Main Content

Citizens hrajú o európsku budúcnosť i budúcnosť trénera

utorok, 25. november 2014 17:30 | Autor: Jakub Mihálik

Citizens hrajú o európsku budúcnosť i budúcnosť trénera
Citizens hrajú o európsku budúcnosť i budúcnosť trénera | zdroj: © TASR

Manchester City je úradujúcim anglickým šampiónom. Napriek tomu, však, už šesť mesiacov po anglickom titule môžu prísť o trénera. Pellegrini má dnes poslednú možnosť dokázať, že je veľkým trénerom vo veľkom klube.

Všetci, čo pozorne sledujú Manchester City, musia súhlasiť. Ich európske trápenie nie je prejavom neschopnosti, ale dôsledkom mentálneho bloku, ktorý si hráči a všetci okolo klubu pripustili, od fanúšikov až po poslednú upratovačku na Etihad štadióne. “Jeden z najlepších kádrov Európy” (slová Xabiho Alonsa) totiž v domácej súťaži hrá roky excelentne, no v Európe je, aj kvôli hodnote svojho kádra, na smiech. Nič iné ako psychika klubu, ktorý ešte nedospel na pozíciu európskeho giganta, za tým nie je.

A tak aj tento rok opäť čelia hrozbe hanby. Ako majster Anglicka vypadnú už v základnej skupine. Majú k tomu viac ako nakročené, veď dve kola pred koncom základnej časti im patrí posledné miesto. Netreba preto hovoriť, že dnešný zápas je pre nich kľúčový. Vyhraj a žiješ alebo strať body a končíš. Situácia, v ktorej sa veľké kluby musia orientovať, by nemala City zastrašiť. Keby na druhej strane stál iný protivník.

Pellegriniho “hombres” nastúpia totiž proti Guardiolovým “hombres” v anglicko-nemeckom súboji pod taktovkou španielčiny. A to je dôvod, prečo Citizens viac ako reálne hrozí zlomenie európskeho väzu. Bayern momentálne valcuje všetko, čo mu príde do cesty. Opäť je na vrchole svojich síl a to sa len rozbieha, keďže ešte nemal v tejto sezóne poriadneho súpera. Citizens tak vo svojom kľúčovom zápase sezóny narazí na tím, v ktorého prospech hovorí snáď všetko.

Neúspech v Európe, ako aj strata na vedúcu Chelsea, spôsobujú rastúce špekulácie o vyhadzove pre Manuela Pellegriniho. Kto si vie zrátať dve a dve, vie, že súboj City – Bayern môže zlomiť stoličku pod čilským trénerským matadorom. Ale niet sa čo čudovať.

Arabskí majitelia Citizens angažovali Pellegriniho práve kvôli tomu, aby im konečne pomohol dostať sa cez psychický blok, ktorý ich straší na európskej ceste. Napriek tomu, že Pellegrini vždy uspel len v menších kluboch, ktoré v Európe prekvapovali gigantov a keď sa posadil na lavičku giganta (Real Madrid), jeho čaro zrazu pominulo. Pellegrini síce hneď v prvej sezóne vyhral majstrovský titul, no to nie je dôvod, prečo ho angažovali, čakajú úspech na európskej pôde.Ten Pellegrini ani náznakom nepriniesol.

Dnešný zápas tak rozhodne o budúcnosti trénerského postu anglického šampióna. Ak chce Manuel dokázať, že je vhodným trénerom pre veľkoklub s vysokými európskymi cieľmi, musí vykročiť zo svojho tieňa. Zápas proti jednému z najlepších klubov súčasnosi, s jedným z najlepších trénerov súčasnosti a najlepšou formou, je tým ideálnym priestorom. Už dnes sa dozvieme, či je Pellegrini veľkým trénerom. Už dnes sa dozvieme, či Manchester City dorástol na veľkoklub.