Main Content

FIFA urobila chybu, Suarez si už svoj trest odpykal ...

štvrtok, 30. október 2014 10:30 | Autor: Jakub Vaverka

FIFA urobila chybu, Suarez si už svoj trest odpykal ...
FIFA urobila chybu, Suarez si už svoj trest odpykal ... | zdroj: © TASR

15. januára spoznáme držiteľa prestížnej Zlatej lopty za aktuálny rok. Jedno je však isté, Luis Suarez toto ocenenie nezíska. Nemožno tvrdiť, že by bol Uruguajčan jasným víťazom, ale futbalová federácia, ktorá všade hlása myšlienku fair- play ho pripravila o to najdôležitejšie – šancu.

Komentár Jakuba Vaverku

Všetko zmenil 24. jún 2014. Kontroverzný El Pistolero v zápase MS 2014 medzi Uruguajom a Talianskom pohryzol Georgia Chielliniho a FIFA mu následne udelila štvormesačný trest, ktorý ho mal držať od akejkoľvek činnosti spojenej s futbalom. Po prvých týždňoch jeho plynutia došlo aj neodbornej verejnosti, že trest je príliš prísny. Suarez, ktorý prestúpil z Liverpoolu do Barcelony nemohol byť predstavený fanúšikom, nemohol chodiť na štadión ako divák, ba nemohol sa ani zúčastňovať charitatívnych akcií. V auguste mu arbitrážny súd trest jednoducho povedané, zjemnil.

Pred pár dňami gólový zabijak absolvoval súťažný debut v drese Barcelony. V El Clásicu proti Realu Madrid (1:3) si pripísal asistenciu na gól Neymara a ukázal niekoľko ďalších šikovných futbalových ideí.  Vyzeralo to, že Suarezov výrazný prešľap ostane už iba odpudzujúcou spomienkou, ale samotná FIFA prispela k tomu, že tomu tak nebude.

Úvodom týždňa bola oznámená rozšírená nominácia futbalistov na zisk Zlatej lopty, Luis Suarez v nej chýba. Pri všetkej úcte k futbalistom ako Javier Mascherano, Paul Pogba alebo Thibaut Courtois, uruguajský zakončovateľ zažil lepší ročník. S 31 gólmi sa stal najlepším strelcom Premier League, vedenie PL ho zvolilo najlepším hráčom sezóny a to si myslím, hovorí za všetko.

FIFA urobila chybu. Suarez si svoj trest, nech už bol akokoľvek tvrdý, odpykal, a kompetentní na čele so Seppom Blatterom mali brať pri nominácii na prestížne ocenenie na vedomie iba športové výkony. Posledné kroky FIFA a Blattera samotného taktiež vyvolávajú viaceré diskusie, veď Švajčiar bez problémov vyhlásil, že Zlatú loptu by mal získať Manuel Neuer. Nuž, uvidíme, kto sa bude radovať v januári, Suarez to určite nebude ...

Odporúčané články