Main Content

Hossa legendou. Napodobní ho vôbec ešte nejaký Slovák?

sobota, 1. november 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Hossa legendou. Napodobní ho vôbec ešte nejaký Slovák?
Hossa legendou. Napodobní ho vôbec ešte nejaký Slovák? | zdroj: © TASR

Marián Hossa vstúpil v NHL do elitného klubu hráčov, ktorý nazbierali aspoň 1000 bodov v základnej súťaži tejto súťaže. A ľahko sa môže stať, že bude aj posledným Slovákom ktorému sa to podarilo. Zmení to niekto?

Komentár Filipa Chudého

Za takmer 100 rokov existencie sa po klziskách NHL preháňali tisícky hráčov, ale zatiaľ iba 80 z nich v nej dokázalo nazbierať 1000 bodov (bolo by ich síce viac, lenže rátajú sa iba zápasy základnej časti, to je ale problém štatistikov na severoamerickom kontinente).Tridsaťpäťročný slovenský útočník v službách Chicaga Marián Hossa dosiahol svoj tisíci bod v Ottawe, čiže tam, kde svoju kariéru v NHL začínal. Kruh sa tak symbolicky uzavrel.

Výnimočné je to aj tým, že Marián Hossa sa po Stanovi Mikitovi a Petrovi Šťastnom stal len tretím slovenským hokejistom, ktorý sa dostal na túto magickú hranicu. Mikita nazbieral v kariére 1467 a Šťastný 1239 bodov. Z aktívnych hráčov s takouto bilanciou urobil sexteto a Hossa je len piatym hráčom, ktorý dosiahol tento míľnik ako hráč Blackhawks, čo je tiež vzácne, keďže sa jedná o klub originálnej šestky. Všetko sú to fakty, ktoré zvyšujú výnimočnosť okamihu, no na mieste je aj otázka, bude ešte vôbec niekto taký spod Tatier?

Dovolím si tvrdiť, že spomedzi súčasných slovenských hokejistov to nedokáže už nikto. Najbližšie je k tomu Gárobík, ktorému chýba 295 bodov, čo na prvý pohľad nie je veľa, ale po matematickom prepočte dostaneme reálnejší obraz. Gáborík má doteraz v kariére bodový priemer 0,867 bodu na zápas a za ostatných päť sezón odohral priemerne 61,6 zápasu v základnej časti. Dajme tomu, že si také čísla udrží. V tom prípade by na dosiahnutie 1 000 bodov potreboval čosi viac ako päť a pol sezóny a v čase teoretického dosiahnutia tejto méty by mal už viac ako 38 rokov. Samozrejme, nie je to nereálne, lenže Gáboríkova produktivita v základnej časti je stále slabšia a počet odohratých zápasov sa mu tiež znižuje. A k tomu všetkému si nemyslím, že s pribúdajúcim vekom bude na tom bodovo a hlavne zdravotne lepšie. Z toho my vychádza, že Gáborík tisícku zrejme nedosiahne.

Ostatní slovenskí hráči v NHL majú ešte horšie vyhliadky. Chára (aktuálne 521) by musel hrať asi do občianskeho dôchodku a Višňovský (477) s Meszárošom (225) taktiež. Kopecký (167) by to pri súčasnej produktivite už asi ani do smrti nestihol a pre Sekeru ako obrancu (139) budú skôr métou aktuálne čísla obrancov pred ním. Hokejová časť Slovenska často hovorí Tatar (48) – Pánik (23), ja hovorím, o tisícke snívajte s nimi. Pri ich súčasnej výkonnosti budeme radi aj za dosiahnutie polovičnej méty. Reálnejšie to podľa veku vyzerá na Jurča (17), lenže to by musel začať konečne poriadne bodovať. Hossa v jeho veku už mal priemer pomaly bod na zápas, Jurčo je niekde v polovici. Ešte treba spomenúť rovesníkov Daňa s Réwayom, no kým prvý iba v NHL začal, tak druhý sa motá kdesi v Sparte.

Aj na týchto príkladoch si možno uvedomíte, aký veľký je vlastne Hossov výkon. Ak získate 1000 bodov v najlepšej hokejovej súťaži sveta stanete sa legendou. Veď iba 80 ľudí na svete to dokázalo, sme pyšní, že traja z nich sa narodili na Slovensku. Treba dúfať, že sa objaví ďalši...