Main Content

Valencia blízko postupu cez Monako, Novotov Rapid podľahol Šachťaru

streda, 19. august 2015 22:46 | Autor: TASR

Valencia blízko postupu cez Monako, Novotov Rapid podľahol Šachťaru
Valencia blízko postupu cez Monako, Novotov Rapid podľahol Šachťaru | zdroj: © TASR

Bratislava 19. augusta (TASR) - Futbalisti Rapidu Viedeň prehrali v stredajšom úvodnom dueli play off tohtosezónnej edície Ligy majstrov doma so Šachtarom Doneck 0:1.

Slovenského brankára Jána Novotu prekonal minútu pred koncom prvého polčasu Brazílčan Marlos a zaistil svojmu tímu dobrú východiskovú pozíciu na postup do skupinovej fázy. V ďalšom atraktívnom súboji zdolala FC Valencia na domácej pôde AS Monako 3:1.

Duel na štadióne Ernsta Happela vo Viedni medzi domácim Rapidom a Šachtarom začal herne vlažne. Tempo však postupom času naberalo na intenzite a v 10. minúte mohol ísť rakúsky tím do vedenia. Jeho hráči sa z úvodného gólu aj radovali, no ten napokon neplatil a Rapid zahrával len rohový kop. Podmienky pre oba tímy výrazne skomplikoval silný dážď. V komornej atmosfére sa na trávniku veľa toho nedialo, až prišla 44. minúta a Šachtar šiel do vedenia. Marlos si v pokutovom území efektnou kľučkou spracoval center Rakyckého a prízemným zakončením prekonal Novotu.

Po zmene strán mal v 54. minúte vyrovnanie na kopačke Schaub, no z hranice šestnástky neskóroval. To bolo však zo strany Rapidu všetko. Šachtar nepustil domácich do výraznejšej gólovej šance a výborným defenzívnym výkonom si s prehľadom postrážil najtesnejší náskok.

Štvrťfinalistu vlaňajšej edície Ligy Majstrov AS Monaco čaká náročná úloha. V stredajšom úvodnom dueli play off prehral na pôde FC Valencia 1:3 a ak si chce zahrať skupinovú fázu prestížnej súťaže aj tento rok, musí doma vyhrať minimálne o dva góly a neinkasovať. Vo Valencii musel francúzsky klub doháňať jednogólové manko už od 4. minúty, keď sa z dorážky presadil domáci Rodrigo. Hoci sa Mariovi Pašaličovi po zmene strán podarilo vyrovnať, sľubný výsledok 1:1 do odvety hostia neudržali. V 59. minúte šťastne tečoval loptu do hosťujúcej siete Dani Parejo a štyri minúty pred koncom riadneho hracieho času strelil dôležitý tretí gól z pohľadu domácich Sofiane Feghouli.

Liga majstrov - prvé zápasy play off:

FC Bazilej - Maccabi Tel Aviv 2:2 (1:1)
Góly: 39. Delgado (z 11 m), 88. Embolo - 31. a 90.+8 Zehavi

Celtic Glasgow - Malmö FF 3:2 (2:0)
Góly: 3. a 62. Griffiths, 10. Bitton - 52. a 90.+5 Berget

Rapid Viedeň - Šachtar Doneck 0:1 (0:1)
Gól: 44. Marlos
/J. NOVOTA za domácich odchytal celý zápas/

KF Skenderbeu Korce - Dinamo Záhreb 1:2 (1:0)
Góly: 37. Shkembi - 66. El Soundani, 90.+3 Pivarič

FC Valencia - AS Monako 3:1 (1:0)
Góly: 4. Rodrigo, 59. Parejo, 86. Feghouli - 49. Pašalič