Main Content

Bedmintonista Hliničan sníva o miestenke na olympiádu v Riu

piatok, 21. november 2014 11:15 | Autor: Silvia Petrašková

Bedmintonista Hliničan sníva o miestenke na olympiádu v Riu
Bedmintonista Hliničan sníva o miestenke na olympiádu v Riu | zdroj: © Facebook - osobný archív Matej Hliničan

Deväťnásobný majster Slovenska, víťaz Victor Slovak Junior International, Spanish Junior Int., a štvrtý najlepší v svetovej juniorskej špičke. Aj takáto je kariérna vizitka mladého a talentovaného slovenského bedmintonistu Mateja Hliničana, ktorého v exkluzívnom rozhovore vyspovedala aj naša redakcia.

Matej Vy a bedminton, kedy ste sa po prvýkrát zoznámili s týmto športom? Podľa informácii ste to na začiatku skúšali aj s futbalom, čo nakoniec rozhodlo pre takýto výber?

K bedmintonu som sa prvýkrát dostal keď som mal 8 rokov. Vtedy som bol aj talentovaným futbalistom, ktorý každý deň trávil vonku s loptou. Vo futbale však radosť z úspechu nebola tak intenzívna ako to bolo pri bedmintone. Keď som prvýkrát vyhral turnaj v bedmintone bolo rozhodnuté. Ten pocit, že som niečo dosiahol sám je neopísateľný.

Kto Vás vo Vašej športovej kariére podporuje najviac a to či už po morálnej, ale finančnej stránke?

Čo sa týka financií, reklamy to je môj hlavný sponzor projekt STARS FOR STARS, bez ktorého by som nebol tam kde teraz som. Ďalej je to moja rodina a priatelia, ktorí mi dodávajú veľa pozitívnej energie a vždy ma podržia v ťažkých chvíľach.

Ako si spomínate na svoje športové začiatky?

Začiatky boli len prijemné, horšie to bolo neskôr keď som začal bedminton brať oveľa vážnejšie. S tým súvisel aj tlak, ktorý som na seba vytváral. Boli aj obdobia keď sa mi nedarilo, bol som frustrovaný, nemal som chuť hrať a chcel som sa na to jednoducho vykašlať.

Bedminton je považovaný za jeden z najrýchlejších športov vôbec. Byť v dobrej fyzickej kondícii je v tomto prípade zrejme veľmi dôležité...

Bedminton je najrýchlejší raketový šport na svete. Hráči musia byť veľmi dobre fyzicky pripravení. Najlepší bedmintonisti sú vynikajúci atléti, ktorých zdobí veľká výbušnosť, vysoký výskok do smeču a v prvom rade ohromná reakčná rýchlosť. Bedminton je a to asi veľa ľudí prekvapí, druhý najpopulárnejší šport na svete, hneď o futbale. Ku gigantom v tomto športe patria ázijské krajiny ako Čína, Kórea, Malajzia, Indonézia v Európe je najlepšie Dánsko, nasledované Anglickom, Nemeckom, Holandskom a Francúzskom.

Čo hrá v tomto športe resp. počas samotného zápasu najdôležitejšiu úlohu?

Bedmintonové zápasy sú veľmi rýchle, chvíľka nekoncentrovanosti môže znamenať prehru. Dôležité je sa neustále sústrediť a v každom bode ísť na maximu.

Máte aj nejaký športový vzor? Napr. v samotnom bedmintone, koho konkrétne radíte do pozície Vašej svetovej jednotky?

Mám dva veľké športové vzory, no nie sú to bedmintonisti. Obdivujem tenistu Rogera Federera a futbalistu Cristiana Ronalda. Federer ma fascinuje svojim obrovským prehľadom na kurte a tým, že pri kritických okamihoch zo seba vždy dostane to najlepšie. Ronaldo je typickým príkladom športovca, ktorý na sebe tvrdo pracuje a získal si ma svojim veľkým sebavedomím, ktoré dokáže na ihrisku využiť vo svoj prospech. Z bedmintonu by to bol Taufik Hidayat z Indonézie, ktorý vyhral zlato vo dvojhre na Olympijských hrách v Pekingu v roku 2004.

Vďaka projektu „Stars for stars“ ste sa dostali aj do Dánska. Skúste nám tento výlet bližšie opísať ako to tam prebiehalo?

V Dánsku som bol dokopy jeden rok. Trénoval som s vynikajúcimi hráčmi v International Badminton Academy v Kodani pod vedením trénera Michaela Kjelsdena (pozn. dlhé roky bol asistentom trénera dánskej reprezentácie). Bola tu skupina hráčov z rôznych kútov Európy a sveta. Bola to pre mňa nová skúsenosť do života, keďže som na dlhšiu dobu opustil rodinu, býval som sám, staral sa o seba sám. Určite mi táto skúsenosť dal veľa do mojej bedmintonovej kariéry, ale aj osobného života.

Vďaka bedmintonu ste už určite precestovali množstvo krajín sveta s ktorou z nich sa Vám spájajú tie najpríjemnejšie spomienky?

Na turnajoch nie je veľa času spoznávať krajiny. Veľakrát je to len presúvanie z haly do hotelu. Najkrajšie zážitky som si ale odniesol z ostrova Maurícius, bol to raj na zemi a dúfam, že sa tam raz ešte vrátim.

Spomínali sme zahraničie, ale čo Slovensko? Aká je úroveň tohto športu u nás?

Pomaly sa to zlepšuje, no stále sme oproti iným krajinám viac než pozadu. Chýbajú nám kvalifikovaní tréneri, vybudovanie centra a celkovo lepšie podmienky na bedminton.

V juniorskej kategórii ste žali jeden úspech za druhým. Vašim najväčším bolo 4. miesto v juniorskom svetovom rebríčku. Aké sú však Vaše vízie a plány medzi skúsenými seniormi?

Odmalička snívam o OH, takže jednoznačne sa chcem dostať do Ria. Pred pár mesiacmi som sa dozvedel, že sa bude konať prvý ročník Európskych hier, ktoré budú v Baku 2015, takže tam by som sa chcel tiež kvalifikovať. Vo svetovom rebríčku sa chcem ako prvý Slovák dostať do top 80 sveta a možno aj ďalej.