Main Content

Nástupca Messiho a Ronalda? Neymar horúcim kandidátom! (PROFIL)

sobota, 27. jún 2015 08:23 | Autor: Dávid Lech

Nástupca Messiho a Ronalda? Neymar horúcim kandidátom! (PROFIL)
Nástupca Messiho a Ronalda? Neymar horúcim kandidátom! (PROFIL) | zdroj: © TASR

Neymar da Silva Santos Júnior. Také je celé meno hviezdneho mladíka, ktorý si svojou hrou podmanil celú Brazíliu a už v tak mladom veku má vlastnú fanúšikovskú základňu s oficiálnym názvom Neymarzetes.

Syn bývalého profesionálneho futbalistu Neymara odmalička kráčal v šľapajach svojho otca a inklinoval k futbalu. Denne hrával na ulici so svojimi rovesníkmi futbal a svoju techniku najviac zdokonaľoval pri futsale. V roku 1999 sa sedemročný Neymar pridal k mládeži Portuguesa Santista a o dva roky na to sa dostal do juniorského tímu FC Santos. Veľkú rolu v jeho raste zohral jeho otec, na ktorého adresu sa samotný hráč vyjadril s obrovskou úctou a uznaním: „Môj otec bol po mojom boku odmalička. Staral sa o veľa vecí, o moje financie aj o moju rodinu.

Jeho hra v mládežníckych kategóriách udivovala nielen Brazíliu, ale postupom času sa o novom brazílskom talente začali dozvedať aj v iných končinách sveta, čo vyústilo v záujem popredných veľkoklubov o služby Brazílčana. O 14-ročného Neymara prejavili interes zástupcovia Realu Madrid. Neymar pricestoval do metropoly Španielska, prešiel všetkými testami, no pri podpise kontraktu vyšlo najavo, že zástupcovia Santosu očakávali vyššiu prestupovú čiastku a jeho prestup sa tak zrušil.

Futbalista, ktorý sa s výnimkou popredných politikov ako jediný Brazílčan dostal na titulku renomovaného časopisu TIME, sa naďalej zlepšoval v Santose, každým rokom sa o ňom hovorilo viac a viac. Mladý hráč herne, osobnostne i výkonnostne rástol a popri tom často vzhliadal k svojim najväčším idolom - španielskym stredopoliarom Iniestovi a Xavimu, anglickému kanonierovi Wayneovi Rooneymu či portugalskému kúzelníkovi Cristianovi Ronaldovi. Svojmu tímu po dovŕšení osemnástich rokov pomohol k trojnásobnému zisku Campeonato Paulista, v roku 2010 zvíťazil v Copa de Brasil a so Santosom opanoval taktiež Copa Libertadores v roku 2011 a Recopa Suamericana v roku 2012.

V roku 2010 pred majstrovstvami sveta v Juhoafrickej republike za nominovanie Neymara do reprezentačného tímu Brazílie orodovali aj také persóny ako Pelé či Romario. Tréner Dunga bol nemilosrdný a nepomohla ani petícia s vyše 14 000 podpismi fanúšikov. Mladík Neymar si tak debut v národnom tíme odkrútil 10. augusta 2010 proti USA pod vedením Mana Menezesa. Po 28. minútach hry Neymar skóroval a na konci zápasu sa radoval z víťazstva 2:0. Po zápase Brazílčan s úsmevom na tvári konštatoval: „Byť v brazílskom tíme je privilégium. Tam je niekoľko úžasných hráčov a som veľmi šťastný, že som medzi nimi.

O služby brazílskeho hráča sa zaujímalo čoraz viac a viac celkov. Okrem popredných európskych tímov si na neho brúsili zuby aj menej známe mužstvá. Santos v roku 2010 obdržal ponuku na kúpu Neymara za dvanásť miliónov libier. Záujemcom boli „kladivári“ z West Hamu. Samozrejme, transfer sa neuskutočnil. O jeho služby mala záujem aj londýnska Chelsea, Neymarovi sa ponuka anglického tímu páčila, no ostal v Santose, čo agent Wagner Ribeiro okomentoval nasledovne: „Chce sa stať najlepším hráčom na svete. Šance, že sa to stane počas jeho pôsobenia v Brazílii sú nulové.“ Napriek tomu, že bol Neymar len teenager, v devätnástich rokoch sa mu narodil syn Davvi Luca. Mladá hviezda však kvôli bezpečnosti dlho kryla identitu matky blonďavého chlapčeka.

