Main Content

ANALÝZA: Odíde Lionel Messi z FC Barcelona?

piatok, 21. november 2014 14:06 | Autor: Jakub Mihálik

ANALÝZA: Odíde Lionel Messi z FC Barcelona?
ANALÝZA: Odíde Lionel Messi z FC Barcelona? | zdroj: © TASR

Futbalovými médiami ako blesk prebehla správa o tom, že štvornásobný najlepší futbalista sveta, Lionel Messi, uvažuje o konci v klube, v ktorom strávil celú doterajšiu kariéru. Ako reálne sú tieto špekulácie, ktorý klub by mohol Messiho „uloviť“ a čo by čakalo Barcelonu, ak by sa tak stalo?

Až doteraz to bola jasná rovnica. Messi = Barcelona. Fanúšikovia Blaugranes nepochybovali o tom, že ich hviezdny hráč zotrvá na Camp Nou. Uplynulé dni ich však určite znepokojili a môžu za to tieto slová:

„Teraz žijem v prítomnosti. Chcem zažiť skvelú sezónu a vyhrať s Barcelonou tituly. Nič viac. Potom uvidíme. Futbal je plný zmien....Hoci som povedal, že tam ostanem navždy, niekedy sa nedeje všetko tak, ako chcete.

Áno, povedal som to veľakrát. Ak by bolo po mojom, ostanem navždy. Ale ako som povedal, nie je samozrejmosťou, že dostanete všetko, čo chcete.  Tobôž vo futbale, ktorý sa neustále mení a deje sa tak veľa vecí. Je to komplikované.“

Rozhovor Lionela Messiho počas reprezentačnej prestávky pre argentínske médiá sa rozšíril závratnou rýchlosťou. A špekulácie o tom, že Lionel Messi skutočne uvažuje o barcelonskom konci neutíchajú, napriek tomu, že sa jeho otec Jorge snažil tvrdiť opak.

Svetové médiá tak okamžite skladajú skladačku, ktorá má byť dôkazom toho, že Messiho vyjadrenie je výsledkom dlhodobého uvažovania o odchode.

Leo v minulosti vyhlásil: „Neviem, ako dlho to bude trvať, ale raz sa vrátim do Newell´s (jeho prvý klub, pozn.redaktora). Chcem hrať futbal v Argentíne, pretože viem, čo by to znamenalo pre moju krajinu. Pravdou je, že neviem, čo sa stane zajtra. Neviem, ako dlho by som mohol hrať, ale je to to, čo chcem.“

Myšlienky o návrate tam, kde to pre Messiho všetko začalo, sú prirodzené. Ďaleko od domova žije Messi už 15 rokov. Napriek tomu, že Barcelonu považuje za svoj druhý domov, už neraz sa v španielskych médiách riešilo to, že sa Lionel úplne nezžil s Katalánskom a po katalánsky odmieta rozprávať, napriek tomu, že to je pre miestny ľud, snažiaci sa o osamostatnenie od Španielska, výsostne dôležité. Aj tak sa však očakávalo, že návrat do Argentíny je jediným možným koncom barcelonskej anabázy Messiho, a že sa tak udeje až za mnoho rokov.
Ďalším argumentom, podporujúcim uvažovanie Messiho o odchode je jeho návšteva v dome Tita Vilanovu z jari tohto roka. Ešte predtým, ako bývalý kouč Blaugranes podľahol rakovine,  prijal Messiho, ktorý rozprával o svojich plánoch do budúcna. Vilanova ho vraj presvedčil, aby tento rok z Barcelony neodchádzal a nezvažoval ponuku PSG na prestup.
 

Možné dôvody odchodu

Pripusťme teda, že Lionel Messi skutočne uvažuje o odchode z Barcelony. Aké dôvody ho k tomu môžu viesť?

Daňové problémy

Ako jeden z motívov sa často spomína kauza s krátením daní, do ktorej je Lionel zapletený. Tento dôvod však nepovažujem za legitímny, keďže, ako Lionel, tak aj Jorge svorne tvrdia, že finančné záležitosti idú mimo hráča a ten sa sústredí iba na futbal. Hroziace tresty sa síce týkajú Leových peňazí, ale postihnúť môžu správcov jeho majetkov, nie samotného hráča.

Nespokojnosť s vedením

Reálnejším dôvodom je Messiho nespokojnosť so súčasným vedením Barcelony. Keď minulý rok žiadal o nový kontrakt, viceprezident Barcelony, Javier Faus, odbil Messiho, na čo hráč reagoval slovami: „Faus nevie nič o futbale.“ V Španielsku sa dlhodobo špekuluje o tom, že Messi nie je spokojný so svojou súčasnou pozíciou v tíme a cíti, že mu vedenie neprejavuje dostatočné uznanie. Tento stav ešte podporil aj fakt, že nováčik v barcelonskom tíme, Neymar, podpísal nadmieru lukratívnu zmluvu a tá čakala aj Luisa Suareza. Lionel Messi mal už počas prezidentovania Sandra Rosella s vedením chladnejšie vzťahy a tento stav má pretrvávať až dodnes. V tomto smere by však pre zotrvanie Messiho v klube mal zohrať rolu Joan Laporta, ktorý sa uchádza o prezidentské kreslo vo voľbách v roku 2016. Messiho kladný vzťah s bývalým prezidentom klubu je všeobecne známy. Laporta s veľkou pravdepodobnosťou využije „Messiho kartu“ v kampani a sľúbi, že Argentínčana v klube udrží za každú cenu. Vylepšený kontrakt Argentínčana by mal, podobne ako v prípade Cristiana Ronalda pred rokom, zmeniť Messiho názor.

