Main Content

Juventus robil čo mohol, ale na investované milióny nestačil

pondelok, 8. jún 2015 09:08 | Autor: Filip Chudý

Juventus robil čo mohol, ale na investované milióny nestačil
Juventus robil čo mohol, ale na investované milióny nestačil | zdroj: © TASR

Aj keď sa finálové zápasy často stávajú nudnou taktickou bitkou, v ktorej ide predovšetkým o výsledok, tohtoročné finále Ligy majstrov bolo trochu iné.

Komentár Filipa Chudého

Finále tohtoročnej Ligy majstrov bolo ozdobou futbalu, na ktorú sa tak ľahko nezabudne. Veď málokto očakával taký vynikajúci zápas. Pred stretnutím sa rozoberalo prakticky iba to, či defenzíva Juventusu ubráni ofenzívu Barcelony, keďže hlavnou zbraňou Starej dámy mala byť povestná talianská obrana. Aj preto sa pred úvodným výkopom nedúfalo, že toto finále bude koncertom ofenzívneho futbalu.

Talianske kluby sú takticky najvyspelejšie na svete. Vedia si vždy zvoliť najsprávnejší spôsob boja, ktorý bude na súpera platiť a bolo tomu tak aj pred berlínskym finále. Realizačný tím talianskeho majstra si dopodrobna naštudoval hernú tvár Barcelony, aj keď odhaliť jej najväčšiu slabinu až tak ťažké nebolo. Popri najlepšom útoku na svete a úžasnému stredu poľa mierne zaostáva iba obranná formácia. Problémom barcelónskych súperov je však to, že túto slabinu súpera nedokážu takmer nikdy využiť. Allegri a spol. však dokázali vymyslieť zaujímavé riešenie. Zvolili od prvých sekúnd vysoké napádanie a barcelonská slabina sa hneď prejavila. Lenže kým Stará dáma počiatočné obliehanie brány Kataláncov nevyužila, prvá návšteva ich polovice skončila barcelonským gólom.

Práve to bol rozdiel v zápase, ktorý nemohla ani tá najgeniálnejšia taktika prekonať. Kým Juventus mal hráčov, ktorí sa vedeli do šance dostať, Barcelona disponovala takými, ktorí ich vedeli premieňať. Kým hráčom Juventusu vždy lopta v rozhodujúcom okamihu mierne odskočila od nohy, hráčov Barcelony poslúchala na slovo. Tým nechcem povedať, že Juventus zamestnáva drevákov, len poukazujem na to, že väčšiu hernú kvalitu mala vo svojom kádri Barcelona. Vo finančnom vyjadrení je to o viac ako 300 miliónov eur v jej prospech, čo hovorí za všetko.

Vedenie Juventusu treba pochváliť za vynikajúcu nákupnú politiku, veď za málo peňazí (myslené oproti Barcelone) vykúzlili veľa muziky, lenže kým Barcelona si na trhu vyberá presne čo chce, Juventus si vyberá iba z toho, čo na prestupovom pulte zostane. Realizačnému tímu okolo Allegriho sa nedá nič vyčítať, veď boli na zápas lepšie pripravení ako Enrique a spol. Hráči Starej dámy do bodky splnili taktický plán, ktorý narobil Barcelone problémy a to, že prehrali s lepším, nie je žiadna hanba.