Main Content

Nová doba, tréneri sa už vyhadzujú sami!

sobota, 22. november 2014 08:56 | Autor: Filip Chudý

Nová doba, tréneri sa už vyhadzujú sami!
Nová doba, tréneri sa už vyhadzujú sami! | zdroj: © TASR

Máme za sebou poslednú reprezentačnú prestávku v tomto roku a zaujímavé veci sa počas nej diali aj v kluboch. Nielenže prišla ďalšia trénerská zmena, ale úplnou novinkou na našej scéne je to, že košickí tréneri sami podali klubu výpoveď.

Komentár Filipa Chudého

Pred každou sezónou sa už stalo tradíciou, že zverejníme odhad životnosti trénerov. Pred touto sezónou sme dávali najmenšie šance na prežitie Františkovi Strakovi (50%) a Ladislavovi Šimčovi (55%), že sme mali úplnú pravdu, sa definitívne potvrdilo v tejto reprezentačnej pauze. Kým Straka už dávnejšie odletel, Šimčo sa zbalil v Ružomberku iba pred pár dňami. A ak by to malo ísť aj naďalej podľa nášho scenára, tréner Zlatých Moraviec Branislav Mráz by sa mal začať obávať o pevnosť svojej stoličky, ktorej najnovších šesť žilinských zárezov na stabilite nepridalo. Ale čiastočný škrt cez rozpočet, a to nielen nám, ale predovšetkým Košiciam, môže spraviť Radoslav Látal, respektíve, už ho spravil.

Ten so svojím asistentom Jiřím Nečekom poslali koncom októbra klubu výpovede. Na Slovensku ide o unikát, keďže si naozaj nespomíname, či to pred nimi niekto už urobil. Tréneri v našich končinách sa väčšinou držia trénerských stoličiek ako kliešte, pretože potrebujú zarábať peniaze na živobytie. Veď na Slovensku je vyše 200 trénerov, ktorí majú potrebnú licenciu na pozíciu hlavného trénera v najvyššej súťaži a možných asistentov trénera radšej ani nepočítame. No voľných miest vo Fortuna lige je iba dvanásť, pričom štvrtinu zaberajú cudzinci.

Aj pre trénerov spoza hraníc platí, že musia byť lepší ako domáci, inak tu nemajú čo hľadať. Látal síce lepší od košickej ikony Jána Kozáka nie je, ale za ten vyše rok v metropole východu ukázal svoje kvality a obhájil oprávnenosť svojho vymenovania za trénera Košíc. A jeho kvalitnú prácu si všimli aj v rodnom Česku, kde sa nahlas nedávno hovorilo o tom, že sa má stať trénerom Hradca Králové, ba nejaké šumy boli aj v súvislosti so Slovanom, ale od nováčika českej ligy to bola konkrétna ponuka. Košice, ktoré si Látala pred sezónou poistili novou zmluvou, ho ale nepustili, no a práve tu niekde musíme začať hľadať jeho nespokojnosť, ktorú znásobili meškajúce výplaty.

Látal a Neček poslali výpovede Košiciam 27. októbra. Dátum som nespomenul náhodne, pretože práve ten je kľúčový pre ďalší vývoj situácie, stačí si len prečítať § 62 Zákonníka práce. Nebudem vás zaťažovať právnickým výkladom, len poviem, že obom trénerom plynie výpovedná lehota a voľnými sa stanú prvým dňom budúceho roka. Ak by výpoveď poslali až v novembri, voľnými by boli až vo februári. No oni dobre vedia, že zimné prípravy začínajú všade v januári, preto si októbrovou výpoveďou rozviazali ruky. A kto len trochu sleduje českú ligu, ten dobre vie, že Hradec Králové má na trénerskom poste stále iba dočasné riešenie. Spočítajte si dve a dve a dostanete výsledok.

Možno to nie je ku Košiciam úplne férové, ale tie si za to môžu samé. Hráči a tréneri MFK potvrdili, že platy v klube meškajú, aj keď funkcionári údajne o ničom nevedia a tvária sa, že všetko v klube je v poriadku. No ak by tak bolo, o schopných trénerov by ľahko neprišli, pričom by sa mali rýchlo poponáhľať s vyrovnaním záväzkov voči hráčom, pretože podľa zákona ak meškajú výplaty dva a viac mesiacov, môže sa podať výpoveď. Pred rokom takto postupovalo niekoľko hráčov Nitry a klub spod Zobora im v odchode nemohol zabrániť, naopak, dlžné peniaze im musel aj tak vyrovnať. A Košice vo svojom kádri majú stále zopár zaujímavých hráčov, ktorých by inde brali a hlavne by im aj platili.

Ale podobná situácia je aj v iných slovenských kluboch a v našom športe všeobecne. No tým nemožno ospravedlňovať chýbajúce výplaty. Každý klub by sa mal zakryť iba takou perinou, na akú má a veľkosť svojej periny by si mali kluby odmerať už pred sezónou. Vo vyspelom svete by sa nemohlo stať, že prvoligový klub nemá v polovici sezóny na výplaty. Preto sa nemôžeme čudovať, že Radoslav Látal, vicemajster Európy 1996 a víťaz Pohára UEFA 1997, ktorý zažil vyspelý futbalový svet počas pôsobenia v Schalke 04, sa chce posunúť aspoň trochu vyššie, čo mu česká najvyššia súťaž ponúka.