Main Content

VIDEO: Brazília začala víťazstvom, Kolumbia prekvapujúco prehrala!

pondelok, 15. jún 2015 11:05 | Autor: TASR

VIDEO: Brazília začala víťazstvom, Kolumbia prekvapujúco prehrala!
VIDEO: Brazília začala víťazstvom, Kolumbia prekvapujúco prehrala! | zdroj: © TASR

Temuco/Rancagua 15. júna (TASR) - Futbalisti Brazílie úspešne vstúpili do 44. ročníka majstrovstiev Južnej Ameriky, keď vo svojom úvodnom vystúpení v C-skupine zdolali v čílskom Temucu Peru 2:1.

"Kanárici" sa však poriadne natrápili, o ich triumfe rozhodol až gól striedajúceho Douglasa Costu v tretej minúte nadstaveného času. Prekvapenie sa zrodilo na účet Kolumbie, štvrťfinalista vlaňajších MS nestačil v prvom dueli na Copa America na Venezuelu, ktorej podľahol 0:1.

Brazília začala proti Peru zle, už v 3. minúte neodpratal loptu do bezpečia David Luiz, brankár Jefferson ju prihral priamo na kopačku Christiana Cuevu, ktorý nekompromisnou strelou otvoril skóre. Potom sa však dirigentskej taktovky chopil Neymar, ktorý zariadil obrat. Ofenzívny ťahúň Barcelony už dve minúty po úvodnom góle hlavičkou vyrovnal po centri Daniho Alvesa a vsietil svoj 44. gól v národnom mužstve, čím sa v historickej streleckej tabuľke brazílskej reprezentácie zaradil na piate miesto za Pelého, Ronalda, Romária a Zica. Favorita napokon spasil gól náhradníka Douglasa Costu, ktorý prišiel na ihrisko v 65. minúte namiesto nevýrazného Diega Tardelliho. V záverečných sekundách nadstaveného času zužitkoval brilantnú prihrávku Neymara a postaral sa o víťazný zásah. Zverenci trénera Dungu tak natiahli víťaznú šnúru na 11 stretnutí. Neymara celkom logicky vyhlásili za najlepšieho hráča zápasu.

"Víťazstvo nám pomôže zbaviť sa tlaku. Teraz môžeme hrať s väčším pokojom," citovala agentúra Reuters Neymara, ktorého po neúspešných MS na domácej pôde vymenoval nový tréner "selecaa" Dunga za kapitána tímu. Céčko prevzal od stopéra Thiaga Silvu. Barcelonský driblér proti Peru neúnavne ťahal brazílske útoky, okrem gólu a asistencie trafil aj brvno. "Neymar je určite rozhodujúcim prvkom. Má za sebou náročnú klubovú sezónu okorenenú treble a cíti už vyčerpanosť, napriek tomu prišiel na tento turnaj s veľkým odhodlaním a víťaznými cieľmi. Rovnako ako v Barcelone prichádza aj v reprezentácii s výbornými riešeniami ofenzívnych situácií," vyslovil sa na adresu pohyblivého útočníka kouč Dunga. V rovnakom duchu sa o Neymarovi vyjadril aj jeho spoluhráč David Luiz: "Je to hráč, ktorý vie rozhodnúť zápas. Sme šťastní, že máme v tíme futbalistu takých kvalít."

Hráči Peru cítili po prehre veľké sklamanie, bod s favoritom mali na dosah. "Zápas mal neuveriteľný záver. Myslím si, že proti výbornému súperovi sme si počínali celkom dobre, mali sme šancu minimálne na remízu, no nakoniec sme zostali bez bodu. Nezostáva nám nič iné, ako sa skoncentrovať na ďalší zápas," povzdychol si Jefferson Farfan.

Kolumbia v zostave s Jamesom Rodriguezom, Juanom Cuadradom či kapitánom Radamelom Falcaom senzačne nestačila v prvom zápase v skupine na Venezuelu. O triumfe outsidera rozhodol gól útočníka Salomona Rondona, ktorý v 60. minúte umiestnenou hlavičkou prekonal brankára Davida Ospinu. Pre Venezuelu to bolo historicky prvé víťazstvo nad Kolumbiou na Copa America.

"Vedeli sme, že nás čaká jeden z favoritov na titul, a že ak chceme uspieť, budeme musieť podať disciplinovaný výkon. Tento zápas a jeho výsledok musel vykúzliť úsmev na tvári každého Venezuelčana," žiaril spokojnosťou tréner Venezuely Noel Sanvicente. Kolumbia výkonom sklamala a nepredviedla svoju typickú kombinačnú hru, akou zaujala na minuloročnom svetovom šampionáte. "Z nejakého neznámeho dôvodu sme nehrali spôsobom, aký nám je vlastný. Mali sme ťažkosti presne si prihrať, navyše protivník zodpovedne bránil," konštatoval tréner "Los Cafeteros" Jose Pekerman.

Copa America

C-skupina

Brazília - Peru 2:1 (1:1)
Góly: 5. Neymar, 90.+1 Douglas Costa - 3. Cueva

Kolumbia - Venezuela 0:1 (0:0)
Gól: 60. Rondon