Main Content

Pomáhajú Trnave rozhodcovia?

sobota, 29. november 2014 09:51 | Autor: Filip Chudý

Pomáhajú Trnave rozhodcovia?
Pomáhajú Trnave rozhodcovia? | zdroj: © TASR

Po poslednom tohtoročnom zápase Slovenského pohára zaujali vyjadrenia Adriána Guľu. Tréner čerstvo vyradenej Žiliny hovoril o nekalých praktikách v zápase s Trnavou, preto sme sa pozreli na vec bližšie.

Komentár Filipa Chudého

Osemfinálový šláger Slovenského pohára Žilina – Trnava sa kvôli reprezentačným povinnostiam najstaršieho dorasteneckého výberu, v ktorom hrajú dôležitú úlohu hráči z oboch mužstiev, odohral oproti pôvodnému termínu o dva týždne neskôr, ale čakať sa na tento súboj oplatilo. Bol to kvalitou bez pochýb jeden z najlepších zápasov jesennej časti v našich súťažiach. Postup by si za predvedený výkon zaslúžili obaja, ale keďže musel ísť do jarných bojov iba jeden, penaltový rozstrel rozhodol v prospech hosťujúcej Trnavy. No zaujímavé veci sa diali nielen na trávniku, ale aj na pozápasovej tlačovej konferencii. Ak ste záznam z nej ešte nevideli, pozrite si ho, oplatí sa.

Mňa osobne vyjadrenia Adriána Guľu zaskočili, teda nie ich obsah, ale vôbec to, že niečo také spomínal, keďže on sa k rozhodcom v minulosti takmer vôbec nevyjadroval. Keď bol aj nejaký „problém,“ vždy radšej hovoril o svojom mužstve. Teda predpokladám, že hovoril o rozhodcoch, lebo konkrétne ich nespomenul, zaobalil to do nekalých praktík. Z jeho slov sa dá vyčítať, že mu vadilo posudzovanie súbojov, čo ovplyvnilo hru a evidentne sa mu nezdalo, že zápas bol vedený v duchu fair-play, inak by sa nezačal smiať pri slovách trnavského trénera Jarábka, ktorý práve takto zápas videl.

Nebudem v tomto prípade robiť sudcu, každý má na to určite svoj názor, ale nemožno prehliadať fakt, že po zápasoch Trnavy sa v tejto sezóne akosi až príliš často spomínajú rozhodcovia. Najznámejší je asi domáci zápas Trnavy s Trenčínom, po ktorom podali hostia protest a Komisia rozhodcov SFZ potvrdila štyri chyby rozhodcov v prospech Trnavy. Bez nich by Trnava ten zápas zrejme nevyhrala, veď Trenčínu nebol uznaný gól, navyše mal kopať penaltu a Simon nemal byť vylúčený... Ale to nie je osamotený prípad. RK SFZ sa snaží byť transparentná, preto zverejňuje chyby rozhodcov, no a ja som ich spočítal. Trnave nimi na jeseň rozhodcovia pomohli zatiaľ 7-krát, Košiciam 3-krát, Žiline 2-krát a raz Slovanu, Myjave, Podbrezovej, Dunajskej Strede a Trenčínu, tomu, paradoxne, v domácom zápase s Trnavou.

Ale to nie je jediné prvenstvo Trnavy na jeseň. Vedie aj tabuľku odpískaných pokutových kopov, keď jej rozhodcovia umožnili kopať z bieleho bodu 7-krát, pričom na jej bránu sa kopalo dvakrát, a to v Žiline a doma so Senicou. Mimochodom, v minulej sezóne kopala najviac pokutových kopov Žilina, keď to bolo tiež 7 penált, ale Trnava to stihla v tejto už za polovicu ročníka. A ďalším zaujímavým faktom je to, že v zápasoch Trnavy bolo na jeseň súperom vylúčených až 5 hráčov, čo je tiež najviac.

To všetko sú fakty, o ktorých sa čoraz viac diskutuje. Veď aj včera po zápase Senica - Trnava domáci tréner Pavel Hapal hovoril, že podľa neho mali Seničania kopať pokutový kop a niektoré verdikty rozhodcov boli preňho nepochopiteľné... Na jednej strane je dobré, keď sa o futbale otvorene hovorí, ale keď sa spája s nekalými praktikami, ako to pomenoval Adrián Guľa, veľa užitočného z toho vzísť nemusí. Ja sa neodvážim povedať, či rozhodcovia Trnave pomáhajú vedome, lebo na to treba dôkazy, alebo sa jedná iba o obyčajné ľudské chyby, ktorých sa dopúšťajú aj muži s píšťalkou. Ja len poviem, že k Trnavčanom sú na jeseň rozhodcovia, oproti iným mužstvám, až príliš ústretoví.