Main Content

Tomáš Tatar: Aby sme nevymizli z mapy NHL, musíme zmeniť veci vo výchove (rozhovor)

štvrtok, 23. január 2020 10:23 | Autor: Jakub Vaverka

Tomáš Tatar
Tomáš Tatar | zdroj: TASR

Slovenský útočník Tomáš Tatar patrí v tejto sezóne medzi najlepších hráčov Montrealu Canadiens, pričom medzi svojimi krajanmi v NHL je jednoznačným lídrom. S rodákom z Ilavy sme sa porozprávali o strate Habs na play-off, hokejovej bašte Montreale či o ubúdajúcom počte Slovákov v profilige.

Tomáš Tatar si v úvodnej päťdesiatke zápasov ročníka 2019/2020 pripísal na svoje konto 43 kanadských bodov. Podarilo sa mu skórovať sedemnásť gólov, svojim spoluhráčom pripravil 26 presných zásahov. Trto si v prvom útoku Canadiens veľmi dobre rozumel s dvojicou Gallagher - Danault. 

V uplynulých dueloch ale slovenský útočník stále viac nastupuje s druhým menovaným Danaultom a nováčikom v montrealskom drese Iľjom Kovaľčukom. Faktom ostáva, že Canadiens budú mať, čo robiť, aby si zahrali vo vytúženom play-off. Strata na TOP osmičku totiž nie je najmenšia. 

Chémia kľúčom k úspechu

Tomáš, čomu pripisujete, že sa vám v tomto ročníku tak bodovo darí? 

Naša formácia hrá pokope už druhú sezónu. Máme medzi sebou dobrú chémiu. Tréner nám dôveruje, takže na ľade trávime veľa času.

Pociťujete, že patríte medzi herných lídrov Canadiens?

Vyťaženosť na ľade je skutočne veľká. Keď vám tréner dôveruje, hrá sa dobre.

Ako kabína privítala ruského veterána Iľju Kovaľčuka? Rozumiete si?

Iľja je super chlap. Myslím si, že sa mu v Montreale veľmi páči, hokej ho momentálne veľmi baví. 

Play-off je ďaleko

Montreal momentálne na play-off stráca osem bodov. Do konca ročníka však ostáva cca 30 zápasov. Aká je nálada v mužstve?

Bude to náročné. Možno sa to nezdá, ale osembodová strata je veľká. Nemôžeme si už dovoliť prehrať veľa zápasov. Myslím si, že podľa matematických predpokladov musíme vyhrať aspoň 23 stretnutí.

Je to váš druhý rok v Canadiens. Cítite sa udomácnený?

Užívam si to, ľudia tu žijú hokejom. Montreal je naozaj hokejové mesto.

Ako vnímate fakt, že počet Slovákov v NHL sa dlhodobo zmenšuje? 

Je to stále tá istá pesnička dokola. Máme málo draftovaných hráčov, to sa potom odzrkadľuje v celkovom počte hokejistov v NHL. Aby sme úplne nevymizli z mapy NHL, musíme zmeniť nejaké veci vo výchove hráčov. 

Voľno je vítané

Nedávno svetlo sveta uzrela štatistika, že máte toľko bodov ako zvyšní vaši krajania dokopy. Ako ste reagovali?

Nejak to nevníma. Snažím sa odviesť si svoju prácu. Určite som rád, že sa mi v individuálnych štatistikách darí. Na druhej strane, veľmi ma mrzí, že naša strata na play-off je taká, ako momentálne je.

NHL dáva stále viac do obehu takzvaný bye week, počas ktorého má klub v nabitom programe voľno. Musí to byť príjemné vydýchnutie, no nie ?

Bye week pomôže každému hokejistovi trošku zregenerovať, zrelaxovať, prípadne doliečiť zranenia. Myslím si, že je to vítaná pomoc hráčom. Som veľmi rád, že som si mohol oddýchnuť a pred koncom sezóny načerpať novú energiu. 

Tomáš Tatar
Tomáš Tatar | zdroj: TASR

Ako trávite v Montreale voľný čas? Ste v pravidelnom kontakte aj s rodinou a priateľmi zo Slovenska? 

Každému počas sezóny chýba rodina. Som s nimi v kontakte, rovnako tak s rodinou. Kamaráti a aj rodina ma počas ročníka vždy prídu navštíviť.

Rokom 2020 začala nová dekáda. Skúste si zaprognózovať, ako na tom Tomáš Tatar bude s príchodom roku 2030.

Nechcem sa na to pozerať až takto dopredu. Nikdy neviete, čo môže prísť – či už zranenie alebo zmena prostredia. Budem sa snažiť ísť od sezóny k sezóne a každý rok podávať čo najstabilnejšie výkony. 

Tomáš Tatar
Tomáš Tatar | zdroj: TASR

Výmena vo vzduchu

Tomáš Tatar je síce herným lídrom Montrealu Canadiens a bodovo patrí medzi širšiu špičku celej NHL, to ale nebráni zámorských novinárom a médiám spájať meno tohto slovenského útočníka s možnou výmenou. Rodák z Ilavy vie, aké je to byť vymenený. Z Detroitu odišiel svojho času do Vegas, Golden Knights ho zas poslali do Montrealu.

V NHL začína obdobie, ktoré je pretkané výmenami a na pozore je aj Trto. Kvalitné výkony 29-ročného zakončovateľa neunikli zástupcom viacerých klubov profiligy. V zámorí môžu tímy medzi sebou robiť výmeny do 24.februára, kedy je na programe trade deadline