Main Content

Mladí Rusi utekajú z KHL. Pre Zbornu len dobre

štvrtok, 9. júl 2015 15:41 | Autor: Jakub Mihálik

Mladí Rusi utekajú z KHL. Pre Zbornu len dobre
Mladí Rusi utekajú z KHL. Pre Zbornu len dobre | zdroj: © TASR

Čoraz viac ruských hokejistov obetuje lukratívne kontrakty v KHL a vydáva sa skúšať šťastie za morom.

Blog Jakuba Mihálika

Iste, mala to byť hlavne súťaž, ktorá bude konkurovať NHL. Avšak prvotným zámerom Rusov pri budovaní KHL malo byť pritiahnutie domácej hokejovej elity, ktorá sa už nechcela „plahočiť“ niekde v Severnej Amerike. Domáci talent udržať, dať mu priestor a vychovať, to boli hlavné pohnútky ruského hokeja.

Dlhé roky to aj tak fungovalo. Počet Rusov v NHL klesal. Domáci talentovaní hráči ostávali v kluboch, kde dostali viac príležitostí, ale aj peňazí, ako niekde v USA na farme. Starší hráči sa vracali domov za rodinou a takisto za väčšími peniazmi.

V prebiehajúcom období medzi dvoma sezónami však sledujeme istý posun. Už to nie je o tom, ktorá ruská hviezda zamieri z NHL naspäť domov. Práve naopak. Čoraz viac ruských hráčov sa sťahuje opačným smerom. Artemi Panarin, superhviezda SKA Petrohrad, pristúpila na niekoľkonásobné zníženie kontraktu. Len, aby mohla odísť do Chicaga. Dvadsaťjedenročný Anton Slepyšev sa vydal z Ufy do Edmontonu. Tento trend sa však netýka len mladých hráčov. Ruský „medveď“ Jevgenij Medvedev patrí medzi hlavné hviezdy KHL. V tridsiatichdvoch rokoch sa však pred touto sezónou rozhodol vymeniť Kazaň za Philadelphiu. A mohli by sme pokračovať.

Pohnútkam hráčov sa nieť čo čudovať. Predsa len, NHL je stále kvalitou niekde úplne inde a mnohí z nich sú  kvôli najlepšiemu hokeju na svete ochotní pristúpiť aj na horšie platové podmienky. Prekvapivou môže byť reakcia ruských klubov, či šéfov ruského hokeja. Už nebránia svojim hráčom v odchode, neponúkajú desaťnásobné kontrakty, nebojujú. 

Sú si totiž vedomí, že z väčšieho počtu ruských hráčov v NHL nakoniec bude Rusko profitovať. K tomuto zisteniu možno pomohol aj tohtoročný šampionát a drvivá prehra Rusov vo finále, keď sa v hviezdnom zložení len prizerali koncertu Kanady. 

Po fiasku na predošlých dvoch olympiádach (a potom najmä tej v Soči) a po pražskom jarnom vytriezvení, zrejme Rusom došlo, že im severoamerický hokejový vlak uniká. KHL neprodukuje hviezdy svetového formátu tak často, ako keď ruské hviezdy dominovali NHL na začiatku milénia. Na reprezentačnej úrovni uspejú len v konfrontácii s Európou, aj to nie vždy.

Ruský hokej si uvedomuje, že musí konať. Odjakživa bol výstavnou skriňou tamojšieho športu. Vyslanie svojich hráčov do NHL sa snažia vrátiť späť na výslnie medzinárodného hokeja. A to je pre samotný hokej dobre.