Main Content

Nielen nižšie vstupné, ale najmä väčšia národná hrdosť

pondelok, 24. november 2014 09:35 | Autor: Filip Chudý

Nielen nižšie vstupné, ale najmä väčšia národná hrdosť
Nielen nižšie vstupné, ale najmä väčšia národná hrdosť | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Kto prišiel v utorok na rozlúčku s reprezentačným rokom 2014, musel cítiť aspoň trochu smútku. Ani nie tak v tom, že podľa výsledkovej bilancie náš najlepší rok v histórii sa už skončil, ale skôr z návštevy na tribúnach. Tá nebola ani štvortisícová, hoci do tejto méty chýbali iba dve duše. Samotný kapitán Martin Škrtel priznal, že keď so spoluhráčmi vybehli na rozcvičku a zbadali iba zopár stoviek fanúšikov, stratili pomaly chuť hrať, veď pre koho...?

Našťastie, tú chuť dostali a Fínov veľmi rýchlo vybavili, ale ani to neprekryje škandalózne nízku návštevu. Celý rok sme prakticky iba vyhrávali, kvalifikáciu sme lepšie odštartovať nemohli, porazili sme úradujúcich majstrov Európy, ale aj tak budú iba poloprázdne tribúny? To jasne naznačuje, že niekde je chyba, ale keďže sme na Slovensku, môžeme skôr hovoriť o celom rade chýb.

Do popredia sa dostala predovšetkým cena vstupeniek. Stratégia SFZ na tento rok bola jasná, určili cenu vstupeniek , ktorej sa držali počas celého roka. Veď na domáce prípravné zápasy s Čiernou Horou, Maltou a Fínskom bola cena vždy jednotná a bolo jedno, či sa hralo v Senci, alebo v Žiline. Najlepšou odpoveďou na adekvátnosť cien vstupeniek za 24 € a 12 € boli návštevy. Postupne si našlo cestu do hľadísk 2 587, 3 509 a 3998 fanúšikov. Optimista povie, že je viditeľný nárast, ale realista vidí stále nízke čísla a žiadne výrazné zvýšenie návštev v blízkej budúcnosti pri zachovaní súčasných cien neočakáva.

O futbal na Slovensku záujem je a momentálne môžeme hovoriť aj o reprezentačnom ošiali, inak by nemohlo žilinské obchodné centrum zažiť pri autogramiáde našich reprezentantov nával, akoby bol povianočný výpredaj za maximálne zľavy. No aby sa to prenieslo aj na tribúny, musí prísť k zľavám na vstupnom. Ale v žiadnom prípade nie za symbolickú cenu, pretože reprezentačný futbal má svoju cenu a všetko od 5 € nižšie by devalvovalo výsledky našej reprezentácie a kvalitu hráčov v nej.

Aj v našom národnom mužstve sú hráči svetového formátu, lenže ľudí u nás viac zaujímajú súperove hviezdy, čo je zas choroba značnej časti Slovákov. Prečo ich stále viac púta súper? Veď naši reprezentanti nastupujú na Maltu či Španielov s tým istým dvojkrížom na dresoch, ktorý má každý nad 15 rokov vyobrazený aj na občianskom preukaze. Musí chýbať národná hrdosť, ak niekomu robí problém prísť na štadión a povzbudiť krajanov, ktorí si to navyše zaslúžia.

Ak chceme zažívať na tribúnach pravidelne skvelú atmosféru, musí byť nielen o niečo nižšie vstupné, ale predovšetkým oveľa väčšia národná hrdosť. Dokým tak nebude, návštevy na našich štadiónoch budú závisieť od mena súpera, prípadne dôležitosti zápasu.