Main Content

Slovenky prehrali so Srbkami 2:3

nedeľa, 17. apríl 2011 21:30 | Autor: TASR

Tenisové reprezentantky Slovenska mimoriadne frustrujúcim spôsobom hneď po roku opúšťajú elitnú osmičke Pohára federácie družstiev žien.

Vo víkendovom atraktívnom bratislavskom stretnutí o svetovú skupinu budúceho ročníka Fed Cupu BNP Paribas prehrali so Srbkami s dvoma niekdajšími jednotkami renkingu v kádri tesne 2:3.

Na antuke v Sibamac aréne NTC rovnako ako pred rokom v Belehrade proti rovnakému súperovi v identickej fáze tejto súťaže rozhodla až záverečná štvorhra. V sezóne 2010 sa v nej v srbskej metropole radovali Daniela Hantuchová s Magdalénou Rybárikovou, teraz Jelena Jankovičová, ku ktorej sa postavila Aleksandra Kruničová (vtedy Bojana Jovanovská). Hosťujúci pár triumfoval po ťažko uveriteľnej zápletke za 197 minút 2:6, 7:5, 9:7 z manka 2:6, 1:5 a 0:30 i dvoch mečbalov pri Hantuchovej podaní v desiatej hre druhého setu.

V prvom sete síce Hantuchová s Rybárikovou, ktorá hrala na forhendovej polovici dvorca, od stavu 3:0 s dvojitým brejkom pustili súperky na 2:3 a dva brejkbaly, ale šiesty gem napokon získali. Navyše, pridali poistku na 5:2 proti Kruničovej (ešte len 18-ročná zverenkyňa Mojmira Mihala bola na bekhendovej strane) a vzápätí odolali dokonca trom hrozbám straty podania.

Pri druhom setbale poslala Jankovičová forhend za základnú čiaru. V druhom dejstve Slovenky unikli na 2:0, keď hneď zobrali podanie Jankovičovej. V piatej hre to dokonca zvládli z 0:40 najmä vďaka Rybárikovej výborným zákrokom vpredu - *4:1. Srbky od uvedeného stavu 1:5 a 0:30 pri Jankovičovej servise neskutočne zapli - najmä mladej Kruničovej akoby narástli krídla.

Hantuchová ani raz neprišla o podanie


Jedinou hráčkou, ktorá dovtedy ani raz neprišla o podanie, bola držiteľka kompletnej zbierky grandslamových trofejí z miešanej štvorhry Hantuchová. Nezostalo to však v platnosti po desiatom geme druhej časti. Po úvodnom mečbale Sloveniek priniesol tri brejkbaly - odvrátené. Pri druhom mečbale Kruničová obehnutým forhendom popri čiare nachytala Rybárikovú. Následne Jankovičovej parádny lob znamenal štvrtý brejkbal. Sprava: Aleksandra Kruničová a Jelena Jankovičová počas štvorhry zápasu Slovensko - Srbsko o účasť vo svetovej skupine 2012 tenisového Fed Cupu. Bratislava, 17. apríl 2011.Foto: SITA/Marián Peiger
Hantuchová odpovedala esom - šiesta zhoda a pri nej neskutočný Kruničovej bekhendový kros. Pod ťarchou piateho brejkbalu prepálila Hantuchová forhend zozadu - 5:5, po chvíli na nulu pri Rybárikovej servise aj 5:7. Slovenky upadali do bezradnosti.

V treťom sete - pred sotva 2000 divákmi zo 4-tisícovej kapacity - hostky išli na 1:0* a dostali sa na zhodu na returne v druhom geme.

Nepridali nadstavbu a neodolali tretiemu brejkbalu v tretej hre: Kruničová poslala krížny bekhend vedľa. Brejkový únik domácich netrval dlho, Rybáriková aj vinou dvoch dvojchýb hladko stratila servis - 2:2. Ďalšiemu brejkbalu čelila až Kruničová v jedenástom geme, keď Rybáriková perfektne zapracovala volejom od tela pri sieti.

Slovenky nevyužili šancu

Srbky hrozbu odvrátili Jankovičovej doťuknutím v jasnej pozícii, ale pri nasledujúcom druhom brejkbale stratila jej partnerka nervy a napálila forhend vari meter za. Ani celkovo tretie podávanie na triumf však Slovenky nezvládli: okamžite mali 0:40 a pri druhom brejkbale Jankovičová neomylne našla priestor medzi nimi - 6:6. Za stavu 7:8 a 30:0 podávajúca Rybáriková pokazila smeč, nie prvý v tejto fáze, Kruničová pridala svoj obľúbený "ustúpený" forhend popri čiare a Srbky boli dve loptičky od víťazstva.

Rybáriková zvládla hru nad hlavou (40:30), ale len raz (zhoda). Hantuchovej forhendový volej v sieti dodal hostkám mečbal a Kruničovej return zázračne našiel kurt. O prípadnú definitívu v prospech tímu SR sa za stavu 2:1 nepostarala spomenutá Hantuchová (32. v počítačovom poradí), ktorá v druhej nedeľňajšej dvojhre prehrala s bývalou líderkou svetového rebríčka WTA Jankovičovou v ich ôsmom vzájomnom dueli za 167 minút 2:6, 6:3, 5:7.Hore sprava: Daniela Hantuchová, Magdaléna Rybáriková zo Slovenska a sprava dole Aleksandra Kruničová a Jelena Jankovičová zo Srbska počas štvorhry zápasu Slovensko - Srbsko o účasť vo svetovej skupine 2012 tenisového Fed Cupu. Bratislava, 17. apríl 2011. Foto: SITA/Marián Peiger

V treťom sete pritom viedla 3:1. Za stavu 3:4 sa pred svojím podaním nechala ošetriť v šatni. V desiatej hre odvrátila priamym bodom z podania mečbal. V dvanástom geme pri skóre 15:40 pokazila forhendovú odpoveď na return.

