Main Content

V utorok môžu postúpiť tri tímy, Manchester City s damoklovým mečom

pondelok, 24. november 2014 09:05 | Autor: TASR

V utorok môžu postúpiť tri tímy, Manchester City s damoklovým mečom
V utorok môžu postúpiť tri tímy, Manchester City s damoklovým mečom | zdroj: © TASR

Bratislava 24. novembra (TASR) - V utorňajšom programe 5. kola skupinovej fázy futbalovej Ligy majstrov 2014/2015 si postup do osemfinále môžu vybojovať ďalšie tri tímy - FC Chelsea, Šachtar Doneck a jeden z dvojice AS Rím - CSKA Moskva.

Šlágrom bude duel E-skupiny na Etihad Stadium medzi Manchestrom City a Bayernom Mníchov, ktorý si už v predstihu zabezpečil účasť vo vyraďovačke. Anglický šampión nastúpi s damoklovým mečom, s dvomi bodmi je totiž na poslednom mieste tabuľky a potrebuje zvíťaziť.

"Citizens" by udržala v postupovej hre aj remíza, no iba v prípade, ak sa duel medzi dvomi štvorbodovými CSKA Moskva a rímskym AS skončí nerozhodne. Čílsky kouč Manuel Pellegrini si je vedomý tlaku. "Ak chceme reálne pomýšľať na postup do osemfinále, musíme vyhrať zostávajúce dva zápasy. Cítim možno ešte väčší tlak ako majitelia klubu, veľmi túžim po tom, aby sme v Lige majstrov účinkovali aj v ďalšej fáze," citovala agentúra Reuters slová Pellegriniho, ktorému proti doposiaľ stopercentnému nemeckému majstrovi budú chýbať suspendovaní stredopoliari Yaya Toure a Fernandinho, pre zranenie nezasiahne do hry ani David Silva.

Bayern v tejto sezóne ešte v súťažnom zápase neokúsil trpkosť prehry, v sobotu si v bundeslige poradil s Hoffenheimom presvedčivo 4:0. Kapitán Philipp Lahm bude tri mesiace pauzovať pre zlomeninu členka, proti Manchestru City nenastúpia ani Thiago Alcantara, Holger Badstuber, David Alaba či Javi Martinez. "Bavori" sú už istými víťazmi skupiny, holandský stredopoliar Arjen Robben však tvrdí, že stále je o čo hrať. "Určite nevybehneme na trávnik s tým, že budeme hrať iba na pol plynu a uvidíme, ako to dopadne. V každom dueli chceme získať tri body."

Ak hráči AS Rím v Chimki aréne v zápase proti CSKA Moskva so začiatkom o 18.00 vyhrajú a Bayern neprehrá v Manchestri, budú sa tešiť z postupu do osemfinále. Veľkú motiváciu však má aj ruský tím. Ak zaboduje naplno, v Mníchove by mu stačila na postup aj remíza. Ak by vyhral nad Rimanmi o päť gólov, v prípade priaznivého výsledku Bayernu v Manchestri by mal postup už vo vrecku. Talianskemu vicemajstrovi budú chýbať Mapou Yanga-Mbiwa, Maicon a Leandro Castan, po zranení sa však vrátil Davide Astori. "Nastúpime proti tímu, ktorý ukázal, že vie toho ďaleko viac, ako predviedol pri prehre 1:5 na Stadio Olimpico. Urobíme však všetko pre to, aby sme pred posledným kolom a domácim zápasom s Manchestrom City mali všetko vo vlastných rukách," zdôraznil kormidelník AS Rudi Garcia.

V F-skupine je už jasné, že do osemfinále postúpia Paríž St. Germain a FC Barcelona. Parížania, ktorí sú s desiatimi bodmi na čele tabuľky, privítajú Ajax Amsterdam, Barcelona sa predstaví na pôde cyperského APOEL-u Nikózia. "Kataláncom" bude chýbať Andres Iniesta, ktorý sa ešte stále nezotavil zo zranenia lýtkového svalu. Argentínsky kanonier Lionel Messi môže prekonať historický rekord Raúla Gonzaleza v počte gólov v LM, obaja majú zatiaľ na konte 71 presných zásahov.

V G-skupine bude pútať pozornosť konfrontácia medzi Schalke 04 a londýnskou Chelsea, ktorá si v prípade remízy definitívne vybojuje miestenku v osemfinále. Duel bude mať špecifickú príchuť pre kouča tímu z Gelsenkirchenu Roberta di Mattea. Talian totiž v roku 2012 priviedol Chelsea v triumfu v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži. "Proti lídrovi anglickej Premier League je všetko otvorené, potrebujeme však získať minimálne bod. Teší ma, že chlapci zvládli víkendový bundesligový zápas s Wolfsburgom, aj keď v závere sme sa museli strachovať o výsledok a takmer sme prehajdákali trojgólový náskok," nechal sa počuť di Matteo. V druhom zápase hostí Sporting Lisabon, ktorý stráca na Schalke jediný bod, slovinský Maribor.

V H-skupine má už istý postup FC Porto, blízko k účasti v osemfinále je aj ukrajinský Šachtar Doneck, ktorému stačí v utorok v Ľvove akékoľvek víťazstvo nad doposiaľ posledným Atleticom Bilbaom. V prípade, ak BATE Borisov v súboji s výkopom o 18.00 doma nezaboduje naplno s Portom, Šachtar si môže dovoliť aj prehrať. Pred bieloruským šampiónom má totiž pred poslednými dvomi kolami päťbodový náskok.

 

Program 5. kola LM 2014/2015 - UTOROK 25. novembra:

E-skupina:

18.00 CSKA Moskva - AS Rím /rozhodca: Felix Brych (Nem.)/
20.45 Manchester City - Bayern Mníchov /Pavel Královec (ČR)/

F-skupina:

20.45 Paríž St. Germain - Ajax Amsterdam /Matej Jug (Slovin.)/
20.45 APOEL Nikózia - FC Barcelona /Gianluca Rocci (Tal.)/

G-skupina:

20.45 Sporting Lisabon - NK Maribor /Craig Thomson/Škót.)/
20.45 Schalke 04 - FC Chelsea /Jonas Eriksson/Švéd.)/

H-skupina:

18.00 BATE Borisov - FC Porto /Ovidiu Hategan/Rum.)/
20.45 Šachtar Doneck - Athletic Bilbao /Mark Clattenburg/Angl.)/