Main Content

Messi s ďalšou šancou vystúpiť z tieňa

utorok, 9. jún 2015 15:13 | Autor: Jakub Mihálik

Messi s ďalšou šancou vystúpiť z tieňa
Messi s ďalšou šancou vystúpiť z tieňa | zdroj: © TASR

Hoci dosiahol už prakticky všetko, blížiaca sa Copa América je pre Lionela Messiho veľkou príležitosťou na zbavenie sa jednej nálepky.

Bez toho, aby som sa púšťal do porovnávania Ronaldo-Messi, vyhlasujem, že aj tento futbalový ročník potvrdil, že Lionel Messi je zrejme najúspešnejším futbalistom na klubovej úrovni v histórii. Sedemkrát sa stal majstrom v lige, ktorá je považovaná za najlepšiu národnú súťaž súčasnosti (sťažnosti na tento názor smerujte na UEFA a jej rebríček líg). Štyrikrát vyhral Ligu majstrov v období, v ktorom je obhajoba tejto trofeje prakticky nesplniteľná úloha. Jeho štyri Zlaté lopty majú pôvod práve vo výkonoch v barcelonskom drese.

S výnimkou Alfreda Di Stefana, ktorý však dominoval v odbobí, v ktorom konkurencia nebola až tak výrazná, sa nikto na klubovej úrovni nemôže pochváliť  podobnými úspechmi. Alfredo Di Stefano, mimochodom tiež pôvodom Argentínčan, však napriek svojej dominancii v európskom futbale poväčšine nefiguruje v špekuláciách o tom, kto bol, či je, najlepším futbalistom všetkých čias. Prečo? Jeho futbalové kočovníctvo, keď menil dresy Argentíny, Kolumbie i Španielska, spôsobilo, že sa nikdy nedočkal reprezentačného úspechu.

Lionel Messi je skvelý hráč. Jeden z najlepších v histórii. Ak sa však definitívne chce zbaviť nálepky vyslovene klubového futbalistu, musí uspieť aj v reprezentácii. 

Minulý rok tomu bol blízko. Na MS 2014 však nezískal vytúžený titul a ocenenie argentínskeho hráča roka pre Angela Di Maríu svedčí o tom, že zrejme nebol jednoznačným lídrom strieborného tímu. Inak však v argentínskej reprezentácii nežiari tak, aby sa zapísal aj medzi legendy medzinárodného futbalu. Olympijská zlatá medaila z roku 2008 je len slabou náplasťou pre kritických fanúšikov z horkokrvnej Argentíny.

Už v piatok začína Copa América, latinskoamerická obdoba nášho EURA. Už v piatok začína možnosť pre Messiho získať konečne pre Argentínu niektorú z cenných trofejí. Lionel Messi je vo výbornej forme, a tak má ideálnu šancu vymaniť sa z čisto barcelonskej škatuľky. Ak neuspeje, bude opäť „len“ najlepším hráčom histórie klubového futbalu. Minimálne na ďalšie tri roky.