Main Content

VIDEO: Stade Roland-Garros - súčasný stav a budúcnosť

nedeľa, 31. máj 2015 11:54 | Autor: Silvia Petrašková

VIDEO: Stade Roland-Garros - súčasný stav a budúcnosť
VIDEO: Stade Roland-Garros - súčasný stav a budúcnosť | zdroj: © TASR

Na práve prebiehajúcom jedinom antukovom turnaji grandslamovej sezóny French Open 2015 v Paríži známom aj ako Roland-Garros, sa diváci v preplnenom tenisovom komplexe Stade Roland-Garros môžu kochať z výkonov svetovej tenisovej elity.

Stade Roland-Garros je tenisový areál, ktorý sa každoročne koncom mája a začiatkom júna stáva dejiskom tenisového turnaja grandslamovej sezóny French Open, turnaja na slávnej francúzskej oranžovej antuke. Tento komplex bol postavený v roku 1928 a svoj názov nesie po známom francúzskom letcovi a stíhacom pilotovi Rolandovi Garrosovi, hrdinovi prvej svetovej vojny.

Stade Roland-Garros tvorí celkovo až 24 špičkovo vybavených tenisových dvorcov na ploche ôsmych hektárov vrátane troch hlavných, kurtu Philippa Chatriera (14 840 divákov), Suzanne Lenglenové (10 068 divákov) a tzv. kurtu č.1 (3800 divákov). Okrem nich tu nájdete aj múzeum francúzskeho tenisového zväzu Musée de la Fédération Française de Tennis. To bolo otvorené v roku 2003 a slávnu históriu francúzskeho tenisu tu mapuje prostredníctvom stálej tenisovej expozície s multimediálnym priestorom.

Aj na modernom, luxusnom a multifunkčnom stánku je však časom badať zub času. Majitelia a správcovia dostali zelenú na jeho rozšírenie a rekonštrukciu už v roku 2013. Prestavba nad hlavným dvorcom bola a je naplánovaná na rok 2018. Tá však už po niekoľký krát aj tentoraz (pozn. red. február 2015), narazila na nečakanú prekážku, aktuálne zo strany francúzskej vlády. Obavy o ďalšie pokračovanie plánovanej renovácie sú jasne na mieste, lebo každé ďalšie oneskorenie môže vážne ohroziť kandidáturu na organizovanie Letných olympijských hier v roku 2024.

Na nasledujúcom videu sa môžete pozrieť ako by mal vyzerať celý komplex po plánovanej renovácii. Hlavnými novinkami by mala byť zaťahovacia strecha na hlavnom kurte a umelé osvetlenie kurtov.