Main Content

Moška po výhre Slovákov v Rumunsku: Kližan podal skvelý výkon

nedeľa, 19. júl 2015 15:05 | Autor: TASR

Moška po výhre Slovákov v Rumunsku: Kližan podal skvelý výkon
Moška po výhre Slovákov v Rumunsku: Kližan podal skvelý výkon | zdroj: © TASR

Konstanca 19. júla (TASR) - Slovenskí tenisti sa po druhý raz za sebou prebojovali do septembrovej baráže o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára, V stretnutí 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny totiž vedú nad domácim Rumunskom už 3:1. O rozhodujúci tretí bod pre tím kapitána Miloslava Mečířa sa na antuke v Konstanci postaral Martin Kližan, ktorý v úvodnej nedeľňajšej dvojhre v dueli tímových jednotiek zdolal Mariusa Copila v troch setoch 7:6 (3), 6:3, 6:3.

Slováci prerušili sériu štyroch daviscupových prehier na pôde súpera a zaznamenali prvé víťazstvo od septembra 2010, keď si v baráži o udržanie sa v druhej lige v Minsku poradili s Bieloruskom. Rumunom odplatili prehru 1:4 z Mestskej športovej hale v Prešove z roku 2002. Slovenský tím naposledy účinkoval medzi najlepšou šestnástkou v roku 2006. Po prehre s Belgickom vypadol zo svetovej skupiny a odvtedy sa márne pokúša dostať späť medzi elitu. Vlani v baráži prehral v Chicagu s USA 0:5. Svojho najbližšieho súpera v play off spoznajú Mečířovci v utorok, keď je v londýnskej centrále ITF na programe žreb.

V úvodnom sete si Kližan i Copil s prehľadom vyhrávali svoje podanie a tak na rad prišiel tajbrejk, v ktorom dominoval slovenský reprezentant. Kližan hral rovnako ako v piatkovom súboji s Adrianom Ungurom maximálne koncentrovane, výborne sa na dvorci pohyboval, mal navrch pri dlhých výmenách od základnej čiary. O osude druhého dejstva rozhodol ôsmy gem, v ktorom Kližan po prvý raz v zápase prelomil podanie kvalitne servujúceho súpera. Copil mal za stavu 3:5 šancu na rebrejk, najlepší slovenský singlista však získal tri fiftíny v rade. V treťom sete sa Kližan po brejku v piatom geme ujal vedenia 3:2 a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenil po víťaznom returne v poradí druhý mečbal.

Z víťazstva v Rumunsku mal veľkú radosť generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška, ktorý tento raz necestoval s tímom ako šéf výpravy, keďže sa v Londýne zúčastnil na synovej promócii. "Piatkové zápasy ani sobotňajšiu štvorhru som nevidel v priamom prenose, ale dnes som si vychutnal duel Martina Kližana. Maťo podal skvelý a zodpovedný výkon. Splnil do bodky úlohu lídra a vybojoval vo dvojhre dva dôležité body. Fantastický výkon podali vo štvorhre Igor Zelenay s Andrejom Martinom, ktorí zdolali špičkových svetových deblistov Tecaua s Mergeom. Je to veľmi dôležité víťazstvo pre celý slovenský tenis. Želám si, aby sme v baráži hrali doma pred slovenskými fanúšikmi," povedal pre TASR Moška.

 

Rumunsko - SLOVENSKO 1:3

Marius Copil - Norbert Gombos 7:6 (5), 6:7 (6), 6:4, 7:6 (10)

Adrian Ungur - Martin Kližan 4:6, 2:6, 0:6

Horia Tecau, Florin Mergea - Andrej Martin, Igor Zelenay 5:7, 3:6, 3:6

Copil - Kližan 6:7 (3), 3:6, 3:6