Main Content

Rewayova cesta do NHL bude ťažká, no nie je nereálna, myslia si v Kanade

sobota, 22. august 2015 16:13 | Autor: Jakub Mihálik

Rewayova cesta do NHL bude ťažká, no nie je nereálna, myslia si v Kanade
Rewayova cesta do NHL bude ťažká, no nie je nereálna, myslia si v Kanade | zdroj: © TASR

Stabilná ofenzívna hrozba s výbornými číslami. V Zámorí si myslia, že Martin Reway má talent na to, aby hrával v prvých dvoch formáciach klubu NHL.

„Reway je vysoko produktívny všade, kde hrá, už od mladého veku,“ vyzdvihuje vo svojom každoročnom hodnotení mladých talentov klubu NHL Montreal Canadiens komunita zámorských novinárov a blogerov na stránke habseyesontheprize.com. „Neustále si drží v priemere viac ako bod na zápas, a to bez ohľadu na to, či hrá na užšom, alebo širšom klzisku.“

Aj v Zámorí si všimli, že sezóna 2014-2015 bola pre Martina Rewaya pomerne úspešná, a to napriek tomu, že prišiel o seniorský svetový šampionát v Ostrave a Prahe. V drese pražskej Sparty zaznamenal 37 bodov v 34 zápasoch, čo znamenalo tretie miesto v tabuľke klubovej produktivity. „A treba podotknúť, že odohral o 14 zápasov menej ako najproduktívnejší hráč tímu,“ nezabúdajú na stránke Eyes on the Prize.

Ako kapitán slovenskej reprezentácie do 20 rokov navyše Reway dotiahol svoj tím k senzačnej bronzovej medaile.

Zlepšil sa aj v defenzíve

Práve juniorský šampionát dal zámorským pozorovateľom možnosť vidieť Rewaya v konfrontácii s tými najlepšími v jeho vekovej kategórii. „Asi najpozoruhodnejším aspektom jeho účasti na juniorskom šampionáte bolo odchýlenie sa z jeho výsostne ofenzívneho prístupu k obojsmernej hre. Slovensko sa spoliehalo na Rewaya aj pri neutralizovaní najlepších hráčov súpera,“ všimli si v Kanade posun v hre 20-ročného mladíka.

„Srdcom však ostáva tvorcom hry. Má výborné priestorové videnie a je prakticky nepolapiteľný. S takým talentom majú tréneri jedinú úlohu: nájsť k nemu spoluhráčov, ktorí budú pripravení, keď puk nájde čepeľ ich hokejky,“ nešetria komplimentmi na Rewayovu adresu.

Svojimi ofenzívnymi schopnosťami púta porovnávania s bývalým skvelým centrom Canadiens, Alexejom Kovalevom. Kvôli postave ho porovnávajú aj s Martinom St. Louisom

Cesta do NHL bude ťažká, ale nie je nereálna

„Kiežby mal postavu Joea Thorntona.“ Autor profilu Rewaya vidí jeho najväčšiu slabinu vo fyzických predispozíciách. „Bude musieť prísť na to, ako nabrať hmotu a popritom nestratiť nič na svojom umení. Pozitívom je, že v lete tvrdou prácou nabral na váhe deväť kíl.“

„Martin Reway je dostatočne talentovaný a produktívny na to, aby bol útočníkom prvých dvoch formácií. Nevedno však, či mu táto pozícia bude patriť práve v Montreale, keďže Habs majú v súčasnosti veľa podobných hráčov. V súčasnosti je zotrvanie v Sparte Praha zrejme tým najlepším rozhodnutím. Dostatočný priestor na ľade, ako členovi prvej formácie a presilovkovej zostavy, mu umožňuje sústrediť sa na to, aby sa stal talentom vhodným pre prvú formáciu klubu NHL,“ pokračuje článok. "Jeho cesta do NHL nebude ľahká, no nie je nereálna." 

Osemnásť hlasujúcich novinárov zo stránky Eyes on the Prize zaradilo pražského rodáka na trinástu priečku v rebríčku najlepších hráčov Canadiens do 25 rokov, čo znamená, že oproti minuloročnej ankete si Martin polepšil o jednu pozíciu. 

„Partia z Eyes on the Prize v tom má jasno: je to šikovný, talentovaný hráč, ktorý má dostatok plusov na to, aby ho Habs pre svoj tím zvážili,“ sumarizuje článok.