Strata motivácie

Ďalším dôvodom, s ktorým treba reálne narábať je možná Messiho strata motivácie. Lionelovi chýba už len niekoľko zápasov k tomu, aby ovládol takmer každú štatistiku v rámci španielskej najvyššej súťaže. V živote futbalistu sú méty dôležité a Messi bude po prekonaní všetkých možných mét možno potrebovať novú výzvu vo svojej kariére.

Príliš veľký tlak

S novou výzvou súvisí aj príliš veľký tlak, ktorý za roky pôsobenia Messiho v barcelonskom drese, narástol do enormných rozmerov. Už počas minulej sezóny bolo jasne vidieť, aký vplyv má tento tlak na hráča. Napriek tomu, že Messi zaznamenal 28 gólov v 31 ligových zápasoch a v šiestich vystúpeniach v Lige majstrov pridal 8 presných zásahov, čelil neustálej kritike za svoje výkony. Fanúšikom s jedlom rastie chuť, a tak Messi musí neustále posúvať latku svojej výkonnosti, aby nečelil obvineniam o poklese formy. Keď fanúšikovia prichádzajú na štadión, očakávajú Messiho hetrik, očakávajú divy. S ničím menším sa neuspokoja. Nové prostredie by preto mohlo Messiho odbremeniť.
 

Kam s Messim?

Ak chceme hovoriť o Messiho odchode z Barcelony, musíme nájsť aj možnosti, kam by jeho kroky mohli eventuálne smerovať. Je len málo klubov vo svete, ktoré by si jeho služby mohli dovoliť. Monštrózna výkupná klauzula odstrašuje potenciálnych záujemcov ako Arsenal, ktorý v minulosti o Messiho prejavil záujem. Španielsky denník Sport vo svojom vydaní prišiel so štvoricou potenciálnych klubov, ktoré by si mohli Messiho dovoliť. My výber rozširujeme na päticu.

Newell´s Old Boys

Z hry o služby Messiho totiž netreba vylúčiť klub, ktorý to vlastne nepriamo spustil. Ak sa Messi vyjadroval o odchode z Barcelony, tak len do klubu, v ktorom začínal. Klub z argentínskeho mesta Rosario bol štartérom Messiho kariéry a on chce práve v jeho drese splatiť to, čo mu futbal dal. Na európske pomery maličký klub si však nebude môcť dovoliť zaplatiť prestupovú čiastku, a tak prestup do Argentíny nie je možný pred rokom 2018, keď Messimu končí súčasná zmluva. Vtedy bude mať Argentínčan 31 rokov, no dovtedy určite ostane v Európe. Práve v roku 2018 sa totiž koná svetový šampionát, na ktorom Messi bude mať pravdepodobne poslednú možnosť získať titul majstra sveta a len európske pôsobenie ho môže udržať na najvyššej úrovni.

PSG

Ak prestup, tak jedine v rámci Európy. Najvýraznejšie sa o Messiho služby zaujímalo parížske PSG. To dokonca údajne predostrelo Barcelone aj konkrétnu ponuku, ktorú dokonca Messiovci zvažovali. Ani 250 miliónov nepresvedčilo, no v prípade hráčovho rozhodovania môžu arabské peniaze Barcelonu predsa len zlomiť. Otázne je, ako by sa francúzsky klub vysporiadal s hroziacimi sankciami za porušenie finančného fair-play, na ktorého hrane sa už teraz pohybujú, a to aj bez 250-miliónového jarma. Správy katalánskeho SPORTu však hovoria o tom, že sú Parížania ochotní toto riziko podstúpiť, len, aby Messiho získali. Vsádzame však na to, že francúzska liga nebude dostatočnou motiváciou pre Messiho a za reálnejšie považujeme iné kluby.

Chelsea

Pri hľadaní novej motivácie musí samozrejme najvyššie čnieť anglická liga. Roky Messi počúva: „Super, ale dokáž to na ihrisku Stoke, tam ťa polámu“, a preto by to naozaj mohol chcieť skúsiť práve na Ostrovoch. Spomínaný SPORT identifikoval medzi štvoricou záujemcov aj Chelsea. Pre Chelsea hovorí napríklad fakt, že ich sponzorom je ADIDAS, teda tá istá značka, ktorej tvárou je Lionel Messi už dlhé roky. ADIDAS by pravdepodobne za to, aby Messi hral v drese ich značky, neváhalo Chelsea pomôcť aj s prestupovou sumou, keďže už dávno preč sú doby bezhlavého míňania zo šekovej knižky Romana Abramoviča. Či by však Messi posilnil klub, ktorý je dlhoročným rivalom Barcelony na európskej pôde, je viac ako otázne.

