan kvalitnejšie servoval, bol istejší a trpezlivejší pri dlhých výmenách od základnej čiary. Hneď na začiatku druhého dejstva sa po rýchlom brejku ujal vedenia 2:0. Za stavu 3:4 prehrával 0:40, no dokázal zvládnuť zložitú situáciu a vyrovnal sa aj s nešportovým správaním skupinky domácich "kibicov", ktorá tlieskala pri každom jeho pokazenom prvom podaní. Získal päť fiftínov v rade, zvýšil na 5:3 a aj druhý set sa stal jeho korisťou. V treťom dejstve Kližan po dvoch brejkoch odskočil súperovi na 5:2 a išiel podávať na víťazstvo v zápase. Przysieznemu sa ešte podarilo znížiť na 4:5, no v desiatom geme premenil slovenský reprezentant pri vlastnom servise v poradí druhý mečbal.

Kližan mal zo zisku prvého bodu radosť. "Bol to z mojej strany super zápas. Bolo ťažké returnovať jeho servis, ale v každom sete sa mi podaril jeden-dva gemy, ked som výborne zareturnoval. Mrzí ma, že som v závere stratil podanie, ale mal som komfortný náskok," povedal v prvej reakcii pre RTVS.

V daviscupovej histórii ide o druhý vzájomný zápas, v tom úvodnom uspeli Slováci v septembri 1996 na koberci v Trnave 4:1. Mečířovci v júli zvíťazili v dueli 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davis Cupu na antuke v Konstanci nad domácim Rumunskom 3:2. Po druhý raz za sebou tak budú bojovať o návrat medzi najlepšiu svetovú šestnástku. Vlani v baráži prehrali v Chicagu s favorizovaným tímom USA hladko 0:5. Vo svetovej skupine hrali naposledy v roku 2006. V 1. kole v pozícii finalistov z roku 2005 prehrali v Rancague s Čile a v septembrovej baráži nestačili v bratislavskom NTC na Belgicko. Odvtedy sa márne pokúšajú o návrat medzi elitu.

Poliaci doteraz ešte nikdy nehrali vo svetovej skupine prestížnej súťaže a iba druhýkrát v histórii sa prebojovali do baráže o elitu. V roku 2013 v play off podľahli Austrálii. V tomto roku zdolali v euro-africkej zóne Litvu 3:2 a Ukrajinu 3:1 a vybojovali si tak účasť v baráži. V najlepšej stovke svetového rebríčka majú aktuálne jediného hráča - Janowicza (61.). V deblovom rebríčku patrí k špičke Matkowski, aktuálne 9. na svete.

 

baráž o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára

Poľsko - SLOVENSKO 0:1 po prvej dvojhre

Michal Przysiezny - Martin Kližan 4:6, 4:6, 4:6

nasleduje Jerzy Janowicz - Norbert Gombos

sobota:
13.00 Marcin Matkowski
Lukasz Kubot - Igor Zelenay, Andrej Martin

nedeľa: 12.00
Janowicz - Kližan
Przysiezny - Gombss