Main Content

Turnaj majstrov: Novak Djokovič zakončí rok ako jednotka

sobota, 15. november 2014 00:05 | Autor: TASR

Turnaj majstrov: Novak Djokovič zakončí rok ako jednotka
Turnaj majstrov: Novak Djokovič zakončí rok ako jednotka | zdroj: © TASR

Londýn 14. novembra (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič ukončí kalendárny rok tretíkrát v kariére na pozícii svetovej jednotky.

Definitívne o tom rozhodol jeho piatkový triumf v A-skupine Turnaja majstrov v Londýne nad Tomášom Berdychom. Djokovič vyhral za 69 minút hladko 6:2, 6:2 a zabezpečil si postup do semifinále z prvého miesta. V ňom sa stretne s Japoncom Keiom Nišikorim. Z prvého miesta B-skupiny si postup medzi elitné kvarteto vybojoval Švajčiar Roger Federer a stretne sa s krajanom Stanom Wawrinkom. Ten sa stal posledným semifinalistom po triumfe 6:3, 4:6 a 6:3 v piatkovom večernom súboji nad Chorvátom Marinom Čiličom.

Djokovič aj proti Berdychovi potvrdil skvelú fazónu a ani v treťom dueli na prestížnom podujatí nestratil ani set. Dvojnásobný obhajca titulu mal opäť skvelý štart do zápasu a hneď v úvode zobral súperovi podanie čistou hrou. Rýchlo sa potom ujal vedenia 4:0 a prvý set získal za 33 minút jednoznačne 6:2. Ani v druhom sa obraz hry nezmenil a český tenista nemal proti skvele hrajúcemu súperovi nárok. Prvú hru získal Berdych znova až za nepriaznivého stavu 0:4, ale Djokovič si s prehľadom náskok postrážil. Zaokrúhlil tak víťaznú sériu v hale už na 30 stretnutí. V celom dueli nečelil ani jedinému brejkbalu.

"Som šťastný, že som opäť potvrdil dobrú formu. Darí sa mi, aj dnes som chcel zopakovať výkon z predchádzajúcich duelov a zvládol som to. Ukončiť rok na pozícii jednotky je jedno z najväčších ocenení v tenise a som rád, že sa mi to opäť podarilo. Tento rok bol pre mňa skvelý nielen v tenisovom, ale aj osobnom živote, pretože som sa oženil a stal otcom a to sú tie najpamätnejšie momenty. V semifinále ma čaká Kei, s ktorým som hral nedávno v Paríži a viem, že je to veľmi dobrý a talentovaný tenista. Teraz si ešte vychutnám tento triumf a až potom bude rozmýšľať nad semifinále," uviedol v prvej reakcii 27-ročný Djokovič, ktorý Nišikoriho zdolal začiatkom novembra v Paríži 6:2 a 6:3. Djokovič predtým kraľoval svetovému rebríčku aj na konci rokov 2011 a 2012.

Wawrinka si v piatok večer zabezpečil ako posledný semifinálovú miestenku už v prvom sete, v ktorom Čiliča zdolal 6:3. To akoby ho uspokojilo a druhé dejstvo prenechal súperovi, napokon ale dokráčal k trojsetovému víťazstvu. "Bol to ťažký zápas. Snažil som sa hrať agresívne a som šťastný, že sa mi podarilo dostať sa do semifinále. V ňom ma čaká Roger, ktorý tu má skvelú formu a bude to proti nemu mimoriadne ťažké. Ale musím si veriť a pokúsiť sa ho zdolať," povedal Wawrinka po zápase.

 

A-skupina:

Novak Djokovič (1-Srb.) - Tomáš Berdych (6-ČR) 6:2, 6:2
Stanislas Wawrinka (3-Švajč.) - Marin Čilič (8-Chorv.) 6:3, 4:6, 6:3

 

Tabuľka:

1. Novak Djokovič (1-Srb.) 3 3 0 6:0
2. Stanislas Wawrinka (3-Švajč.) 3 2 1 4:3
3. Tomáš Berdych (6-ČR) 3 1 2 2:4
4. Marin Čilič (8-Chorv.) 3 0 3 1:6