Inter Miláno

Ďalším kandidátom na angažovanie Messiho je údajne Inter Miláno. To po vstupe miliardára Ericka Thohira do klubových štruktúr disponuje silným finančným zázemím. Súčasné problémy Interu naznačujú, že v najbližších mesiacoch budú chcieť výraznejšie investovať do hráčskeho kádra. Argentínski hráči sú v Interi ceneným artiklom a prestupov na trase Barcelona – Miláno sa v minulosti uskutočnilo viac ako dosť. Tak prečo nie?

Manchester City

Posledným možným pôsobiskom Messiho by údajne mohol byť Manchester City. Samozrejme, aj niektoré iné kluby by si za istých okolností mohli dovoliť Messiho služby, no Bayern do tak výraznej investície nechce ísť, a to napriek tomu (alebo vďaka tomu?), že jeho trénerom je Pep Guardiola, bývalý kouč Barcelony. O prestupe do Realu snáď ani nemusíme hovoriť. Ostáva tak arabský kapitál v Manchestri a aj Citizens už v minulosti usilovali o štvornásobného najlepšieho futbalistu sveta. V kádri City by našiel futbalistov, ktorí by vyhovovali Messiho hernému štýlu, na čele s krajanom Sergiom Aguerom, či Davidom Silvom.
 

Čo s Barcelonou?

Messiho možné pôsobiská sme si rozobrali, ale čo s Barcelonou, ak by sa naozaj rozhodol odísť? Už takmer desaťročie totiž platí – Barcelona = Messi, Messi = Barcelona. Nielen fanúšikovia, ale aj samotní hráči si nevedia predstaviť Blaugranes bez ich najväčšej hviezdy. Produkt tamojšej akadémie a pravdepodobne najlepší futbalista ich klubovej histórie už automaticky patrí k Barcelone. No lopta je guľatá a možné je všeličo. Ak by sme si túto situáciu rozoberali pred rokom a pol, odpoveď by bola jasná: Nemožné! Barcelona by padla na kolená. Ale aj preto, aby Barcelona nestúpala a nepadala s výkonmi Messiho, sa klubový manažment rozhodol pred viac ako rokom priviesť Neymara. Tohtosezónne výkony potvrdzujú to, že práve Neymar je budúcnosťou futbalu a mnohí dokonca tvrdia, že v tejto sezóne je lepší ako jeho argentínsky spoluhráč. V prípade Messiho odchodu by sa klubovou ikonou stal práve Neymar, ktorému by sekundoval Luis Suarez. V súčasnej zostave Barcelony sa Messi sťažuje na zmenu úloh, ktorá súvisí práve so zaradením Neymara a Suareza do barcelonského útoku. Luisovi Enriquemu by sa tak vyriešil problém so zakomponovaním troch kohútov do jednej zostavy. No neznamenalo by to, že Messi by Barcelone nechýbal. Koniec koncov bol to Messi, kto za posledné desaťročie priniesol Barcelone viac titulov ako kedykoľvek v ich predošlej histórii. Messi je zbožňovaný aj preto, že je produktom La Masie a v súčasnosti sa nikto podobný neukazuje, ako keď sa v 17tich rokoch zjavil vlasatý Argentínčan po boku hviezdneho Ronaldinha. Z Barcelony odišiel Fabregas, odišiel Puyol, Valdes, ďaleko od dôchodku nemá Xavi, Iniesta nezažíva najlepšie obdobie. Culés tak potrebujú klubovú ikonu Made in Barcelona a Neymar so Suarezom ju nenahradia. Aj preto by sa len veľmi ťažko fanúšikovia zmierili s Messiho odchodom.
 

Záver

Napriek všetkým dôvodom, ktoré sme uviedli v predchádzajúcich riadkoch, je Messiho odchod nepravdepodobný. Lionel má ešte stále len 27 rokov. Ako svoju hlavnú motiváciu uvádza to, že chce byť každý deň lepší a lepší, a nie prekonávanie rekordov. Barcelona mu dala vo futbalovej kariére všetko a on jej ešte stále má čo ponúknúť. Nenájde sa veľa klubov, ktoré by si mohli Messiho dovoliť a zároveň by mu poskytli dostatočnú motiváciu. Peinaze, finančné fair-play, rivality, klubové i sponzorské, to všetko minimalizuje okruh možných klubov na číslo blížiace sa nule. A predovšetkým, Messi nemá závažný dôvod odchádzať. Preto náš verdikt znie: Nový kontrakt pre Messiho a zotrvanie v Barcelone. To je budúcnosť, ktorá čaká futbalových fanúšikov.