Main Content

Trenčiansky návrat do reality

streda, 15. júl 2015 09:51 | Autor: Filip Chudý

Trenčiansky návrat do reality
Trenčiansky návrat do reality | zdroj: © TASR

Steaua Bukurešť porazila vo včerajšom úvodnom zápase 2. predkola Ligy majstrov Trenčín 2:0. Pre futbalistov Trenčína to bola jasná ukážka toho, že čo stačilo v minulom ročníku našej ligy, to na trochu lepší európsky klub nestačí.

Komentár Filipa Chudého

Už po minulom ročníku Fortuna ligy som napísal, že až európska konfrontácia ukáže, ako na tom Trenčín v skutočnosti je, pričom si nemôže myslieť, že titul v našej lige je zárukou európskej kvality. Včera večer na žilinskom štadióne dostal náš aktuálny majster veľmi poučnú lekciu európskeho futbalu, ktorá ho musela vrátiť do reality, pretože vôbec nie je až tak ďaleko, ako si možno myslel, či ako bolo prezentované v niektorých médiách.

Tréner Ševela postavil do nohy presne tú istú základnú zostavu, ktorá prešla jarnou časťou našej ligy suverénne, no ukázalo sa, že naša liga, v minulom ročníku možno najslabšia v histórii, a Liga majstrov, sú dve úplne odlišné súťaže. Kým na jar bol brankár Šemrinec bezchybnou oporou, včera bola jeho chyba rozhodujúca. Pri druhom góle zas chybovali všetci štyria obrancovia, pričom ich neospravedlňuje ani to, že spomalené zábery odhalili ofsajd. V stredovej formácii zaostali za očakávaniami Lobotka s Berom, ktorí sa presvedčili o tom, že skúsení hráči sú iná výkonnostná trieda ako rovesníci v lige. Samostatnou kapitolou bola útočná trojica. Trenčianske krídla pocítili, že keď majú proti sebe kvalitných obrancov, zrazu im to akosi nejde. Guba nevyhral snáď ani jediný súboj jeden na jedného a pri Van Kesselovi bolo odhalené, prečo sa nepresadil v druhej francúzskej lige. Ak totiž hrajú proti nemu približne rovnako atleticky vybavení hráči, už má problém. A hoci sa snažil, všetky kľúčové súboje prehral. No a Jairo na hrote nebol pre stopérov takého rangu žiadnym strašiakom. Ako tak splnil očakávania iba Rabiu, k čomu mu pomohlo asi aj to, že v minulosti už nazbieral nejaké európske skúsenosti.

Práve tie boli v tomto zápase rozhodujúce. Včera sme videli, prečo počas minulých jedenástich sezón Steaua vždy takýto dôležitý dvojzápas na pohárovej scéne zvládla. Počkala si na svoje šance a z prvých dvoch striel na bránu dala dva góly. V hre síce dvojgólový rozdiel nebol, ale na svetelnej tabuli áno, no a presne o tom je pohárová Európa. Ale rumunského majstra nemožno len chváliť, pretože okrem efektivity nie je ani veľmi za čo. Solídnu mal maximálne len obrannú štvoricu. Ak rumunské médiá hovoria o najslabšej Steaue za ostatné tri roky, niečo na tom pravdy bude. Toto mužstvo môže iba veľmi ťažko konkurovať európskej špičke, pretože jeho ofenzíva nemá vysoké parametre. Nie je náhoda, že v prvých dvoch zápasoch sezóny gól nedala, tešila sa až teraz, aj to jej k tomu výrazne pomohli samotní Trenčania.

O týždeň sa hrá síce odveta, ale šance AS na postup sú minimálne, čo si uvedomuje každý. A hoci sa vo futbale môže stať všetko, radšej netreba lietať v oblakoch, pretože návrat do reality môže bolieť, čo ukázal aj tento úvodný zápas. No to neznamená, že v odvete už o nič nepôjde. Trenčín by sa mal pokúsiť aspoň o kozmetické zlepšenie svojho koeficientu, aby si zvýšil šance na to, že v budúcnosti, pri prípadnej ďalšej európskej skúške, už bude konečne nasadený. Ako sa ukázalo aj tento rok, má to veľkú dôležitosť.