Dvadsaťsedemročná popradská rodáčka Hantuchová má proti 8. hráčke terajšieho hodnotenia Jankovičovej štatistiku 3:5.

Srbke, ktorá v súlade so všeobecnými očakávaniami nahradila po sobote Bojanu Jovanovskú, sa slovenská fedcupová rekordérka nerevanšovala za prehru z osemfinále vlaňajšieho parížskeho grandslamového Roland Garros. Zverenkyňa kapitána družstva SR Mateja Liptáka Hantuchová zároveň ani pripomenula svoj úspech proti nej z vlaňajšieho belehradského súperenia oboch krajín v rovnakej fáze súťaže pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Jankovičová dosiahla svoj už 31. fedcupový úspech, zaokrúhlila v nedeľu. Hantuchová si msuí minimálne do februára 2012 počkať na métu 30 triumfov.

Nedeľu začala Cibulková víťazstvom

Domáci tím poslala v nedeľu do priebežného vedenia Dominika Cibulková, ktorej sa za stavu 6:4, 3:3 z pohľadu hostiteľky po 84 minútach vzdala v súboji jednotiek singlových zostáv Ana Ivanovičová pre zranenie brušného svalstva. Ivanovičová v sobotu zvíťazila nad Hantuchovou 6:2, 6:4 po tom, ako Cibulková prekonala Jovanovskú 4:6, 6:3, 6:1. Dominika Cibulková (vľavo) a Ana Ivanovičová počas tretej dvojhry zápasu Slovensko - Srbsko o účasť vo svetovej skupine 2012 tenisového Fed Cupu. Bratislava, 17. apríl 2011. Foto: SITA/AP

Slovenky hrali v prelínačke o elitnú osmičku tretí raz v rade, ale premiérovo v rámci tejto série "zhora".

V apríli 2009 podľahli Francúzkam v rekordne dlhej dráme v Limoges 2:3, po dvanástich mesiacoch zdolali najtesnejším rozdielom práve Srbky v Belehrade a zabezpečili si svoj prvý štart vo svetovej skupine od sezóny 2004.

Držiteľky Fed Cupu 2002 Slovenky vo februári v bratislavskom derby vo štvrťfinálovom 1. kole nestačili na Češky, s ktorými prehrali 2:3. Srbky aj bez Jankovičovej a Ivanovičovej zvíťazili v Novom Sade vo finálovom 1. kole II. svetovej skupiny nad Kanaďankami 3:2. Družstvo SR uspelo proti výberu Srbska aj v júli 2007 v Košiciach, vtedy 4:1, takže v bilancii zo vzájomných súbojov momentálne vedie 2:1.

Už je isté, že vo svetovej skupine 2012 si zahrajú - abecedne - Belgičanky, Češky, Nemky, Rusky, Srbky, Španielky, Talianky a Ukrajinky. Medzi elitou budú premiérovo v histórii chýbať Američanky aj Francúzky. Žreb sa obvykle koná v júni počas Roland Garros, ale tentoraz ITF ešte nepotvrdila takýto termín vzhľadom na odklad stretnutia o II. svetovú skupinu medzi Japonskom a Argentínou na 16. - 17. júl po nedávnej prírodnej katastrofe v krajine "vychádzajúceho slnka". Okrem víťaza tohto odloženého duelu, Slovenska, USA a Francúzska budú v "druhej lige" aj Austrália, Bielorusko, Slovinsko a Švajčiarsko.

SLOVENSKO - SRBSKO 2:3 - Srbky budú v sezóne 2012 hrať vo svetovej skupine
(Bratislava, Sibamac aréna NTC, antuka v hale)

Sobota:
Dominika Cibulková - Bojana Jovanovská 4:6, 6:3, 6:1 za 138 minút (51, 40, 47)
Daniela Hantuchová - Ana Ivanovičová 2:6, 4:6 za 86 minút (32, 54)

Nedeľa:
Dominika Cibulková - Ana Ivanovičová 6:4, 3:3 - skreč, Ivanovičová po 84 minútach odstúpila pre zranenie brušného svalstva
Daniela Hantuchová - Jelena Jankovičová 2:6, 6:3, 5:7 za 167 minút (41, 47, 79)
Daniela Hantuchová, Magdaléna Rybáriková - Jelena Jankovičová, Aleksandra Kruničová 6:2, 5:7, 7:9 za 197 minút (44, 71, 82)


Doterajšie výsledky:
Sobota:
Dominika Cibulková - Bojana Jovanovská 4:6, 6:3, 6:1 za 138 minút
Daniela Hantuchová - Ana Ivanovičová 2:6, 4:6 za 86 minút

Nedeľa:
Dominika Cibulková - Ana Ivanovičová 6:4, 3:3 - skreč, Ivanovičová po 84 minútach odstúpila pre zranenie brušného svalstva
Daniela Hantuchová - Jelena Jankovičová 2:6, 6:3, 5:7 za 167 minút


© WEBNOVINY