Main Content

Manchesterská hanba v Európe

štvrtok, 6. november 2014 20:54 | Autor: Jakub Mihálik

Manchesterská hanba v Európe
Manchesterská hanba v Európe | zdroj: © TASR

Čo majú spoločné Manchester City a Slovan Bratislava? Oba kluby majú belasé dresy, sú to najbohatšie kluby vo svojich krajinách, úradujúci majstri svojich líg. No najmä, pravidelne zlyhávajú na európskom fóre.

Ako je možné, že klub, ktorého dres obliekajú niektorí z tých najlepších futbalistov na svete, klub, ktorý za posledné štyri roky dvakrát vyhral ligu, raz bol druhý a raz štvrtý, v rovnakom období čelí už tretiemu vypadnutiu zo skupinovej fázy Ligy majstrov? Túto otázku si nekladú len fanúšikovia Manchestru City, ale všetci, ktorí aspoň okom zavadia o futbalové tabuľky. 

Naozaj, dve vypadnutia v skupine a jedno osemfinále. To je bilancia z uplynulých troch sezón, ktorou sa môže „pochváliť“ Manchester City. Klub sa sťažoval na trénera (Mancini), na ťažký žreb, keď sa až dvakrát ocitli v skupine smrti a pri jedinom postupe do osemfinále hneď narazili na Barcelonu. Aj sme im uverili, keď tento rok opäť žreb spojil Citizens s gigantickým Bayernom Mníchov, či AS Rím. No ako je možné, že City v dvoch zápasoch s, bez urážky, priemerným tímom CSKA Moskva získali len jediný bod? To už nie je o sile súpera. To už nie je o trénerovi.

Každý, kto videl aspoň útržky včerajšieho stretnutia proti Moskve, má v tom jasno. Citizens Liga majstrov nezaujíma. Nezaujíma ani ich priaznivcov, veď stačí sa pozrieť na návštevnosť týchto duelov. To, či návštevnosť ovplyvňuje výkony, alebo výkony ovplyvňujú návštevnosť, je ako hádať sa, či robí slávnym brada Šeba, alebo Šebo bradu. Dôležité je, že tento problém existuje. A je hanbou pre anglického majstra.

Keď arabskí majitelia vstupovali do štruktúr anglického klubu, chceli sa v priebehu pár rokov rovnať európskym gigantom Realu Madrid, AC Miláno a FC Barcelona. Hoci by, ako anglický šampión, s podobnými klubmi mali držať krok, nie je tomu tak. Ale nejde len o samotné výsledky. City pôsobia, akoby nehrali najprestížnejšiu súťaž sveta, ale Intertoto Cup, ktorý ich nezaujíma.

Zaujímať by ich Liga majstrov však mala. Aj tento rok reálne hrozí, že City nepostúpi zo skupiny. To znamená obrovský úbytok príjmov. Poviete si, veď ropa zaplatí. No to isté si nemyslí jedna sranda, ktorú volajú Finacial Fair Play. Už teraz je Manchester City po krk namočený vo vodách znamenajúcich tresty. Vypadnutie v základnej skupine môže znamenať definitívny úder.

Tímu chýba duch, tímu chýba líder. Tí, ktorí nimi mali byť, aj v zápase proti Moskve pôsobili ako bez záujmu, a v najdôležitejších okamihoch, nielen,že nepodržali tím, ale ho dokonca podrazili, viď červená karta Yaya Tourého. 

Aj u nás máme mužstvo, ktorému sa v Európe dlhodobo nedarí, a ktoré v tejto sezóne opäť zlyhalo medzi európskou smotánkou. Rovnako, ako Slovanu, by pravdepodobne najviac Manchestru City prospel prievan medzi hráčmi, pre ktorých už belasí dres neznamená dostatočnú motiváciu pre hru.