5. februára 2012 rodák zo Sao Paola oslavoval svoje 20. narodeniny. V súboji proti Palmeiras zároveň v rovnaký deň strelil svoj 100. gól vo svojej profesionálnej kariére, čo bolo vzhľadom k jeho mladému veku parádny výkon. Okrem iného v rokoch 2011 a 2012 získal ocenenie pre najlepšieho futbalistu roka v Južnej Amerike.

Neymarova kvalita postupom rokov tak prerástla jeho pôsobisko, že jeho odchod bol nevyhnutný. O slovo sa prihlásila Barcelona s ponukou vo výške 57 miliónov eur. Ďalšie bonusy pre sprostredkovateľov či rodinu mladého hráča napokon vyšplhali prestupovú čiastku na hranicu 83,50 miliónov eur. Španielsky veľkoklub však túto investíciu nemusí ľutovať, len predaj suvenírov s hráčovým menom po dvoch dňoch Kataláncom vrátil vynaloženú investíciu späť.

Nielen po finančnej stránke si Barcelona príchodom Neymara polepšila. Brazílsky hráč sa desiatimi gólmi výraznou mierou podieľal na triumfe v Lige majstrov a v sezóne 2014/2015 získal so španielskym klubom treble, keď okrem zisku ušatej trofeje je taktiež držiteľom španielskeho titulu majstra a taktiež vyhral Copa del Rey.

Najväčším snom mladého hráča je tak uspieť na majstrovstvách sveta. V roku 2010 sa do nominácie nedostal a hoci v úvode svetového šampionátu v roku 2014 sa radil medzi najlepších hráčov, no v štvrťfinále s Kolumbiou nedohral zápas pre zranenie stavca. Na jeho margo sa v tých časoch vyjadrila aj brazílska futbalová legenda Romario, ktorý povedal: „Aj keď je stále mladý, Neymar si je dobre vedomý toho, čo znamená pre svet futbalu a pre brazílsku hru zvlášť. Má všetko na prepisovanie histórie. Neymar bude najlepší strelec v brazílskej histórii, prekoná Pelého. Nebolo by na škodu, keby ma preskočil v zozname. Nechal som stopu v histórii a teraz je rad na ňom,“ dodal 55-gólový strelec Brazílie.

Neymar sa v súčasnosti radí medzi najužšiu špičku futbalistov sveta. Jeho rýchlosť, akcelerácia, dribling, technika a obrovský talent z neho robia hviezdu prevyšujúcu futbalový svet. Mladý Brazílčan má obrovský potenciál stať sa raz najlepším hráčom najpopulárnejšieho športu na svete. V súčasnosti je siedmym najbohatším futbalistom sveta, no vidina peňazí ho neovláda, keďže náboženstvo hrá v jeho živote veľkú rolu. Vo viacerých zápasoch ho fanúšikovia mohli zahliadnuť s čelenkou s nápisom 100% Jesus. Známy je taktiež jeho výrok: „Život dáva zmysel len vtedy, keď je naším najvyšším ideálom slúžiť Kristovi.

Všetko nasvedčuje tomu, že v Barcelone vyrastá ďalšia obrovská hviezda histórie futbalu. Futbalové hviezdy ako Messi, Brazílčan Ronaldo či Ronaldinho sa vyjadrili, že v budúcnosti bude Neymar s istotou najlepším futbalistom sveta. Rovnako sa vyjadrili aj ďalšie osobnosti. ,,Neymar je veľkým hráčom, má veľmi dobré schopnosti a chce byť najlepším hráčom sveta, hovorí Xavi.  Mám veľmi rád Neymara. Množstvo jeho individuálnych akcií končí gólom, často sa najdôležitejšie udalosti zápasu dejú s ním na ihrisku," dodáva športový riaditeľ Realu Madrid Jorge Valdano