Main Content

Djokovič, Murray a Federer v semifinále Wimbledonu

streda, 8. júl 2015 20:05 | Autor: TASR

Djokovič, Murray a Federer v semifinále Wimbledonu
Djokovič, Murray a Federer v semifinále Wimbledonu | zdroj: © TASR

Wimbledon 8. júla (TASR) - Prvú semifinálovú dvojicu na tohtoročnom tenisovom grandslame vo Wimbledone vytvorili Roger Federer a Andy Murray.

Obaja favoriti sa napriek dvom prerušeniam stredajších štvrťfinálových duelov pre dážď prebojovali medzi kvarteto najlepších vcelku jasne, keď triumfovali 3:0 na sety. Federer nedal šancu Francúzovi Gillesovi Simonovi a v troch setoch ho zdolal 6:3, 7:5, 6:2, Murray zasa ustál stupňujúci sa odpor Kanaďana Vaseka Pospisila a triumfoval 6:4, 7:5, 6:4.

Do svojho 27. grandslamového semifinále postúpila aj svetová a turnajová jednotka Novak Djokovič. Srb potvrdil úlohu favorita a deviateho nasadeného Marina Čiliča zdolal v troch setoch trikrát 6:4. Chorvát síce uhral 12 gemov, no napriek tomu mu v rozhodujúcich momentoch chýbala taká istota, akou hýril práve Djokovič. Ten v stredajšom dueli nečelil ani raz brejkbalu zo strany súpera a od obhajoby vlaňajšieho triumfu ho delia dve víťazstvá. "Nole" si pripísal 50. triumf na londýnskej tráve, celkovo 198. na turnajoch "veľkej štvorky". "Bol to solídny výkon po ťažkých piatich setoch v uplynulom dueli. Nevedel som, ako sa budem cítiť, dúfal som však, že budem hrať dobre. Od začiatku to vyzeralo ideálne, veľa loptičiek som vracal do hry. Takticky som sa pripravil skvele," uviedol v prvom rozhovore po triumfe Djokovič.

Vlaňajší finalista Federer vstúpil do stretnutia so Simonom ako z partesu. Napriek náročnejšej druhej hre viedol už 3:0, pohodlný náskok si z rúk nepustil a premeneným mečbalom stanovil skóre úvodného setu na 6:3 vo svoj prospech. V druhom dejstve hrali obaja súperi vyrovnaný tenis. Simon zvýšil agresivitu a dotiahol sa na 5:5, ale následne nepotvrdil brejk a skúsenejšiemu súperovi daroval ďalšie dva gemy potvrdzujúce zisk druhého setu. V tom treťom to bola jednoznačná záležitosť 17-násobného grandslamového šampióna, Simona dvakrát brejkol a za 1:39 h ukončil jeho cestu na turnaji.

Nasadená trojka Murray ešte prvý set s Pospisilom ustál a zvíťazil 6:4, no v ďalšom priebehu duelu mal domáci špecialista s mladým Kanaďanom problémy. Na zisk druhého setu však potvrdil brejk z jedenásteho gemu a v treťom dejstve sa mu podaril rovnaký kúsok v deviatej hre. Potom, čo Pospisilovi vzal podanie, využil svoj servis na zápasový triumf.

dvojhra - štvrťfinále:

Roger Federer (2-Švaj.) - Gilles Simon (12-Fr.) 6:3, 7:5, 6:2
Andy Murray (3-V.Brit.) - Vasek Pospisil (Kan.) 6:4, 7:5, 6:4
Novak Djokovič (1-Srb.) - Marin Čilič (9-Chorv.) 6:4, 6:4, 6:4