Main Content

Ázia berie šport útokom. Na rade je tenis!

streda, 12. november 2014 16:37 | Autor: Jakub Mihálik

Ázia berie šport útokom. Na rade je tenis!
Ázia berie šport útokom. Na rade je tenis! | zdroj: © TASR

Len pred niekoľkými týždňami sa naplno rozbehol ambiciózny projekt miliardovej Indie, ktorá chce časom vybudovať najprestížnejšiu futbalovú súťaž, plnú svetových hviezd. Už o pár dní sa začne ďalší projekt s ambicióznou značkou MADE IN ASIA. A dúfa, že poriadne zatrasie svetom tenisu.

International Premier Tennis League je projekt, ktorého „krstným otcom“ je niekdajší skvelý indický tenista Mahesh Bhupati. Jeho prvý ročník štartuje už 28. novembra a postupne chce revolucionizovať zabehaný kalendár tenisových akcií.

IPL (nezamieňať s futbalobou ISL), je takisto koncepcia založená na v Indii najpopulárnejšom športe, krikete, respektíve jeho miestnej súťaži. V priebehu dvoch týždňov sa v nej má predstaviť to najlepšie z tenisu, čo poznáme, a to nielen toho súčasného. Prvý ročník súťaže zahrnie štyri tímy, v ktorých sa predstaví až do desať svetových tenisových hviezd.  Tímy sa navzájom stretnú až v 24 stretnutiach, hraných na 3 víťazné sety. Každé stretnutie pozostáva z jedného setu pre mužskú dvojhru, ženskú dvojhru, mužskú štvorhru, mix, a v prípade nerozhodného stavu 2-2 o víťazovi rozhodne tiebreak dvojhry legiend.

Atraktívny formát, ktorý má upútať divákov po celom svete, je podporený aj atraktívnym zložením mužstiev. Štyri tímy sú rozdelené medzi štyri ázijské mestá, v ktorých sa postupne v termíne medzi 28. novembrom a 13. decembrom odohrajú všetky tímové zápasy.

Zloženie tímov:

Singapore Slammers: Lleyton HEWITT, Patrick RAFTER, Tomas BERDYCH, Serena WILLIAMS, Andre AGASSI, Daniela HANTUCHOVA, Bruno SOARES, Nick KYRGIOS

Bombay Indian Aces: Pete SAMPRAS, Gael MONFILS, Ana IVANOVIC, Roger FEDERER, Sania MIRZA, Rohan BOPANNA, Fabrice SANTORO

Dubai UAE Royals: Goran IVANISEVIC, Novak DJOKOVIC, Caroline WOZNIACKI, Janko TIPSAREVIC, Malek JAZIRI, Nenad ZIMONJIC, Marin CILIC, Richard GASQUET, Eugenie BOUCHARD

Manila Mavericks: Carlos MOYA, Jo-Wilfried TSONGA, Kirsten FLIPKENS, Andy MURRAY, Maria SHARAPOVA, Daniel NESTOR, Treat HUEY

Obyčajne je prelom novembra a decembra vyhradený na oddych hráčov po náročnej sezóne, no aj tie najväčšie a najunavenejšie esá sa predsa len rozhodli tento projekt podporiť a súťažiť v ňom. Dôvod je jednoduchý – peniaze. Bhupatí, ktorý na projekte spolupracoval s Borisom Beckerom, či Justinom Gimmelstobom, totiž od sponzorov dokázal získať značné finančné prostriedky, ktoré z veľkej časti pôjdu na hráčske prize money. Cieľom ambicióznej súťaže má byť schopnosť konkurovať štyrom grandslamovým turnajom, ktoré sa konajú mimo ázijského kontinentu.
V súťaži bude tento rok absentovať svetová ženská jednotka Serena Williamsová, ale aj Rafael Nadal, ktorý účasť odriekol kvôli problémom so zraneniami, no usporiadateľom sa na poslednú chvíľu podarilo presvedčiť napríklad Rogera Federera, ktorý dlhodobo patrí ku kritikom náročného kalendára tenistov.

Hoci, kvôli termínu na konci sezóny a veľkej únave hráčov, ako aj faktu, že ide o nový projekt v tenisovom kalendári, nemôžeme očakávať nasadenie hráčov ako na niektorom z grand-slamov, môžu sa fanúšikovia tešiť na kvalitný tenis, plný hviezd súčasnosti i minulosti. Tenisová sezóna tak po práve prebiehajúcom londýnskom Turnaji majstrov nekončí a bude baviť ďalej.